Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De hybride warmtepomp: duurzamer ­verwarmen zonder grote aanpassingen
De gebruiker kan de paramaters die bepalen wanneer de HPX2 split moet werken in grote mate naar persoonlijke voorkeur instellen.

De hybride warmtepomp: duurzamer ­verwarmen zonder grote aanpassingen

Wie duurzamer wil verwarmen maar de stap naar een 100% fossielvrije installatie om welke reden dan ook – te hoge investering, pas een nieuwe ketel, geen zin in grote werken … – (nog) te groot vindt, kan een hybride warmtepomp overwegen. De Dietrich, aanbieder van totaaloplossingen voor duurzame en comfortabele verwarming en warmwaterproductie, heeft met de HPX2 split een hybride warmtepomp in zijn gamma. De fabrikant benadrukt dat zo’n hybride warmtepomp, die een deel van de warmteproductie van een klassieke ketel op aardgas overneemt, ook voor de installateur bepaalde voordelen biedt.

De HPX2 split is een hybride lucht-water­warmtepomp die bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Het toestel dat buiten komt te staan, haalt door middel van een compressor, een verdamperbatterij en een slimme sturing een maximum aan thermische energie uit de buitenlucht. Hoe warmer de buitenlucht, hoe meer energie het kan opnemen – de HPX2 split wordt standaard geleverd met een buitenvoeler die uiterst nauwkeurig de buitentemperatuur meet. Twee kleine koperen verbindingsleidingen brengen de opgenomen energie vervolgens naar de binnenunit, die de energie gebruikt om het verwarmingswater warmer te maken.

De HPX2 split heeft een heel compacte binnenunit.

De gebruiker kan de paramaters die bepalen wanneer de hybride warmtepomp moet werken in grote mate naar persoonlijke voorkeur instellen. Zo kan hij, wanneer de warmtepomp gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een gascondensatieketel, de prijzen ingeven van gas en elektriciteit, waarna het gecombineerde verwarmingssysteem de meest energiezuinige werkmethode kiest in functie van de buitentemperatuur: als het buiten te koud wordt, dan zal de hybride warmtepomp van De Dietrich haar buitendeel in stand-bymodus laten gaan en de gascondensatieketel in werking laten treden – en omgekeerd wanneer het buiten terug warmer wordt. Het sanitair warm water moet wel altijd door de ketel – of eventueel een afzonderlijke (warmtepomp)boiler – worden aangemaakt.

De HPX2 split levert de gebruiker zo financieel voordeel op. Ook al omdat de warmtepomp is in aanschaf veel goedkoper is dan warmtepompen die niet hybride werken. 

Door die specifieke werking kan de gebruiker zijn verbruik van fossiele brandstoffen vanzelfsprekend drastisch verlagen en zo zijn ecologische voetafdruk aanzienlijk verlagen, zeker als de gebruikte stroom uit een hernieuwbare bron komt. 

Twee vermogens

De hybride warmtepomp HPX2 split is beschikbaar in twee verwarmings­vermogens: 4kW en 6 kW. Dat laat toe de warmtepomp te gebruiken om de woning te verwarmen bij matige buitentemperaturen. De vermogens zijn het daad­werkelijk geleverde vermogen bij een buitentemperatuur van 7 °C terwijl het verwarmings­water opwarmt naar 35 °C. De thermische energie die de HPX2 split levert, ligt bij die aangegeven condities zo’n 4,5 keer hoger dan de elektriciteit die de warmtepomp daarvoor nodig heeft. Vanzelfsprekend werkt de hybride warmtepomp ook – zij het minder efficiënt – bij lagere buiten­temperaturen. Dat hangt dus af van de parameters die de gebruiker instelt.

De buitenunit van de HPX2 haalt een maximum aan thermische energie uit de buitenlucht.

Voordelen voor installateur

De HPX2 split heeft een heel compacte binnenunit. Dat zorgt ervoor, samen met het feit dat de warmtepomp met een ander verwarmingssysteem gecombineerd wordt en er dus geen breek- of graafwerken nodig zijn, dat het montagewerk voor de installateur relatief beperkt blijft.

En de hybride warmtepomp en de – bestaande of nieuwe – verwarmingsketel werken dan wel in harmonie samen, het blijven autonome installaties, waardoor ze afzonderlijk vervangen kunnen worden wanneer dat nodig zou zijn. 

De HPX2 split wordt, net als alle andere oplossingen van De Dietrich, exclusief verdeeld door Van Marcke.

Warmtepompklaar-tool

De doeltreffendheid van een hybride warmtepomp wordt grotendeels bepaald door de eigenschappen van de woning die ze moet verwarmen. De Dietrich laat weten dat mensen via de online tool Warmtepompklaar, te bereiken door te surfen naar apps.energiesparen.be/warmtepompklaar, kunnen controleren of hun woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. 

Ook geeft de fabrikant graag mee dat wie voor een (hybride) warmtepomp kiest, onder bepaalde voorwaarden recht heeft op een premie van Vlaanderen die kan oplopen tot 3.200 euro. De voorwaarden vallen na te lezen op vlaanderen/be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie/mijn-verbouwpremie-voor-warmtepomp. Op de webpagina staat ook hoe de aanvraag kan worden gedaan als aan de voorwaarden is voldaan.    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Van Marcke NV.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres LAR BLOK Z 5
8511 Kortrijk
België
Telefoonnummer 056/23.75.11 E-mailadres Info@vanmarcke.be Website vanmarcke.com/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?