Pal in het centrum van Brussel ademt het gezin van architecte Laura Hottat elke dag gezonde lucht in hun volledig gerenoveerde woning. Bij de tranformatie van de voormalige bieropslagloods zette de architecte, naast een slimme indeling en optimaal ruimtegebruik, dan ook volop in op het creëren van een aangenaam en gezond leefcomfort. Aan dat laatste draagt de Healthbox 3.0, het vraaggestuurde en energiezuinige ventilatiesysteem van Renson, in grote mate bij.
De funderingen, de vloerplaat en de vier buitenmuren, meer blijft er niet over van de voormalige opslagloods voor bier in Etterbeek, midden in de stad. Ze kregen een tweede leven in de ruimtelijk ingerichte woning voorzien van modern en gezond leefcomfort die Laura Hottot op dezelfde plek bouwde. “De grote erkers op de eerste verdieping versterken de lichtinval en het contact met buiten. Tegelijk voorkomen de screens oververhitting en garandeert ons ventilatiesysteem op elk moment gezonde binnenlucht”, licht Laura Hottot haar keuze voor de Healthbox 3.0 van Renson toe.
Als vraaggestuurd systeem ventileert de Healthbox 3.0 efficiënt en gericht in elke kamer. “Op basis van actuele parameters van de binnenluchtkwaliteit worden de debieten realtime aangestuurd. Is de binnenluchtkwaliteit ergens prima, dan valt de ventilatie in die specifieke ruimte terug naar een basisniveau. Andersom gaat ze hoger in toeren in de ruimtes waar bijvoorbeeld te veel vocht, vluchtige organische stoffen (VOS) of CO2 in de lucht hangt. Het systeem monitort aan de hand van sensoren met andere woorden voortdurend het vochtigheids- en CO2-gehalte en de schadelijke stoffen en geurtjes in de binnenlucht. De bewoner kan de luchtkwaliteit in realtime opvolgen op de gebruiksvriendelijke app, net zoals de actuele werking van het ventilatiesysteem en de debieten per kamer.”
In een nieuwbouwproject is het naadloos integreren van raamroosters en ventilatie-units een stuk eenvoudiger dan in een verbouwing. Toch werd alles in de woning van Laura Hottat netjes en stijlvol ingewerkt. Zo zijn de zogeheten Invisivent AIR Light-raamverluchtingen bovenop de nieuwe raamkozijnen geplaatst. “Door de uniforme kleur gaan ze optimaal op in het schrijnwerk. De raamverluchtingen halen precies voldoende verse buitenlucht in huis om de afgevoerde, vervuilde lucht te vervangen.”
De lightversie van de Invisivent AIR-raamverluchtingenvoegt akoestische troeven toe aan de thermische en energetische prestatie van de raamverluchtingsroosters. Ze garanderen een geluidsdemping van 31 dB. Door de natuurlijke aanvoer is – in tegenstelling tot een volledig mechanisch ventilatiesysteem – filters reinigen of vervangen trouwens overbodig.
Het belang van ventilatie in een goed geïsoleerde woning is intussen algemeen gekend. Dat blijkt ook uit de wettelijke verplichtingen om een ventilatiesysteem te voorzien in nieuwbouw of bij een ingrijpende energetische renovatie. Al is het nog steeds niet evident om die boodschap over te brengen, weet de architecte: “Een ventilatiesysteem wordt vooral gezien als een extra kost. Wie bouwt of verbouwt is vaak weigerachtig om hier budget voor vrij te maken. In die zin is het dus gelukkig verplicht. Als architect heb je natuurlijk wel de taak om uit te leggen waarom die ventilatie onmisbaar is en dus niet enkel als last bekeken mag worden. Dat maakt meestal het verschil tussen ‘het moet’ en ‘het is nuttig’. Eens die klik is gemaakt, is de stap naar vraaggestuurde ventilatie meestal ook snel genomen. Wan overal en altijd gezond ademen, zonder nodeloos energie te verbruiken, wie zegt daar neen tegen?”