Voor de bouw van een nieuwe bedrijfshal hechtte MC Machines veel belang aan een doordachte verwarmingsoplossing. Met een snel geïnstalleerde gasketel nam MC Machines geen vrede. In plaats daarvan viel de keuze op een bodem/water-warmtepomp van Stiebel Eltron. De arbeiders van MC Machines kunnen hierdoor genieten van een aangename werktemperatuur, heel het jaar door.
Hubert Frederix richtte MC Machines in 1990 op. 28 jaar later heeft de machinebouwer een stevige reputatie opgebouwd inzake volautomatische machines, chape-, vloei- en isolatieopleggers. De groei van het bedrijf leidde tot een uitbreiding: op de site van MC Machines in Lummen werd een nieuwe productiehal van 85 op 25 meter gebouwd. An Peeters, echtgenote van Frederix en mede-zaakvoerster, ontfermde zich over het project.
Focus op hernieuwbare technologieën
Peeters en Frederix hebben niet voor de eenvoudigste oplossing gekozen, maar het is wel een keuze waar ze rotsvast in geloven. An Peeters: “Deze grote ruimte simpelweg verwarmen met een eenvoudige gasketel of een warmteblazer had ons wellicht heel wat tijd en moeite bespaard. Maar ik geloof niet in gas op lange termijn en we wilden heel graag hernieuwbare technologieën verwerken in dit project.” De keuze viel uiteindelijk op vloerverwarming, in combinatie met geothermie. “We verkozen verwarming op basis van grondwater in plaats van een lucht-waterwarmtepomp, aangezien die laatste techniek toch meer energie opslorpt”, zegt Peeters.
Peeters en Frederix kregen verschillende offertes binnen, maar die voldeden niet aan de verwachtingen. “Sommige fabrikanten besteedden niet genoeg aandacht aan het project in kwestie. De voorstellen die ze maakten zouden leiden tot een sterk overgedimensioneerde en bijgevolg ook veel te dure installatie.” Een andere bekommernis was een goede service en een deskundig onderhoud. “Een aspect waar te weinig rekening mee wordt gehouden, want er gaat altijd wel eens iets mis met een installatie. Bovendien vind ik het belangrijk om persoonlijk contact te hebben met de leverancier, en niet het gevoel te hebben slechts ‘een nummer’ te zijn. Ook dat zat goed bij Ecosol+ en Stiebel Eltron.”
Peeters ging te rade bij GDb engineering voor gedetailleerde capaciteitsberekeningen. Uiteindelijk konden installatiebedrijf Ecosol+ en Stiebel Eltron een bevredigende oplossing voorstellen. Ben Steegen van Ecosol+ licht toe: “Ik kom zelden bedrijfshallen tegen waar zo’n ecologische denkwijze op wordt toegepast. We konden ons helemaal vinden in die visie. Bovendien wisten we dankzij het goede voorbereidende werk van GDb engineering en de klant zelf meteen wat we nodig hadden. Zoals altijd maakten we onze eigen bouwschema’s. Dat was hier dubbel van belang omdat we meestal werken aan kleinere, huishoudelijke installaties, en minder gewend zijn aan dergelijke grote diameters.”
Cascade en passieve koeling
Uiteindelijk werden er 18 putten geboord. Er werden twee WPF 27 bodem-waterwarmtepompen van Stiebel Eltron geplaatst, in cascade-opstelling, en een SBP 1000 E cool-buffervat. Dankzij de passieve koeling kan de temperatuur ook tijdens de warme zomermaanden gestuurd worden. En dankzij de warmte die opnieuw richting de bodem gestuurd wordt krijgt de bodem de kans om te regenereren, wat leidt naar een verhoogd rendement in de winter.
Voor An Peeters was dit project een werk van lange adem, maar wel een werk waar ze met voldoening op terugkijkt. “Ik heb meer dan 7 maanden gezocht naar een goede oplossing, ook tijdens weekends. Er kwam heel wat doorzettingsvermogen bij kijken, maar achteraf bekeken hebben we een moderne en duurzame bedrijfshal neergezet waar we fier op kunnen zijn. Men zegt wel eens dat in een bedrijfshal niet dezelfde vereisten gelden qua verwarming als in een woning of kantoorgebouw. Maar ik vind het belangrijk dat ook onze arbeiders kunnen genieten van een aangenaam werkklimaat.”