Katalysator zijn in de energietransitie, dat is waar cleantechbedrijf Smappee naar streeft. “Het besef dat smart homes de toekomst zijn, is vandaag stilaan gemeengoed. De vraag naar ons product Smappee Infinity stijgt dan ook exponentieel, omdat het niet alleen een meetinstrument is dat het energieverbruik duidelijk in kaart brengt, maar via artificiële intelligentie de pijnpunten meteen ook aanpakt. Resultaat: een slim huis en optimaal gebruik van energie, klinkt het.
“Smappee biedt oplossingen om het energieverbruik in kaart te brengen”, vertelt CEO Stefan Grosjean. “Met onze Smappee Infinity krijgen ook particulieren een duidelijk zicht op hun verbruik. De elektriciteitsmeter biedt immers enkel een totaalcijfer en dat zegt weinig over je verbruik. De hardware is een soort meetinstrument dat je zeer gemakkelijk installeert in een zekeringskast. Je kan er met behulp van artificiële intelligentie je totale verbruik mee meten, of je kan de Smappee Infinity ook aansluiten op elke zekering afzonderlijk. Zo krijg je zicht op het verbruik van afzonderlijke toestellen in de woning. Zo kan je bijvoorbeeld achterhalen dat je koelkast te vaak stopt en start, en wat de grote energievreters in je huis zijn.”
“Het inzichtelijk maken van het elektriciteitsverbruik is een eerste stap. Bij veel fabrikanten stopt het daar. Het wordt dan aan de verbruikers zelf overgelaten of ze iets met die info doen. De Smappee Infinity gaat een stap verder. Het toestel geeft via artificiële intelligentie commando’s aan de aparte toestellen in huis, op het moment dat het interessant voor ze is om te beginnen werken. Dus: verbruik wanneer het goedkoop is, ene geen verbruik wanneer het duur is. In de mate van het mogelijke, natuurlijk. Uiteraard vraagt het toestel via de speciale app eerst aan de gebruiker of het oké is een bepaald toestel aan- of uit te schakelen. Samengevat biedt de Smappee Infinity dus inzicht, maar ook de mogelijkheid toestellen zo optimaal mogelijk te gebruiken, rekening houdend met de eisen van de gebruikers. De Smappee Infinity neemt ook de weersvoorspellingen mee in de berekeningen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam zuinig om te springen met de zonnepanelen net voor een lange periode van bewolking.”
Het spreekt voor zich dat Smappee niet van op een eiland opereert om dat allemaal mogelijk te maken. “Zo werken wij nauw samen met fabrikanten van bijvoorbeeld elektrische laadpalen of auto’s, warmtepompen, domoticasystemen… zodanig dat alles zo optimaal mogelijk verloopt. Heel wat bedrijven nemen ons ook mee in hun businessmodel. ESCO’s bijvoorbeeld kunnen met behulp van Smappee data verzamelen en zo hun producten beter en efficiënter laten werken.”
“De vraag naar onze producten stijgt exponentieel. Mensen beginnen immers meer en meer te beseffen dat ze met onze oplossingen aanzienlijke besparingen kunnen genereren.” Smappee zag zich daardoor ook genoodzaakt te verhuizen naar een splinternieuw businesspark langs de E17 in Kortijk. “Ons nieuw gebouw, symbolisch Snowball gedoopt, werkt volledig op basis van het Internet of Things. Wij gebruiken zelf 35% van de site, de rest is voor startups die bezig zijn met cleantechnology. Wij ondersteunen hen en proberen zo synergieën tot stand te brengen. Want een slim huis heb je pas als je alle producten en dus bedrijven met elkaar laat communiceren.”
Grosjean ziet wel nog een één obstakel dat smart homes in de weg staat. “Installateurs zijn vandaag nog te reactief. Zonnepanelen raden ze bijvoorbeeld wel aan, maar een energiemonitoringsysteem niet. Zij moeten nog een tandje bijsteken”, besluit hij.