Voor ziekenhuizen is het van kritisch belang dat installaties nooit uitvallen. En dat terwijl die steeds complexer worden. Daaroom rustte fortop het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) in Nederland uit met slimme power analysers van Janitza die ervoor zorgen dat het monitoren van de installaties niet langer met de hand moet gebeuren. De power analysers maken met één druk op de knop in het DCEM Power Management-monitoringsysteem van fortop real time inzichtelijk wat er precies in de installatie gebeurt en zetten de data om naar managementinformatie. Daarmee is er totaaloverzicht in en écht controle over alle installaties in het ziekenhuis.
MLC is een topklinisch ziekenhuis in Leeuwarden en Harlingen voor acute, hoogcomplexe en basiszorg in Friesland. Het ziekenhuis is gericht op onderzoek, onderwijs, continue innovatie en verbeteringen van behandelingen. Maar MCL bekijkt ook voortdurend hoe het door te innoveren betrouwbaarder en duurzamer kan werken. Om een beter zicht te krijgen op zijn elektrische installaties ging het daarom in zee met fortop. “Installaties in een ziekenhuis moeten altijd aan staan, wat er ook gebeurt. Tegelijk worden die steeds complexer”, opent Arjan Pit, sales manager energy control bij fortop. “Het gaat immers om superkritische applicaties, er hangen letterlijk mensenlevens van af. De behoefte aan betrouwbare informatie wordt steeds groter.”
In het MCL gebeurde de monitoring van de elektrische installaties tot voor kort nog manueel. Met een kladblokje werd maandelijks langsgegaan bij de installaties om de kilowattuur-standen op te schrijven. “Voordat we samenwerkten met fortop, moesten we heel veel zelf naar installaties toe om te monitoren en te kijken wat er aan de hand was”, herinnert Rients Agema, coördinerend installatieverantwoordelijke in het MLC, zich. “Dan waren we snel een maand verder vooraleer we überhaupt een antwoord konden geven.”
Daar bracht fortop verandering in. Arjan Pit: “Wat we in eerste instantie gedaan hebben, is de toevoeging van power analysers van Janitza. Die brengen alles in kaart wat er gebeurt in een installatie. Het verbruik, maar ook hoe het zit met de kwaliteit en betrouwbaarheid van je stroom. Ze maken eigenlijk een soort film van de installatie. Op die manier kan je in de geschiedenis gaan terugkijken als er uitval geweest is, om op te sporen wat de eventuele oorzaak daarvan was.”
Een enorme verbetering. De power analysers geven hun data vervolgens door aan het DCEM Power Management-monitoringsysteem van fortop. Zo ontstaat er een continu proces van meten, monitoren en verbeteren. Gegevens van meetinstrumenten, schakelaars en UPS-en worden omgezet naar realtime alarmen, visualisaties en rapportages. Die informatie is via een gebruiksvriendelijke webinterface toegankelijk op alle apparaten met een standaard webbrowser. Het pakket is oneindig schaalbaar in aantal gebruikers, functies, datapunten en locaties. “Zonder zijn we eigenlijk blind”, vertelt Rients Agema daarover. “Dan zouden we heel moeilijk situaties kunnen inschatten. Maar als mijn manager nu komt met de vraag of we nog ergens een CT-scanner of een MRI kunnen integreren, dan kan ik met één druk op de knop snel zien of dat nog mogelijk is.”
De coördinerend installatieverantwoordelijke is dan ook bijzonder tevreden over de samenwerking met fortop: “Het geeft een heel goed gevoel dat ik de volledige controle heb en dat we alle situaties daarmee ook super kunnen benaderen. Ik vind het systeem fantastisch, omdat we een totaaloverzicht hebben over de installaties in het hele ziekenhuis. Daardoor kan ik steeds snel en adequaat handelen in complexe situaties.”
Ook fortop apprecieert de wisselwerking met MCL. “Dit soort klanten heb je nodig. We krijgen veel kritische feedback om ons pakket steeds beter te maken. Zeker met de uitdaging waar we met de gezondheidszorg voor staan. Als we energieneutraal willen zijn in 2050, staan er nog heel veel dingen te gebeuren. Dan is zo een powermonitoringsysteem eigenlijk een onmisbare schakel. Dat gebruik je om vandaag de antwoorden te geven op de dingen die over dertig jaar nodig zijn”, besluit Arjan Pit.
Neem dan rechtstreeks contact op met fortop automation & energy control.
Contact opnemen