Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Van Europese ambitie tot Vlaamse actie
Het Vlaams Energiebedrijf heeft specifieke ‘producten’ in het portfolio die ze kunnen aanbieden. (Beeld: Shutterstock)

Van Europese ambitie tot Vlaamse actie

In 2019 gaf de Europese Commissie aan dat het bestaande energiebeleid niet volstaat. De beperkte voorraad aan en milieuschade door fossiele brandstoffen vereisen een omschakeling. Via maatregelen om de energie-efficiëntie te verhogen en de transitie naar hernieuwbare bronnen te versnellen, kan de uitstoot van broeikasgassen verminderd worden. Dit ligt in lijn met de ambitie van de Europese Unie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zoals uiteengezet in de Green Deal.

Als onderdeel van deze visie streeft de EU ernaar om tegen 2030 de CO2-emissies met 55 % te reduceren ten opzichte van 1990. De Europese Commissie neemt zich voor het energiebeleid hierop af te stemmen. Daarom werd in februari 2012 het Vlaams Energiebedrijf (VEB) boven de doopvont gehouden, met als voornaamste doel om de energie-efficiëntie van de Vlaamse overheid te verbeteren.

Olivier Olyslaegers: “We proberen gebouw per gebouw aan te pakken. Het zal nog een hele uitdaging worden, maar zo zullen we erin slagen om de doelstellingen van 2030 en 2050 te bereiken.”

Complexe aanbestedingen uit handen nemen

Olivier Olyslaegers, projectleider Energie-efficiëntie en HVAC bij het VEB: “Het Vlaams Energiebedrijf is eigenlijk een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de Vlaamse overheid. Wij hebben de doelstelling om de energie-efficiëntie van de publieke sector drastisch te verbeteren. Met de ambitieuze doelstellingen van 2030 en 2050 in het achterhoofd natuurlijk. We ontzorgen en ondersteunen de overheidsinstanties om die doelstellingen te halen.”

“Als de directeur van bijvoorbeeld een school of zorginstelling zijn gebouw energie-efficiënter wil maken door bijvoorbeeld het dak te isoleren, dan moet hij daarvoor de wet overheidsopdrachten volgen en een aanbesteding doen. Maar die directeur heeft vaak geen kaas gegeten van aanbestedingen, heeft daar geen tijd voor en/of is technisch niet onderlegd. Daar kunnen de experten van het VEB dan helpen. Onze experten hebben die aanbesteding al gedaan. Als directeur kan je daarop inschrijven. Het VEB zorgt dan voor de verdere afhandeling van het hele traject. Van studie (indien nodig) tot uitvoering en opvolging. 

Als onderdeel van de Green Deal streeft de EU ernaar om tegen 2030 de emissies met 55 % te reduceren ten opzichte van 1990. (Beeld: Shutterstock)

Raamovereenkomst met studiebureaus en aannemers

“Concreet komt het er dus op neer dat wij een raamovereenkomst hebben opgesteld. Daar hebben een aantal partijen, die aan al onze voorwaarden voldoen, op ingeschreven”, licht Olivier Olyslaegers verder toe. “Want vergis je niet, bij het VEB gaan we niet over één nacht ijs. Wij laten die opdrachten effectief uitvoeren door bedrijven die door ons werden geselecteerd, na een zeer uitgebreide procedure. Op die manier hebben we kwalitatieve studiebureaus en aannemers geselecteerd die de werken faciliteren en uitvoeren. Als bouwheer heb je dan het voordeel dat je niet zelf de verschillende stappen die gepaard gaan met officiële overheidsopdrachten moet doorlopen. Daardoor wordt de doorlooptijd natuurlijk een heel stuk korter, bespaar je tijd en heb je geen technische kennis nodig. Wij hebben dus de hele procedure al gedaan voor onze klanten. Zo kunnen wij trouwens ook snel een werk toewijzen aan onze partner(s).”

Het Vlaams Energiebedrijf is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de Vlaamse overheid. (Beeld: Shutterstock)

Eerst de studie, dan de installatie

“Het VEB heeft raamovereenkomsten voor alle onderdelen van de energie­transitie. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan vastgoedstrategie, analyse-instrumenten om de energie-efficiëntie van een gebouw te meten, plannings­tools … Ikzelf werk in het team ‘studie en aanneming’. We hebben specifieke diensten in ons portfolio die te maken hebben met energiebesparing. Denk aan raam-overeenkomsten voor het isoleren van platte en hellende daken, de isolatie van een volledige gebouwschil, spouwmuurisolatie, HVAC-installaties … We laten, voor we gaan installeren, natuurlijk eerst wel het desbetreffende gebouw controleren. Als bijvoorbeeld de isolatie niet voldoet, heeft het weinig zin om een warmtepomp te installeren. En dan informeren we de klant wat er eigenlijk beter eerst zou gebeuren. Zo proberen we gebouw per gebouw aan te pakken. Het zal nog een hele uitdaging worden, maar zo zullen we erin slagen om de doelstellingen van 2030 en 2050 te bereiken. En daar doen we het toch voor”, besluit Olivier Olyslaegers.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten