Vaarwel aan de ‘domme’ deurbel
Geen smart home zonder slimme deurbel en geavanceerde videofonie. Niet alleen appartementsgebouwen maar ook ééngezinswoningen worden steeds vaker uitgerust met intelligente systemen die niet alleen het comfort, aangepast aan de noden van vandaag, maar ook het veiligheidsgevoel ten goede komen. Enkele nieuwigheden toegelicht, met ook aandacht voor eigentijdse oplossingen en combinaties met pakketbrievenbussen.
Via een app kijken wie er thuis aanbelt en eventueel vanop afstand de deur of tegenwoordig zelfs de pakketbrievenbus openen? De deur openen met je smartphone of QR-code? Het is allemaal al lang geen toekomst meer. De innovaties volgen elkaar op. Bovendien is er ook veel aandacht voor design, zowel van de buiten- als binnenposten, dat de puntjes op de i zet van het architecturale totaalplaatje.
Als architect heb je niet alleen oor naar nieuwe technieken maar vooral ook oog voor vernieuwend design, met buitenunits die bijdragen aan het gevelbeeld. Een fraaie nieuwkomer is de ultracompacte Intercom met uitgepuurd design van Loxone, trouwens goed voor een gegeerde iF Design Award 2022 design. Naast het elegante glazen oppervlak met anti-vingerafdruk finish en de interactieve belknop die oplicht als het bezoek nadert, is dit video-intercomtoestel uitgerust met een performante microfoon, onzichtbare zijluidsprekers en een 120° HD-camera met uv-coating. Het vlakke ontwerp wordt in opbouw gemonteerd in een vlak aluminium frame toepasbaar op elke gevel, dus zonder inbouwdoos. Een geïntegreerde Tree-interface maakt het mogelijk apparaten zoals een NFC Code Touch te koppelen als toegangsoplossing. De Loxone Miniserver biedt tal van functies, waaronder Remote Connect en Rich Push Notification die meteen al laten zien wie er voor de deur staat. Handig snufje: de intercom kan ook drie aangepaste TTS-berichten opslaan. Met één tik in de app worden deze uitgevoerd via ‘Text-to-Speech’, zoals bijvoorbeeld ‘Ik kan niet spreken, zet het pak in de garage, alstublieft’. Nieuwe en praktische functies, mee met de tijd.
Videokits – ook deze geschikt voor ééngezinswoningen – worden steeds completer, met nieuwe geïntegreerde functies die het leven eenvoudiger en veiliger maken. Zo werd de Fasttel FT600VK(K) plug-and-play videokit, fraai uitgevoerd in zwart geanodiseerd aluminium en glas, recent nog uitgebreid met een aantal handige opties. Op vlak van hardware noteren we onder meer een handig hulpstuk voor inbouw in een holle wand, zoals een poortstijl of gyprocwand, maar ook aangepaste aanmeldzuilen, zowel voor voetgangers als voor bediening vanuit de auto. Wat de softwarematige nieuwigheden betreft, is het nu ook mogelijk om van eender waar ter wereld toegangscodes aan te maken. Deze codes zijn naar wens voor een eenmalige toegang, voor een bepaalde periode (uur, dag of week) of juist permanent. Ook nieuw: de mogelijke integratie met externe SIP-server. De deurtelefoon maakt dan niet alleen verbinding met de binnenpost en app – op maximum vier mobiele toestellen – maar zal eveneens bellen op de lokale telefoontoestellen.
We kennen eSafe ondertussen als de stijlvolle pakketbrievenbussen, beschikbaar in dezelfde strakke alu look-and-feel als het buitenschrijnwerk.
Beschikbaar met een mechanisch mechanisme, maar ondertussen ook in een versie met geconnecteerde videofoon. De Fenix Connect Bticino voor ééngezinswoningen – een integratie van de vrijstaande Fenix Connect-pakketbrievenbus met ingebouwde Bticino-videofoon, deurbel en naamplaatje – meldt via de Bticino App wanneer iemand aanbelt. Vervolgens kan het pakketvak vanop afstand openen. Door gebruik te maken van de videofoon voor het afleveren van de pakjes zijn zowel brievenbus, pakketbus als videofoon en slimme deurbel esthetisch geïntegreerd. Dit model is ook verkrijgbaar met een codeklavier. Naast de Fenix Connect Bticino en de app moet voor Fenix Connect Bticino een binnenpost voorzien worden die het wifisignaal uitstuurt naar de app. Voor appartementen is er eSafe Wall, een moduleerbaar ensemble met elektrische brievenbussen, pakketvakken, deurbellen en videofoon, uitvoerbaar in RAL-kleur naar keuze. Een beheerportaal verwittigt bij leveringen en toont welke vakken bezet zijn en voor wie de levering bedoeld is. Nieuw: de optie om deze eSafe Wall voor appartementsgebouwen of meergezinswoningen ook uit te rusten met een koelingsmodule, dus met geklimatiseerde vakken, inspelend op de trend van diverse versleveranciers.
Los van het thema deurcommunicatie – maar des te meer aansluitend bij het onderwerp ‘slimme brievenbussen met architecturaal design’ – vermelden we graag nog een andere Belgische innovatie: Custo, de IoT-connecteerde pakjebrievenbus voor residentiële woningen. Er werd niet alleen ingezet op het design, maar ook op een optimale connectiviteit. De slimme pakketbrievenbus opent door middel van barcodes op de pakketten, QR-codes die je ook zelf kunt aanmaken op je smartphone. Het systeem is gelinkt aan een app die alle info over de bestellingen verzamelt op één plaats: wat is er onderweg en wat werd geleverd. De app geeft desgewenst een notificatie van een statuswijziging of een ontvangen pakje. Verder kan men, als beheerder van de Custo, ook toegang verlenen aan wie men wilt. Een levering van de bakker om de hoek? Geef je bakker een toegangscode en haal de croissants gewoon uit de Custo. Bovendien is het mogelijk pakketten via de pakjesbus terug te sturen, mocht dat nodig zijn. Custo is er in twee formaten, een staand model en een compacter formaat om aan de muur te hangen. Het design is van David De Schryver, die nog voor Axel Vervoordt heeft gewerkt. Slimme technologie in een knap jasje.