Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Megaproject Quartier Bleu verbindt Hasseltse Kanaalkom met binnenstad

Megaproject Quartier Bleu verbindt Hasseltse Kanaalkom met binnenstad

Zones aan het water nieuw leven inblazen en valoriseren: het is een uitdaging waar heel wat steden zich over buigen. Het Hasseltse antwoord op die vraag heet ‘Quartier Bleu’, het project dat de idyllische Kanaalkom verbindt met het historisch project. Ook op ­energetisch vlak is het een bijzonder project, met dank aan de ingenieuze KWO-installatie.

‘Binnenvaart en binnenstad worden één’: zo zou je de metamorfose die Hasselt deze dagen onder­gaat kunnen omschrijven. Quartier Bleu laat de intuïtieve grens rond de zogeheten Groene Boulevard (lees: de kleine ringweg rond de stad) definitief vervagen. Deze gloednieuwe stadswijk verrees op een braakliggende site van meer dan 30.000 m² tussen de Slachthuiskaai en de ­Armand ­Hertzstraat. Quartier Bleu herbergt meer dan vierhonderd diverse wooneenheden – van kwalitatieve appartementen over stadswoningen met zadeldaken tot luxueuze penthouses op de bovenste verdieping – die zijn ondergebracht in elf stijlvolle gebouwen. Voorts is er 25.000 m² ­winkel- en horecaruimte voorzien voor liefhebbers van ‘shopping, wining & dining’, gegroepeerd rond een heuse winkelboulevard en een prachtige kade met zuiderse allures.

Parkeren kan in een omvangrijke ondergrondse garage met drie niveaus en circa 2.350 plaatsen, waarvan er 500 bestemd zijn voor de bewoners van Quartier Bleu en 1.850 voor het grote publiek, als onderdeel van stadsparking ‘Blauwe Boulevard’. De zogeheten ‘Connector’, een fraai afgewerkte ontmoetingsruimte met enkele extra winkels die qua look & feel doet denken aan een havenomgeving, zorgt ervoor dat het boven- en ondergrondse gedeelte naadloos in elkaar overlopen.

Verschillende sferen

Het ontwerp is van de hand van architect Alfredo De Gregorio (De Gregorio & Partners). De ont­werpers mikten op verschillende sferen: de winkel­boulevard heeft een grootstedelijke uit­straling, terwijl de kade een kleinschaligere, haast zuiderse allure heeft. Achter de boulevard vind je dan weer een ‘stadskwartier’ met een echte ‘wijksfeer’. De gebruikte materialen en tinten sluiten nauw aan bij de look & feel van de Hasseltse binnenstad. Duurzaamheid was een cruciaal aandachtspunt bij de realisatie van Quartier Bleu. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er enkele vooruitstrevende energiezuinige technieken zijn toegepast. Zo worden alle 430 appartementen en een vijftigtal handelszaken verwarmd en gekoeld via een ingenieuze KWO-installatie, die een uit de kluiten gewassen wijkenergienet op een stabiele temperatuur houdt.

IFTech (Beringen) stond in voor de grootschalige geothermische energie-installatie. Directeur Raf Schildermans: “Het gaat om een open systeem met een zestal boringen tot op een diepte van 213 meter, waarbij we 225 m³ grondwater kunnen verpompen. In de centrale technische ruimte staan twee gigantische plaatwarmtewisselaars opgesteld. Zo kan er voor de volledige site circa 2,6 MW thermische energie opgewekt worden, die verdeeld wordt via een uit de kluiten gewassen wijkenergienet. De bewoners en gebruikers van de Quartier Bleu-gebouwen beschikken over een individuele geothermische warmtepomp, waarmee ze hun ruimtes in de wintermaanden volledig autonoom kunnen verwarmen. In de zomermaanden kunnen ze het systeem dan weer aanwenden voor passieve koeling.”

Schildermans: “De KWO-installatie zorgt voor een gasloze, groene manier van verwarmen en koelen, waarmee je tot 70 % CO2 bespaart in vergelijking met een conventioneel systeem. Voor Quartier Bleu betekent dat maar liefst 747 ton CO2 per jaar.”

Glasvezelnet

Quartier Bleu had enkele specifieke uitdagingen in petto, zegt Schildermans. “We hebben voor dit project niet enkel het grondwaterzijdige systeem opgebouwd, maar ook het daaraan gekoppelde wijkenergienet met alle afleversets. Parallel aan dit net hebben we ook een glasvezelnet aang­elegd. Alle afleversets worden op die manier aan de centrale regelaar gekoppeld, waardoor de exploitant maximaal inzicht krijgt in de werking en het rendement van het geothermische systeem. Bovendien hebben we ook een koppeling gemaakt met het kanaalwater, aan de hand van een extra warmtewisselaar. Via deze koppeling kan de energiebalans in de ondergrond te allen tijde in evenwicht gehouden worden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?