NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Persoonlijker en groener
De pendelarmatuur Jewelz, één van de 3D-geprinte modellen in de Philips MyCreation-collectie van Signify, won vorig jaar een iF Award.

Persoonlijker en groener

Over het belang van een goede verlichting in en rond een gebouw zijn we het allemaal eens. Een kamer, woning of ander gebouw mag nog zo mooi en functioneel perfect opgetrokken zijn, voeg er een slechte of onvoldoende adequate verlichting aan toe en het verliest van zijn pluimen. Maar ook in de verlichtingssector dendert de trein der evolutie onverminderd verder. Wat zijn de vooruitzichten vandaag, zowel op designvlak als qua techniek en technologie?

Familiefoto van de lampen die in 2023 uitgefaseerd worden. (Foto: Ledvance)

Dat we een open deur intrappen bij het statement dat energie-efficiëntie ultiem belangrijk is geworden, dat staat als een paal boven water. De hoge energieprijzen, nog stijgend of wat stagnerend, van vandaag zijn nog maar eens het bewijs dat we moeten kijken naar het verbruik van al onze toestellen in de woning en dus ook naar welke besparingsmogelijkheden er zijn qua verlichting. Het is een trend die al langer dan vandaag gaande is natuurlijk, zeker met het uitfaseringstraject dat energieverslindende lampen volgen. Zo namen we, u wel bekend uiteraard, al een tijd geleden afscheid van de gloeilamp en staat het afscheid van de TL-verlichting voor de deur. Vanaf september 2023 valt bijvoorbeeld het doek voor de gekende T8 lamp, een lamp die zijn bijdrage wel geleverd heeft aan de moderne verlichting. Maar geen nood, nu ledverlichting toch al meer dan 15 jaar op de markt is en er continu innovaties blijven gebeuren, is er zeker een waardig ledalternatief beschikbaar. Vraag zeker advies aan de vele lichtspecialisten die ons land rijk is, het levert u de nodige kennis op én een goed lichtontwerp erbovenop.

Het mag wat specialer zijn qua vormgeving zolang de kwaliteit van het licht bewaard blijft. (Foto: Royal Botania)

Duurzame verlichting

Spreken we over huidige hot topics, dan springt duurzaamheid meteen op de voorgrond. Alles wat met duurzaamheid, circulariteit en de groene gedachte te maken heeft, wint aan belang. We zien ook verschillende nieuwe businessmodellen ontstaan die licht/verlichting aanbieden ‘as a service’. Meer zelfs, we zien bij ETAP de voorzichtige intrede van Circular Light as a Service. Juist, het volledig ontzorgen vanaf het eerste ontwerp tot en met het circulair hergebruik aan het einde van de levensduur. Enerzijds zorgt voor ledverlichting op maat van de werknemers van dat bepaald bedrijf en houdt het bedrijf ook het investeringsbudget vrij voor andere investeringen. En anderzijds is er de zekerheid dat op het einde van de rit alle componenten op de juiste manier worden verzameld en opnieuw ingezet.

Ook het vermelden waard, de service van Signify die klanten in staat stelt hun armaturen zelf en op maat te ontwerpen of aan te passen. In de oude fabriek te Turnhout print de fabrikant dan het 3D design om zo een kwaliteitsproduct te kunnen leveren. “Een besparing op tijd, energiekosten, afval in productie, verpakkingen en transport”, somt de fabrikant op. “Het opent bovendien de deuren naar meer innovatieve ontwerpen en complexere vormen en kleuren. En al onze armaturen zijn recycleerbaar, volledig in lijn met de circulaire economie.”

Binnen en buiten vloeien in elkaar. Waarom dan niet gebruikmaken van verplaatsbare armaturen? (Foto: Gervi)

Hybride ontwerpen

Natuurlijk wil het oog ook wat en blijven we ook hoge verwachtingen hebben rond het design van de armaturen. Het 3D printen bij Signify geeft daarbij de teugels mee in handen van de eindgebruiker maar dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd.    

Gelukkig blijven heel veel (gerenommeerde) ontwerpers hun beste beentje voorzetten om ons de mooiste, elegantste, meest organische tot psychedelische designs aan te bieden, dit bij een enorm scala fabrikanten uit binnen- en buitenland. En dat we allemaal graag eens uitpakken met iets unieks, blijkt ook bij de verlichtingstrends. Personaliseerbare armaturen, aan de persoonlijke voorkeuren en/of aan het eigen interieur of exterieur, staan klaar. Denk maar aan bijvoorbeeld de armaturen waarvan de lampenkappen beschik­baar zijn in x aantal bekledingsopties. En dat het wat ‘gekker’ mag zijn, bewijzen de armaturen die onze drang naar de natuur proberen te stillen. Een tuinpad met speelse grondspots in de vorm van een paddenstoel, niet toevallig ook de naam van het toestelletje.

Ook opvallend, de vervaging tussen binnen en buiten. Corona heeft ons geleerd dat onze eigen woning de veilige haven moet zijn waar we ten allen tijde kunnen ontsnappen aan de rat race daarbuiten. Dan willen we die natuurlijk ook zo creëren dat we in de vier seizoenen volop kunnen genieten. Binnen- en buitenruimten zijn dus evenwaardig van belang en dat sluipt ook in het design van de verlichtingsarmaturen. Een onderscheid wordt hoe langer hoe minder gemaakt. We willen binnen dezelfde vormgeving als buiten. Meer zelfs, we pakken ‘simpelweg’ onze draagbare armaturen mee naar binnen of naar buiten. Maar dit alles uiteraard zonder de kwaliteit van de verlichting uit het oog te verliezen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?