Wereldwijd stelt Panasonic meer dan 260.000 mensen tewerk. Japan toonde zich altijd al sterk in technisch vernuft, maar de grote naambekendheid heeft het merk vooral te danken aan consumer goods. Panasonic ontwikkelde echter ook de nieuwste generatie warmtepompen, heeft op dat vlak naar eigen zeggen een sterke technische voorsprong én bracht een nieuw gamma naar Europa. Rudi Van Hemelrijck, salesmanager bij Panasonic Heating & Cooling BeLux geeft tekst en uitleg.
TV- & audio,video, batterijen, huishoudelijke toestellen … Panasonic klinkt ons uiteraard allemaal bekend in de oren. Maar intussen is ook de heating & cooling divisie, gedreven door de huidige ontwikkelingen rond de klimaat- en energietransitie, de allergrootste geworden in Europa. Met nog 11 andere fabrieken, vooral gevestigd zijn in Azië, maar ook enkele in Europa waaronder in Frankrijk, Italië en Tsjechië, zit Panasonic wat dat thema betreft met de neus op de regelgeving. Panasonic Europa profileert zich dan ook als een voortrekker in research & development. De nieuwe milieudoelstellingen op de voet volgend, wil Panasonic het energieverbruik van al haar producten verminderen. Ook op het vlak van energieopwekking en –opslag met betrekking tot groene stroom is het bedrijf actief.
Rudi Van Hemelrijck: “Op het vlak van energie en verwarming komen we in België echt van ver en ineens gaat het nu allemaal erg snel. Zo moest tot tien jaar geleden het gasdistributienet nog dringend worden uitgebreid. Nu Eerst kwam er verplichte warmterecuperatie voor ventilatie in niet-residentiële gebouwen. Vanuit ecodesign moest men energie gaan halen uit de afvoerlucht. Ook residentieel vervangt de balansventilatie type D meer en meer de simpele extractie-ventilatiesystemen C. Deze piste wordt nu verder uitgebreid met nieuwe energie-uitdagingen. Onder druk van Europa spreekt men vandaag ook over de energieprestatie en het binnenklimaat van residentiële en niet-residentiële gebouwen. De EPB-score van woningen wordt gestaag beter, in Vlaanderen was die prestatie al beter door de warmtepomp. Ook de switch van fossiele brandstoffen richting hernieuwbare energie zorgde ineens voor een heel grote omslag want het was niet meer business as usual. Voorlopig is de investeringskostprijs van de gasketel nog wel lager dan die van warmtepompen. Wanneer de EPB-score niet goed is, dan moet het sowieso anders worden aangepakt. Door belonen aan de ene kant en beboeten aan de andere kant valt het prijsvoordeel van de ketel weg.”
“Ondertussen erkent men wereldwijd de CO2-problematiek en streven we naar energieneutraliteit in 2050”, gaat Rudi van Hemelrijck verder. “Willen we dat halen, moet er een grote omslag gemaakt worden in de residentiële en niet-residentiële nieuwbouwmarkt. Maar ook in de renovatiemarkt. Met de nieuwe generatie warmtepompen en met het resoluut kiezen voor groene stroom is de slaagkans groter. Tegen 2040 wil men die nuluitstoot al bereiken in gebouwenverwarming en tegen 2050 wil men enkel nog groene stroom gebruiken en de fossiele brandstoffen volledig verbannen. Binnen de 10 à 15 jaar wil men ook alle ketels op fossiele brandstoffen uit de markt bannen. De gemiddelde levensduur van een ketel is ongeveer 15 tot 25 jaar, dus we schrijven binnenkort een andere verhaal. We zijn nu eenmaal een gasland en de afbouw bij ons gaat wellicht langer duren dan in sommige andere landen waar gasketels nu al verboden zijn. Er is natuurlijk ook de economische boycot van Europa tegenover Rusland wat gasinvoer betreft. De oorlogssituatie zette de prijzen onder druk en dit zorgde andermaal voor een versnelde afbouw van fossiele brandstoffen. Europa pusht het gebruik van groene energie en Ursula Von der Leyen spreekt al van 30 miljoen elektrische warmtepompen. Maar daar zijn we nog ver van verwijderd. Nationaal en regionaal worden warmtepompen aangemoedigd door allerlei beleidsinitiatieven. Het was ook een must de elektriciteitscentrales langer open te houden. Een goed plan want we hebben die energie nodig om elektrische warmtepompen te kunnen aandrijven en natuurlijk ook voor onze elektrische wagens. In de toekomst moeten nog veel oudere woningen worden gerenoveerd, maar een grondige renovatie zoals vereist wordt door de strengere energiewetgeving is niet overal mogelijk. Nieuwbouw is dan de optie. Met al deze inspanningen worden we sneller klimaatneutraal.”
Panasonic heeft al warmtepompen die hun verwarmingsvermogen behouden tot – 15°C buitentemperatuur. De Aquarea T-CAP-serie bijvoorbeeld produceert zonder enig vermogensverlies. Deze is niet noodzakelijk voor nieuwbouw, maar wel bij renovatie. Er bestaan ook al oplossingen voor grotere vermogens tot 100kW. Rudi Van Hemelrijck: “De Aquarea monoblock L-series met koudemiddel R290 kan 75°C aanmaken tot -10°C buiten en is waterzijdig aangesloten door een hydraulische leiding. Dit betekent dat de piping die van buiten naar binnen gaan, gevuld zijn met water. Bij een split-uitvoering met koeltechnische leidingen zijn deze gevuld met koudemiddel. Split-units zijn compacter en goedkoper, maar monoblock heeft een beter rendement. Bij de installatie in split-uitvoering is natuurlijk wel de certificering van de installateur van belang.”
Rudi Van Hemelrijck: “Met de lucht/lucht warmtepompen verwarmt, koelt en ventileert men volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Energiebesparend is het sowieso want met de omgevingslucht als belangrijkste energiebron is het aandeel aan elektriciteit erg laag. Dit kan het hele jaar door. Al onze lucht/luchtwarmtepompen brengen op jaarbasis 4 à 5 keer meer op aan energie dan ze verbruiken, zelfs in de winter.”
“Wat lucht/water-warmtepompen betreft werd nieuwe Aquarea K & L-generatie intussen geïntroduceerd op de markt. Deze nieuwe series zorgen voor een revolutie op het gebied van design, efficiëntie, connectiviteit en duurzaamheid, in lijn met onze visie van een koolstofvrije samenleving. De nieuwe K & L-serie tillen warmtepompen naar een nieuw niveau van comfort en efficiëntie, met een indrukwekkend ontwerp en geavanceerde functies. De K-serie is een uitstekende oplossing voor nieuwe woningen. Ondertussen is de L-serie de perfecte oplossing voor renovaties waar een hoge wateruittredetemperatuur vereist is. Ze zijn revolutionair op het gebied van ontwerp, efficiëntie, connectiviteit en duurzaamheid. Eenvoudig te installeren en makkelijk in onderhoud. Interessant is de verbeterde toegankelijkheid, bruikbaarheid en flexibiliteit voor binnen- en buitenunits.”
Rudi Van Hemelrijck: “De Aquarea T-CAP is ideaal voor renovatie- en nieuwbouwprojecten waar er vraag is naar een hoger en constant verwarmingsvermogen. De warmtepomp behoudt ook bij zeer koude buitentemperaturen haar verwarmingscapaciteit. Aquarea haalt tot 80 % van de benodigde warmte-energie uit de omgevingslucht. Die word ingezet voor de productie van warm water, voor verwarming en indien gewenst zelfs voor koeling.
De K-serie is de ideale oplossing voor nieuwbouw. Rudi Van Hemelrijck: “Deze pomp werkt met koudemiddel R32. De koudemiddelaansluiting tussen binnen- en buitenunits blijft behouden, met wateruittredetemperaturen van 60° C tot -10° C. De K-serie is verkrijgbaar in High Performance- en T-CAP-reeksen voor extreem koude omstandigheden. Qua design zien we een verbeterd ontwerp met een nieuwe binnenunit die perfect is ontworpen om in een huis te plaatsen en met een vernieuwde, architectonisch vriendelijke buitenunit in antracietgrijs. Er is een naadloze connectiviteitsintegratie, met de mogelijkheid om wifi in de binnenunit te integreren.”
De L-serie tot slot is dan weer ideaal voor retrofit-toepassingen, bij het renoveren van een huis met bestaande radiatoren. “Met een natuurlijk koudemiddel R290 biedt deze pomp een hydraulische verbinding tussen de binnen- en buitenunit. Met wateruittredetemperaturen van 75° C tot -10°C. En met sanitair warm water tot 65°C zonder verwarming voor tanksterilisatie. Ook hier is er qua design een verbeterd ontwerp, in lijn met de K-serie. Net als de naadloze connectiviteitsintegratie en de wifi-connectie”, besluit Rudi Van Hemelrijck.
Neem dan rechtstreeks contact op met Panasonic heating & cooling solutions.
Contact opnemen