Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hybride ketel:
             het beste van twee werelden
Een hybride installatie heeft sowieso een kleinere impact op het milieu omdat de CO2-uitstoot tot 40% lager ligt dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

Hybride ketel: het beste van twee werelden

De ideale verwarming kiezen is altijd een moeilijke keuze: welk verwarmingssysteem is geschikt? Met welke brandstof wil je verwarmen? Welke oplossing biedt het beste rendement? Met een hybride verwarming combineer je gas met elektriciteit. Zo benut je de voordelen van twee werelden.

Een hybride verwarming is in feite een intelligente samenwerking tussen een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp. Beide technieken zitten geïntegreerd in een compact geheel, niet groter dan een koelkast. De warmtepomp dekt de basisbehoefte in de warmtevraag. Ze gebruikt hiervoor de gratis omgevings­warmte. Een buitenunit haalt energie uit de lucht. De binnen­unit van de warmte­pomp warmt die verder op door middel van compressie en voedt vervolgens uw radiatoren of vloerverwarming met warm water.

Een hybride verwarming is in feite een intelligente samenwerking tussen een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp.

Altijd de laagste prijs

De condenserende gasketel komt pas in actie wanneer dat zinvol is volgens de ingestelde parameters. Je kunt bijvoorbeeld kiezen dat de condensatieketel bijspringt wanneer dat voordeliger is dan het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp. Je kunt het systeem immers zo laten programmeren dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Het houdt daarvoor rekening met de actuele energieprijzen en de buitentemperaturen.

Beperk je CO2-uitstoot

N aast de goedkoopste energiekost kun je ook opteren om de werking van het hybride systeem af te stemmen op de laagste CO2-uitstoot. Door de interactie tussen brandstof en hernieuwbare energie draag je dus bij aan een beter klimaat. Een hybride installatie heeft sowieso een kleinere impact op het milieu omdat de CO2-uitstoot tot 40% lager ligt dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie. Bovendien is een hybride systeem perfect te combineren met zonnepanelen. Bovendien maakt de keuze voor een hybride systeem een toekomstig overstap naar verwarmen met groen gas een stuk eenvoudiger.

De condenserende gasketel komt pas in actie wanneer dat zinvol is volgens de ingestelde parameters.

Mag er ook warm water zijn?

Er bestaan oplossingen die ook kunnen zorgen voor de productie van warm water. Naast de krachtige condensatieketel en de warmtepomp krijg je dan ook een spiraalboiler in je totaalpakket. Twee warmtewisselaars in de boiler maken het mogelijk dat zowel de warmtepomp als de gasketel het water kunnen opwarmen. Een dergelijke oplossing heeft een heel gunstig ecolabel, mooi meegenomen!

Snelle terugverdientijd

Ongeacht de instellingen zal de warmtepomp op jaarbasis het leeuwendeel van de warmtevraag leveren. Dat kan oplopen tot 80% van de jaarlijkse behoefte. Dat is goed voor een jaarlijkse energiebesparing tot 25%. Zo heb je de zekerheid van een verwarmingsoplossing met bijzonder lage werkingskosten. Daarmee verdien je de meerprijs van een hybride verwarming relatief snel terug.

Goed om weten

De plaatsing van een hybride verwarming is niet erg ingrijpend. Ze vraagt niet veel meer ruimte dan een koelkast en valt eenvoudig te koppelen met je bestaande radiatoren of vloerverwarming. Het systeem werkt ook perfect op de bestaande gas-en waterleiding en de elektrische bedrading. Een vakman klaart de klus in 1 à 2 dagen. Wees je er wel van bewust dat de lucht-waterwarmtepomp meestal werkt met een binnen- én buitenunit. Je moet dus ruimte hebben om deze buitenunit te plaatsen. Liefst op niet te grote afstand van de binnenunit. Houd er ook rekening mee dat de buitenunit geluid produceert. Verschillende fabrikanten hebben hybride systemen in hun gamma. Net zoals bij klassieke verwarmingsinstallaties zijn er hybride oplossingen met verschillende vermogens, aangepast voor kleine tot grote gezinnen of voor verschillende vormen van meer of minder energiezuinige woningen. Laat de installateur berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past. Nog een tip: dateert je bestaande gasketel van voor 2000? Dan heb je recht op een vervangingspremie wanneer je je oude vervangt door een nieuwe condenserende ketel, ook wanneer je investeert in een hybride verwarming.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Gas.be.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Masuiplein 15
1000 Brussel
België
Telefoonnummer +32 2 383 02 00 E-mailadres info@gas.be Website gas.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?