Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De warmtepompboiler: een slimme keuze om meerdere redenen
Een warmtepompboiler gebruikt net als een klassieke elektrische boiler elektriciteit, maar veel minder.

De warmtepompboiler: een slimme keuze om meerdere redenen

“De warmtepompboiler en de klassieke elektrische boiler hebben dan wel dezelfde functie, sanitair warm water opwarmen, het eerste toestel is een veel slimmere keuze, en wel om verschillende redenen.” Aan het woord is Erik Boelens, multi-energy specialist bij Rexel, dat als internationale distributeur in elektrotechnisch materiaal verschillende warmtepompboilers in zijn gamma heeft. “Zo verbruikt een warmtepompboiler veel minder elektriciteit en kan je voor de aanschaf aanspraak maken op premies tot 1.400 euro, waardoor het toestel zich veel sneller terugbetaalt dan een elektrische boiler. Bovendien kan een warmtepompboiler ook fungeren als thermische batterij, iets wat bij een elektrische boiler ongebruikelijk is.”

“Een warmtepompboiler gebruikt net als een klassieke elektrische boiler elektriciteit, maar veel minder”, begint Erik Boelens te vertellen. “Dat komt doordat een warmtepompboiler, die in vrijwel elke woning past, het midden houdt tussen een lucht-waterwarmtepomp en een klassieke elektrische boiler. Het toestel haalt daardoor tot drie vierde van de warmte die het nodig heeft om het sanitaire water op te warmen gratis uit de omgevingslucht of, weliswaar minder vaak, uit de ventilatielucht. Zo verbruikt een warmtepompboiler tot 75% minder elektriciteit, wat uiteraard eenzelfde besparing betekent op de energiekosten. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op een besparing van zo’n 940 euro per jaar.”

Twee versies van een warmtepompboiler van Atlantic die Rexel verdeelt; de standaard, meest verkochte versie en de versie met een extra voedingskanaal om er een cv-ketel of zonnecollector op aan te sluiten ter ondersteuning.

Subsidies

Volgens de multi-energy specialist zijn er echter nog veel meer redenen waarom een warmtepompboiler een slimmere keuze is dan een elektrische boiler. “De prijs van een warmtepompboiler bedraagt gemiddeld zo’n 2.700 euro. Daarmee is het toestel dubbel zo duur als een elektrische boiler, die gemiddeld zo’n 1.400 euro kost. Door het lagere verbruik en het feit dat je in België subsidies geniet voor de aanschaf, winnen gebruikers die meerprijs echter binnen een jaar terug. In het Vlaams Gewest gaat het om een minimumsubsidie van 900 euro, in het Waals Gewest om een premie van minimaal 700 euro en in het Brussels Gewest krijgen gebruikers minimaal 1.400 euro terug van de overheid en is de meerkost dus in feite al metéén terugverdiend.”

Een warmtepompboiler stelt de gebruiker ervan in staat om zijn consumptie van eigen zonne-energie te vergroten.

Zelfconsumptie zonne-energie verhogen

“Bovendien kan een warmtepompboiler fungeren als thermische batterij om een overschot aan zelfopgewekte zonne-energie op te slaan”, gaat hij voort. “De zonnestroom wordt dan omgezet in warm water dat in de dagen daarna – het water blijft natuurlijk niet eindeloos warm – kan worden gebruikt. Strikt genomen zou een elektrische boiler dat ook kunnen, maar dat is technisch veel minder evident, waardoor een elektrische boiler zelden zo wordt ingezet. Een warmtepompboiler stelt de gebruiker ervan met andere woorden in staat om zijn consumptie van eigen zonne-energie te vergroten en zo zijn elektriciteitskosten nóg verder te verlagen.”

Monobloc- en splitversies

Het assortiment warmtepompboilers van Rexel varieert van modellen met een capaciteit van 100 liter tot modellen met een capaciteit van 450 liter. Erik Boelens: “We hebben zowel monoblocversies – die tot 75% van de benodigde warmte uit de ventilatielucht halen – als splitversies, die de buitenlucht gebruiken als energiebron. Voor grotere toepassingen kunnen meerdere boilers in cascadeopstelling worden geplaatst. Het is daarbij uiteraard essentieel om het juiste volume en de configuratie te bepalen, afgestemd op de specifieke behoeften van het project.”

Innovaties

Volgens Erik Boelens zitten er nog enkele innovaties aan te komen op het vlak van warmtepompboilers. “Een recente innovatie is bijvoorbeeld de combinatie van splitversiewarmtepompboilers met airconditioning, waarbij de buitenunit van de warmtepompboiler in de zomer warmte uit kamers met airconditioning recupereert om water in de boiler op te verwarmen.”

Erik Boelens doet tot slot graag nog een aanbeveling. “Mensen met een warmtepompboiler doen er goed aan hun wasmachine en vaatwasser erop aan te sluiten – indien dat mogelijk is. Op die manier zullen ze het effect van de warmtepompboiler nog veel meer voelen op hun energierekening.”    

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Rexel Belgium.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 (0)2 482 48 48 E-mailadres info@rexel.be Website rexel.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten