Of je nu een warmtepomp of een drinkwaterinstallatie plaatst: een goede doorstroming binnen het leidingsysteem is cruciaal voor een optimale werking. Viega is specialist ter zake en ontwikkelt leidingsystemen voor tal van toepassingen. Daarbij komt het er telkens op aan correct te dimensioneren, zodat er precies voldoende debieten gehaald worden.
Als het over het verbruik van gebouwen gaat, vallen in de energietransitie op vele vlakken winsten te behalen. Ook op het gebied van waterleidingen ziet Viega, expert in deze materie, kansen om zuiniger om te springen met de natuurlijke bronnen van de aarde. “Denk bijvoorbeeld aan regelkranen”, zegt Jo Devos, marketingmanager van Viega Belgium. “Maar ook aan minder evidente zaken. Een correcte balancering van schachten bijvoorbeeld, maakt een significant verschil in het verbruik van het gebouw.” Het is de missie van Viega om met slimme leidingsystemen bij te dragen aan deze evolutie en de vakman te ondersteunen in het duurzaam aanpakken van zijn projecten.
Met Temponox voegde Viega recent een specifiek leidingsysteem voor warmtepompen toe aan zijn assortiment. De leidingen zijn zowel voor verwarmen als voor koelen optimaal ontwikkeld. Door de keuze voor rvs zijn de buizen niet onderhevig aan corrosie. “Bij gegalvaniseerde buizen is condensvorming een issue, daardoor ontstaat op termijn corrosie”, benadrukt Jo Devos. “Naast de rvs-opbouw maakt Temponox vooral met zijn geoptimaliseerde bochten het verschil. Die zorgen voor een goede flow van het water en minimaliseren zo de drukverliezen.”
Voor drinkwatersystemen is de bezorgdheid dan weer vooral voldoende waterverversing. Als veel water in de leidingen blijft staan, is er een aanzienlijk risico op bacterievorming in het drinkwater. Jo Devos: “Het komt er dus op aan om zo klein mogelijk te dimensioneren en toch voldoende water uit de tappunten te krijgen. Met traditionele kunststofsystemen heb je vrij grote drukverliezen. Daardoor zijn grote diameters nodig en gaat er bij het spoelen van de leidingen veel water verloren. Dat kan beter.”
Voor warm water in grotere projecten ontwikkelde Viega de Smartloop Inliner, een buis-in-buissysteem met maar één stijgleiding voor het warm drinkwater die geïsoleerd moet worden en voorzien is van beugels. Het retourwater wordt, op terugweg naar de ketel, opnieuw verwarmd en dat betekent energiewinst. De inhouse studiedienst van Viega berekent voor elk project de exacte configuratie. Als installateur krijg je een volledige stuklijst voor jouw project. Zo ga je voor een snellere installatie en een hoger comfort voor de eindklant.
Jo Devos herhaalt graag nog even de principes voor een goede drinkwaterhygiëne: “Het is aangeraden om door te lussen, bijvoorbeeld van het bad naar de douche en zo verder naar de lavabo en het toilet. Zo is er veel meer verversing van het water in het systeem.” De norm is in principe dat het systeem volledig gespoeld moet worden na zeven dagen, voor een verversing van al het water. “In de praktijk vergeten mensen dit of is het omslachtig om dat zelf te initiëren. Daarom ontwikkelden we ook systemen die deze verversing automatisch regelen. Dan ben je zeker van vers en veilig drinkwater.”
Ontdek de nieuwe Temponox tijdens Install Day. In een testopstelling merk je duidelijk de impact van een goede en een slechte flow op de werking van een warmtepomp. Op de stand van Viega gaat ook veel aandacht naar oplossingen voor het waarborgen van drinkwaterhygiëne.
Viega – Standnummer 113
Neem dan rechtstreeks contact op met Viega.
Contact opnemen