CEBEO, groothandel in elektronisch materiaal, houdt nauwgezet de laatste evoluties in de markt in de gaten om zijn gamma daar zo goed mogelijk op af te stemmen. Michaël Van Audenhove, domain expert HVAC bij CEBEO, vertelt wat die laatste trends inhouden op het vlak van HVAC. “Wij zien er vijf. De meeste houden verband met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijk leven, maar niet allemaal. We anticiperen op de trends met onder meer ons Green & Smart-gamma en met specifieke opleidingen.”
“Europa streeft naar koolstofneutraliteit in 2050, wat een forse vermindering van de broeikasgassen vereist. De verwarmingssector vormt vandaag nog steeds een belangrijke bron van CO2-uitstoot”, begint Michaël Van Audenhove te vertellen. “Warmtepompen, die hernieuwbare energie gebruiken, verminderen CO2-uitstoot en energiekosten aangezien ze efficiënter zijn dan traditionele systemen. Consumenten zien de ecologische voordelen, ondanks de hogere initiële kosten. In Vlaanderen is het vanaf vorig jaar bij de aankoop van een woning met EPC-label E of F verplicht om binnen de vijf jaar minstens een EPC-label D te behalen. In 2045 zal label A een verplichting zijn vijf jaar na aankoop van een woning die zo’n label nog niet heeft. Isolatie, ventilatie en warmtepompen in combinatie met zonnepanelen zijn cruciaal om die scores te behalen. Bij CEBEO brengen we die warmtepompen en zonnepanelen, maar ook thuisbatterijen, omvormers, laadpalen, ventilatiesystemen en energiemanagementsystemen onder in het assortiment Green & Smart, te ontdekken op onze beurs CEBEO Technologie van 14 tot en met 16 mei in Brussel (zie kader, red.).”
“Hoewel een goede luchtkwaliteit altijd voorop staat, wordt ook van ventilatiesystemen een steeds hogere efficiëntie verwacht. Systemen van het type C zijn energiezuiniger in ventilatorgebruik dan D-systemen, maar die laatste compenseren dat ruimschoots doordat ze gebruikmaken van warmteterugwinning. De EPB-wetgeving staat beide systemen toe, net als decentrale systemen, waarmee je ruimtes afzonderlijk kan ventileren. Vroeger kon je bij zo’n decentraal ventilatiesysteem de ventilatoren in de verschillende ruimtes zelf aanzetten, maar tegenwoordig moeten decentrale systemen om conform te zijn met de EPB-wetgeving een minimaal debiet waarborgen naargelang de grootte van de te ventileren ruimte. De nieuwe vraaggestuurde decentrale systemen houden daar rekening mee. Er zijn ook decentrale systemen op de markt die gebruikmaken van warmteterugwinning, tot wel 80%. Bij CEBEO zijn ze dus allemaal te vinden.”
“De GWP-waarde dient als maatstaf voor het broeikaseffect van een koelmiddel, dat onder meer gebruikt wordt in warmtepompen. De Europese F-gassenverordening moet leiden tot een uitfasering van koelmiddelen met een hoog GWP, die aanzienlijk bijdragen aan de aardopwarming. In samenwerking met onze partners helpen we onze klanten het meest geschikte koelmiddel te kiezen voor elke specifieke situatie, rekening houdend met F-gassenverordening.”
“Groene koel- en verwarmingstechnieken openen nieuwe markten. Door de elektrificatie van verwarmings- en koelingssystemen lopen technieken meer in elkaar over en wordt het cruciaal die systemen te integreren in het algemene energiemanagementsysteem van gebouwen. Wij geven opleidingen waarin we onze klanten begeleiden naar zogenaamd multitechniekerschap en informeren hen rond certificering. Het is belangrijk te benadrukken dat koeltechnische certificering niet gelijkstaat aan zogenaamde RESCert-certificering, die specifiek bedoeld is voor technici die kleinschalige systemen op basis van hernieuwbare energie installeren, zoals warmtepompen. Koeltechnische certificering is verplicht wanneer er koeltechnische handelingen dienen te worden gesteld. RESCert-certificering is geen verplichting, maar biedt wel voordelen, zoals het voor eindklanten mogelijk maken om in aanmerking te komen voor premies. Wij kunnen samen met onze leveranciers het koeltechnische gedeelte voor onze rekening nemen alsook de RESCert-keuring van een warmtepomp.”
“Een EMS of energiemanagementsysteem monitort en optimaliseert thuisenergieverbruik door data te analyseren van de digitale meter. Het EMS stuurt met andere woorden elektrische verbruikers zoals een warmtepomp, laadpaal of warmtepompboiler op basis van info uit de digitale meter. Zo kan de zelfconsumptie worden geoptimaliseerd en kan het piekvermogen in de installatie laag worden gehouden. Bijkomend is de installatie dankzij het EMS ook klaar voor dynamische tarieven, waarbij de prijs van de energie afhankelijk wordt van het tijdstip. De energiemanagementsystemen in ons Green & Smart-assortiment zijn de allernieuwste in de markt”, besluit Michaël Van Audenhove.
Ontdek het HVAC-gamma van CEBEO op CEBEO Technologie
Van 14 tot en met 16 mei gaat in Hal 5 van Brussels Expo CEBEO Technologie door. Op die tweejaarlijkse beurs zet CEBEO samen met zo’n 150 leveranciers zijn laatste producten en andere innovaties in de kijker voor de residentiële, tertiaire en industriële markt. In de speciale Green & Smart-village kan je terecht om het gelijknamige gamma van CEBEO te ontdekken en met al jouw vragen over de energietransitie. CEBEO Technologie, al meer dan twintig jaar dé vakbeurs in de sector, is gratis, evenals de hapjes en de drankjes die er worden aangeboden. Registreren is wel verplicht. Dat kan op de pagina achter onderstaande button, waar je ook meer info kan raadplegen over de beurs:
Neem dan rechtstreeks contact op met Cebeo.
Contact opnemen