Een goed inzicht in klimaattoepassingen begint bij weten en dus bij meten. Het assortiment van CaTeC spitst zich daarop toe met meetinstrumenten, sensoren en datalogsystemen om parameters zoals het CO2- en vochtgehalte, ventilatieniveau en de binnentemperatuur te meten, op te slaan en te verzenden. CaTeC, waar je ook terechtkunt voor meetoplossingen voor weerkundige parameters en data over het buitenklimaat, is echter meer dan louter een onestopshop voor oplossingen die inzicht geven in klimaatoplossingen. Het kan ook voorzien in advies voor en na verkoop, onderhoud en kalibratie.
CaTeC is importeur voor de Benelux van een breed gamma aan meetinstrumenten, sensoren en transmitters. De klemtoon ligt daarbij op het meten van de meteorologische en (binnen)klimatologische parameters en het registreren en analyseren van die meetsignalen. “We dragen bij aan het meer leefbaar maken van de omgeving, het klimaat en het welzijn. Daarom willen we dat men uiteenlopende meetwaarden kan verkrijgen, beheren en vertalen naar waardevolle informatie. Ik denk daarbij aan aspecten zoals relatieve luchtvochtigheid, dauwpunt, temperatuur, luchtsnelheid en -hoeveelheid, windsnelheid en -richting, barometrische druk, CO2 en andere broeikasgassen, schemergraad, neerslag, zicht, flow, debiet … ”, zegt Francis van Dooren, area sales manager BeLux bij CaTeC. “Onze toeleveranciers zijn marktleiders op het vlak van de door hen ontwikkelde producten, onze klanten zijn installatiebedrijven en consumenten. Wat betreft meetinstrumenten voor het binnenklimaat leveren wij vaste systemen, handmeters, modules en dataloggers voor kleine installaties in bijvoorbeeld lage energie- en passiefwoningen, maar ook voor grotere en complexere projecten, zoals de bewaking van de luchtkwaliteit in scholen en operatiekwartieren, de analyse van de druk in isolatieruimten of de ondersteuning van HVAC-installaties in de farmaceutische industrie.”
Klimaatparameters en weersomstandigheden loggen, is heel belangrijk, bijvoorbeeld bij de renovatie of restauratie van monumenten. Kleisteen mag immers niet gestript worden als er te veel vocht in de lucht hangt, terwijl het dan weer niet te warm mag zijn om kalksteen te bewerken. “Nauwkeurig weersomstandigheden waarnemen draagt ook bij aan een optimale gebouwautomatisering. Een van onze producten is het ultrasone meteostation USM1+, uitgerust met sensoren voor het meten van wind, neerslag, relatieve vochtigheid, temperatuur, barometrische druk en licht. Dat apparaat is eveneens voorzien van een keramische neerslagdetector die neerslag detecteert én voorkomt dat pollen en insecten valse neerslagwaarden geven. Er is ook een algoritme dat de globale straling berekent uit de data van de Lux-lichtsensoren”, legt de area sales manager uit. “De compacte WSC11 is ontwikkeld voor kleinere gebouwen met een gebouwbeheersysteem alsook voor land- en tuinbouwtoepassingen. Dit station meet de relatieve vochtigheid en temperatuur, windsnelheid en -richting, licht in de windrichtingen oost, zuid en west, barometrische druk, schemer, neerslag en globale straling. Deze unit is onder meer uitgerust met een gevoelige en slijtvaste keramische sensor voor het meten van de neerslag, een gps-module en drie Lux-sensoren voor het aansturen van de zonwering.”
De relatieve vochtigheid, het CO2-niveau en de temperatuur bepalen mee de kwaliteit van het binnenklimaat. Daarvoor bestaan meetinstrumenten en sensoren die op verschillende locaties in een gebouw aangebracht worden. Met de verkregen data wordt het binnenklimaat nauwkeurig in kaart gebracht, waardoor bijvoorbeeld ventilatie en temperatuur automatisch en op een continue basis bijgestuurd kunnen worden.
“Het is belangrijk om te kiezen voor goede sensoren, die continue monitoring mogelijk maken. Zo kan de ventilatie snel reageren bij veranderingen en de CO2-waarden verlagen. Precieze buitenmetingen resulteren ook in energiebesparing. Het systeem kan immers frisse buitenlucht gebruiken om het gebouw te koelen, waardoor energieverslindende mechanische koeling vermeden wordt. Met behulp van sensoren kan het ventilatiesysteem ook de toevoer afstemmen op de seizoensgebonden variaties. Finaal draagt dit allemaal bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat”, stelt van Francis van Dooren. “Ons assortiment omvat bijvoorbeeld de veelzijdige ruimtesensor CDS201 met analoge en digitale uitgangen, die de meting van CO2, temperatuur en relatieve vochtigheid combineert. De handmeters van de TSI-familie regelen HVAC-installaties af voor luchtsnelheid, debiet en andere klimaatparameters, zoals temperatuur-verschildruk, CO2, CO en relatieve vochtigheid. Tot slot is er ook de EE212, een uniek concept van relatieve vochtigheidopnemers voor HVAC-toepassingen.”
CaTeC staat ook garant voor een hoogstaande service. Zo adviseert en assisteert een team van specialisten de klanten bij hun aankoop. “We staan ook in voor de revisie en het onderhoud van onze huismerken én voor de kalibratie van de systemen op locatie of in ons eigen kalibratielab, dat uitgerust is met verschillende faciliteiten, waaronder klimaatkamers, lichtbanken, gasinstallaties en een geaccrediteerde windtunnel. Op die manier is de installateur verzekerd van een correcte en nauwkeurige meting. CaTec is dan ook de ideale partner om projecten van a tot z te begeleiden”, sluit Francis van Dooren af.
Neem dan rechtstreeks contact op met CaTeC.
Contact opnemen