De Duitse fabrikant van bedieningstechnologie Gira heeft zijn System 3000 geperfectioneerd. Het verbonden smarthomesysteem richt zich op de renovatiemarkt en blinkt uit door een makkelijke installatie en unieke flexibiliteit. Bovendien betaalt deze schakelaar zichzelf terug, als je hem bijvoorbeeld linkt aan je verwarmingsinstallatie.
Verlichting, zonwering of verwarming: het wordt stilaan ondenkbaar om ze niet aan te sturen via intelligente domotica voor een hoger comfort en meer efficiëntie. System 3000 van Gira maakt de intelligente technologie toegankelijk voor woonsten die er oorspronkelijk niet op berekend waren. Het past prima voor renovatieprojecten. “Onze module bestaat uit een dun basisstuk met een afdekraam en daarop een van de talloze bedieningselementen uit ons assortiment’, vertelt Steven Moreau, verkoopleider België bij Gira. “Maar het unieke is dat je gewoon kan vertrekken van de 230V-voeding in de inbouwdoos. Geen onnodig kapwerk. Geen nieuwe kabels. Het systeem is universeel.”
Het zijn die bedieningsinterfaces die System 3000 een ongekende veelzijdigheid verlenen. Van een tweevoudige lichtschakelaar, een schuifregelaar, een display, een camera met een aanraakscherm of een bewegingsmelder, voor elke mogelijke toepassing biedt Gira een oplossing aan. Zelfs de Gira G1-tablet in portretmodus is mogelijk, terwijl ook rolluiksturing en thermostaat eenvoudig kunnen worden toegepast – met of zonder app. De basismodule erkent zelfs automatisch of het opzetstuk voor verlichting of verwarming dient en achteraf wisselen vormt geen enkel obstakel.
“De kracht van het systeem is de compatibiliteit met een waaier aan standaarden zoals bluetooth, ons eigen draadloze eNET voor bediening via telefoon of iPad of DALI voor een nauwkeurige dimregeling van ledverlichting. Maar ook KNX voor programmeerbare domotica is een belangrijke aanwinst”, aldus Steven Moreau. System 3000 is de opvolger van het bekende – en oudgediende – System 2000. Maar omdat de ontwikkeling met een wit blad begon, is deze domoticaversie performanter en polyvalenter dan ooit.
In de KNX-opzetstukken zit altijd een temperatuursensor. Eén bepaalde lichtschakelaar in een leefruimte kan zo ook de verwarming gecontroleerd aansturen. Er moet enkel een koppeling op de collector worden geplaatst. “De zonesturing van verwarming is een van de grootste kopbrekens bij renovaties en nieuwbouw. Met System 3000 kan dit niet alleen naadloos maar ook eenvoudig worden gerealiseerd en beheerd”, aldus Steven Moreau.
Een smarthometoepassing als deze kan dus een welgekomen besparing opleveren en is een duurzame investering. Dan bedoelen we niet alleen verwarming, maar bekijken we ook het complete plaatje zoals het zolderlicht dat niet onbedoeld blijft branden, of de energieverspilling van onnodige verbruikers door een automatische timer te programmeren. De eindgebruiker kan uiteraard ook doelgericht scenario’s opstellen. Zonwering, verwarming en verlichting richten zich dan naar de noden van bijvoorbeeld vakantieperiodes, een gezellige tv-avond of thuiswerk.
Ook in een kantooromgeving komt de winst van System 3000 helemaal tot zijn recht. De verlichting past zich dan aan de bezettingsgraad en het tijdstip van de dag aan. Of neem nu een restaurant of een hotel, waar de intelligente sturing de mogelijkheid biedt om vanaf één centraal punt de verlichting te orchestreren, of automatisch passages te detecteren en de ganglampen in te schakelen. Zo wordt de werkomgeving gestroomlijnd en de gastervaring verbeterd.
In lijn met de reputatie van Gira wordt het gamma aan opzetstukken bedacht met mooie en moderne designs van hoge kwaliteit. De lage inbouwdiepte van het basiselement – 24 mm, voor minder gedoe met de achterliggende kabeltjes – en de handige modulariteit maken de plaatsing voor installateurs eenvoudig en vlot. Slotsom? Bij deze schakelaars ligt er een zee aan mogelijkheden tussen aan en uit.
Neem dan rechtstreeks contact op met Gira.
Contact opnemen