Door de energietransitie zag Weishaupt de vraag naar zijn warmtepompen de laatste jaren aanzienlijk stijgen. De fabrikant is er zich van bewust dat de elektrificatie van de verwarmingssector van veel chauffagisten verlangt dat zij nieuwe kennis en vaardigheden ontwikkelen en laat hen op dat vlak – om het met een woordspeling te zeggen – niet in de kou staan. Met kwalitatieve productopleidingen op maat zorgt Weishaupt ervoor dat de installateurs de noodzakelijke verduurzaming van een verwarmingswereld waarin gas en stookolie lange tijd regeerden, goed begrijpen en verteren. Johan De Cuyper en Bruno De Wilde, respectievelijk algemeen directeur Belux en technisch verantwoordelijke bij Weishaupt, vertellen er in dit artikel meer over.
Weishaupt is een Duits familiebedrijf met nu de derde generatie aan het hoofd. Het werd zo’n negentig jaar geleden opgericht als producent van branders. “Daar zijn wij vandaag wereldwijd gekend voor”, begint Johan De Cuyper te vertellen. “Vandaag beheersen we de vlam nog steeds als geen ander, maar zijn er vanzelfsprekend wel producten bijgekomen. Zo ontwikkelden we in de jaren 70 en 80 een gamma gas- en stookolieketens en zijn we sinds een vijftiental jaar ook fabrikant van warmtepompen, net als de eerder genoemde oplossingen in alle vermogens. Wij zijn vandaag dan ook niet langer alleen maar ‘meester van de vlam’, maar specialist in warmteopwekking en duurzame energieoplossingen. Zo behoren ook Neuberger Gebäudeautomation en BauGrund Süd, bedrijven gespecialiseerd in respectievelijk gebouw- en energiebeheersystemen en geothermische boringen, tot de Weishaupt-groep.”
“De klimaatdoelstellingen doen de vraag naar warmtepompen natuurlijk stijgen”, gaat hij voort. “Ze zijn op heden verantwoordelijk zijn voor zo’n kwart van onze omzet.”
De fabrikant verkoopt zijn oplossingen rechtstreeks aan installateurs en dus niet via de groothandel. “Wij geloven sterk dat dergelijk businessmodel bijdraagt aan meer kwaliteit voor de eindklant”, staaft de algemeen directeur die keuze. “Omdat we de installateurs persoonlijk kennen, kunnen we, indien ze het wensen, immers met hen mee wanneer ze voor het eerst een van onze oplossingen gaan installeren. Op die manier zijn we zeker dat alles goed werkt.”
Het ondersteunen van de installateurs gaat echter nog veel verder voor Weishaupt. “Zo bieden wij hen opleidingen aan voor alle producten die wij maken”, vertelt Bruno De Wilde, die zelf ook een deel van de opleidingen geeft. “Waar onze opleidingen over branders en ketels voornamelijk focussen op hoe die oplossingen moeten worden afgesteld, in gebruik genomen en onderhouden, ligt de klemtoon in de opleidingen over onze verschillende soorten warmtepompen – geothermisch, lucht-water, water-water – warmtepompen – meer op hoe die toestellen moeten worden geplaatst, gedimensioneerd en aangesloten op het net. Voor veel chauffagisten zijn warmtepompen immers relatief nieuw: het is een andere technologie, ze hebben er andere certificaten voor nodig, de keuring verloopt anders … De energietransitie zal er evenwel toe leiden dat warmtepompen veel vaker worden toegepast. Wij nemen de installateur dus echt bij de hand in de energietransitie.”
Maar ook onderhoudstechniekers en studieburelen zijn welkom in de opleidingen van Weishaupt. Bruno De Wilde: “Ook zij behoren tot ons klantenbestand. Het gaat dan ook om opleidingen op maat. Ook binnen de bepaalde doelgroepen maken we een onderscheid: niet elke installateur die een opleiding volgt heeft bijvoorbeeld hetzelfde startniveau.”
Weishaupt stelt zijn professionele klanten op de hoogte van de opleidingen – die aangeraden worden maar zeker geen verplichting zijn – via het portaal waar die klanten toegang toe hebben. “Dat is de reactieve kant”, legt Johan De Cuyper uit. “We organiseren ook avondsessies in horecazaken of seminarieruimtes overal te lande om onze klanten onze nieuwste producten globaal voor te stellen en de bijbehorende opleidingen te promoten.”
De opleidingen gaan fysiek door, meestal in het gebouw van Weishaupt in Anderlecht, maar soms ook in de agentschappen in Wommelgem, Herstal of Bertrange. Ze kunnen niet digitaal worden gevolgd – al staan er wel een aantal korte scholingsfilmpjes op de website van Weishaupt – en worden ook niet opgenomen om achteraf te herbekijken. “Een bewuste keuze”, zo stelt Johan De Cuyper. “We koesteren het een-op-eencontact met de installateurs. Daarom beperken we het deelnemersaantal per opleiding ook tot maximaal acht installateurs. Op die manier kunnen ze alle vragen stellen die ze maar willen. Op jaarbasis geven we opleiding aan zo’n 800 tot 900 installateurs.”
“De gemiddelde productopleiding duurt een volledige dag, met in de voormiddag de theorie en in de namiddag de praktijk”, vult Bruno De Wilde nog aan. “In ons gebouw in Anderlecht beschikken we over een onbeperkt vermogen, zodat we, weliswaar met een schaalmodel, zelfs over de grootste branders voor de industrie opleidingen kunnen geven. Installateurs moeten wel uitgeslapen zijn als ze hier een opleiding komen volgen (lacht). Het gaat echt om technische opleidingen, geen commerciële. Ze worden ook allemaal gegeven door collega’s met jaren praktijkervaring. Wie een opleiding gevolgd heeft, gaat aan het eind van de dag naar huis met een certificaat als bewijs dat hij de opleiding gevolgd heeft.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Weishaupt NV.
Contact opnemen