REHVA is de Federatie van Verenigingen voor Verwarming en Luchtbehandeling in Europa. De organisatie is in 1963 opgericht door 9 landen. Bij de stichtende leden ook de Belgische sectorfederatie Atic, die dit jaar 80 kaarsjes mocht uitblazen. De voorzitter van REHVA, Professor Stefano Corgnati, stond Installatie & Bouw te woord om een stand van zaken op te maken en vooruit te blikken naar de toekomst.
REHVA heeft als missie het uitwisselen van technische kennis, Europees beleid promoten, standaardisering en het pleit voeren voor gezonde en performante gebouwen. Vandaag zijn al 26 federaties lid van REHVA, die in totaal 120.000 ingenieurs over heel Europa vertegenwoordigen.
REHVA was sterk betrokken bij het opstellen van de recent EU Energy Performance of Buildings Directive, die een sterke invloed zal hebben op de HVAC-sector van morgen. “We zijn tevreden met de steeds toenemende focus op de binnenluchtkwaliteit van gebouwen en op de energetische prestaties van gebouwen”, aldus Corgnati. Volgens hem is er immers nog werk aan de winkel wat het energieverbruik betreft. “We moeten dringend het ‘performance gap’ dichten: het verschil tussen de gecalculeerde energieprestaties en het eigenlijke energieverbruik. Om dat te kunnen moeten we de invloed van het gedrag van bewoners op het energieverbruik van gebouwen beter begrijpen.” Corgnati verwacht daarom veel van de digitalisering van de gebouwen- en HVAC-sector.
De vernieuwde EPBD introduceerde onder meer de ‘Smart Readiness Indicator’ (SRI). “SRI kan een belangrijke rol spelen in het begrijpen van de energetische dynamieken die een rol spelen in een gebouw. Maar eerst moet de methodologie voor SRI nog bepaald worden. Dat is een grote uitdaging, en de HVAC-gemeenschap moet hierin een voortrekkersrol spelen”, meent Corgnati.
REHVA gelooft sterk in ‘human-centred design’: een ontwerp dat de kwaliteit van de binnenlucht maximaliseert, maar tegelijk het energieverbruik naar omlaag haalt. Corgnati: “Wij willen deze visie prominent maken in de HVAC-sector, zowel op Europees als op lokaal niveau via onze leden. De HVAC-sector moet het voortouw nemen in de transitie naar een post-CO2 maatschappij. We voeren daarom voortdurend onderzoek uit naar mogelijkheden om de energievraag te verlagen en de efficiëntie te verhogen door het integreren van hernieuwbare energiebronnen. Tegelijkertijd bieden ICT, digitalisering en het Internet of Things veel potentieel. De verbinding met HVAC-systemen kan een nieuw tijdperk voor het optimaliseren van energieverbruik in gebouwen openen.”
De intrede van datawetenschap in de gebouwenergiesector biedt volgens Corgnati een unieke kans om nieuwe producten en diensten te creëren. “We zien een transitie van het verkopen van HVAC-toestellen of energie naar het verkopen van comfortgerelateerde diensten. Dit is een geheel nieuw model, waarbij die diensten rechtstreeks aan de eindgebruiker of de gebouweigenaar verkocht worden. Dit zal een enorme impact op de HVAC-markt en onze maatschappij hebben.”
Gebouwbeheer en data-analyse opent ook perspectieven inzake het laten interageren van gebouwen, als deel van grotere energiegemeenschappen. “We bekijken gebouwen niet langer als individuele eenheden, maar als groepen van geconnecteerde gebouwen, waar verschillende energievectoren kunnen worden geselecteerd om de verschillende energienoden van de gebruikers te dekken. De transitie naar een all-electric, gedigitaliseerde, geconnecteerde en smart interacting gebouwgemeenschap komt er onvermijdelijk aan. Dit is vergelijkbaar met wat in de mobiliteitssector gebeurt.”
Van 26 tot 29 mei organiseert REHVA in Boekarest het CLIMA Congress 2019. Op dit congres zal nog ruimschoots gedebatteerd worden over de perspectieven en uitdagingen voor de HVAC-sector.