Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
“Geen warmteafgifte mogelijk waar lucht of vuil zit”
Niet voor niets stellen steeds meer warmtepompfabrikanten lucht- en vuilafscheiding verplicht om in aanmerking te komen voor garantie.

“Geen warmteafgifte mogelijk waar lucht of vuil zit”

Waterkwaliteit en -behandeling in warmtepompsystemen krijgen steeds meer aandacht

De waterkwaliteit en waterbehandeling van warmtepompsystemen komen steeds meer onder de aandacht van installateurs én eindgebruikers. Volgens Floris van ’t Verlaat van Caleffi, dat componenten voor centrale verwarming, watertechnologie en hernieuwbare energiesystemen maakt, is dat een goede ontwikkeling, omdat warmtepompen extra gevoelig zijn voor lucht en vuil. “Die gevoeligheid kan verschillende problemen veroor­zaken, zoals het sneller dichtslibben van de warmtewisselaar”, aldus de man. “Warmtepompen werken ook met een lagere temperatuur en een kleinere Delta T, waardoor de debieten hoger zijn. In bestaande installaties geeft dat het risico dat de leidingen te klein zijn en verstoppingen nog sneller voor problemen kunnen zorgen. Indien de warmtepomp gecombineerd wordt met vloerverwarming, dan kunnen kalkdeeltjes en andere vervuiling bezinken in de vloerverwarmingsleidingen en zich steeds verder ophopen, waardoor een goede doorstroming wordt belemmerd. Om dat alles te voorkomen, adviseren wij om in elke nieuwe én bestaande warmtepompinstallatie een lucht- en vuilafscheider te plaatsen.”

De vervuiling in warmtepompinstallaties kan volgens Floris Van ’t Verlaat worden onder­verdeeld in drie categorieën. “Allereerst heb je het bouwvuil, zoals stof, lasflux en zaagsel, dat tijdens de aanleg van het warmtepompsysteem in de leidingen achterblijft. Tijdens het vullen van de installatie met kraanwater komen bovendien kalkdeeltjes en lucht in de installatie terecht. Waar de kalkdeeltjes zich afzetten op onder andere het verwarmingselement, de leidingen en de kleppen, speelt lucht een belangrijke rol in de corrosie van (het beperkte aantal) metalen onderdelen. In één kuub water zit ongeveer 30 liter opgeloste lucht. Indien geen passende maat­regelen worden genomen om die lucht te verwijderen, veranderen aansluitleidingen bijvoorbeeld in opofferingsanodes. De corrosie­deeltjes die vrijkomen, kunnen bovendien vervelende verstoppingen en rendementsverliezen veroor­zaken. Niet voor niets stellen steeds meer warmte­pomp­fabrikanten lucht- en vuil­afscheiding verplicht om in aanmerking te komen voor garantie.”

Rendementsverliezen door vuil en lucht voorkomen

“Waar lucht of vuil in de installatie zit, zit geen water. Waar geen water zit, zit geen warmte. En waar geen warmte zit, is geen afgifte mogelijk”, benadrukt Floris Van ’t Verlaat. “Dat geeft het belang van kwalitatief en schoon systeemwater wel aan.” 

Caleffi beschikt over een uitgebreid assortiment producten die daarin ondersteunen. Als voorbeeld noemt Floris Van ’t Verlaat de DISCAL®-luchtafscheider met speciale vortextechniek, die zelfs de kleinste microbellen uit het circuit elimineert. “Voor de vuilafscheiding leveren wij een uitgebreid aanbod vuilafscheiders, die vuil tot 5 micron uit het systeemwater kunnen halen. Dankzij een geïntegreerde magneet worden daarbij ook de kleinste magnetietdeeltjes afgevangen.”

Speciaal voor all-electric en hybride warmtepompsystemen ontwikkelde Caleffi de CALEFFI XF.

Speciaal voor warmtepompen: de Caleffi XF 

Speciaal voor all-electric en hybride warmtepompsystemen ontwikkelde Caleffi de CALEFFI XF, waarin een vuilafscheider, een vuilfilter en een sterk magnetisch veld slim gecombineerd worden. “Dankzij de innovatieve vuilafscheiderfilter worden onzuiverheden zoals bouwvuil en magnetiet al vanaf de allereerste passage van het systeemwater opgevangen en afgescheiden, waardoor het warmtepompsysteem van meet af aan schoon en efficiënt functioneert. Waar voor de grove vuilfiltering een intern gaaselement is voorzien, vangt een speciale uitlaatzeef met een extra groot (98 cm2, red.) en verfijnd filteroppervlak zelfs de kleinste vuildeeltjes (tot 160 micron, red.) doeltreffend af. Daardoor wordt het risico op filterverstopping sterk geminimaliseerd. Een magneetstaaf centraal in het systeem creëert een sterk magnetisch veld, waardoor ook alle ijzerhoudende onzuiverheden worden opgevangen en de magnetische rotors van de circulatiepompen worden beschermd.”  

Dankzij de CALEFFI XF worden een slechte werking, storingen en vastgelopen componenten voorkomen en een optimaal rendement, een hoog comfort én een lange levensduur van het systeem gewaarborgd. “Bovendien is het risico op drukverlies minimaal”, aldus Floris Van ‘t Verlaat. “Dat maakt de CALEFFI XF perfect geschikt voor warmtepompinstallaties. Naar wens kan de vuilafscheider zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden, zónder in te boeten aan functionele of vloeistofdynamische prestaties.”

Eenvoudige reiniging, zonder demontage

De CALEFFI XF is beschikbaar in zeven maten, van 3/4 tot 2 duim. Floris Van ‘t Verlaat: “Daardoor past het systeem zowel in kleinere als middelgrote warmtepomp­installaties. Dank­zij een easycleanreinigingsmechanisme met borstels en een schraper kan het systeem eenvoudig en intensief gereinigd worden, zonder dat demontage nodig is. Door simpelweg aan de knop aan de bovenzijde te draaien, reinigen speciale borsteltjes de binnenzijde van de filters. Dankzij de speciale spiraalvormige opstelling van de borstels, zakken onzuiverheden als vanzelf naar de bodem van het toestel, waar een metalen schraper die bodem schoonmaakt.”

Cleaner en inhibitor

Indien de warmtepomp in een bestaande (hybride) installatie wordt opgenomen, dan adviseert Caleffi om de installatie altijd goed te spoelen. “Door vervolgens Caleffi C3 Cleaner toe te voegen en mee te laten circuleren met het installatiewater, wordt het vastzittende slib, kalk en vuil losgeweekt. Het is heel belangrijk dat in deze fase ook een vuilafscheider geïnstalleerd wordt, die al het vuil vóór de warmtepomp kan afvangen. Is de installatie schoon? Dan kan een Caleffi C1 Inhibitor worden toegevoegd om de installatie tegen nieuwe corrosie en kalkaanslag te beschermen. De inhibitor heeft een werking van circa een jaar. Daarom adviseren wij om het middel bij het periodieke jaarlijkse onderhoud steeds opnieuw toe te voegen en ook om tijdens dat onderhoud de vuilafscheider te controleren en te reinigen om verzadiging te voorkomen.

Advies bij ontwerp én installatie

Om de juiste producten voor ieder project te selecteren, kijkt Caleffi graag over de schouder van de installateur mee naar zijn ontwerp én de installatie. “Bovendien verzorgen wij regelmatig trainingen, waarin wij installateurs informeren over hoe vervuiling in de installatie ontstaat, welke vervuilingstypes er zijn, welke schades en klachten zij kunnen veroorzaken én welke producten en systemen dat kunnen ondervangen. Daarnaast bieden we ondersteuning bij de toepassing van onze producten en systemen en denken we mee op hydraulisch vlak. Alles voor een goed werkende warmtepompinstallatie”, besluit Floris Van ’t Verlaat.    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Caleffi International N.V..

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Moesdijk 10
6004 AX Weert
Nederland
Telefoonnummer +31 (0)495 547733 E-mailadres info.be@caleffi.com Website caleffi.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?