Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De energietransitie in de publieke vastgoedsector: een unieke kans
Een van de belangrijkste opportuniteiten binnen de energietransitie is het integreren van energieopwekking en -besparing in vastgoed.

De energietransitie in de publieke vastgoedsector: een unieke kans

Vastgoed is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Dit betekent dat ingrijpen op dit vlak noodzakelijk is om een duurzame toekomst te verzekeren. De energietransitie binnen het vastgoed biedt een unieke kans aan de publieke sector om openbare gebouwen aan te passen aan eisen van de toekomst. Het is een proces dat naast uitdagingen ook interessante opportuniteiten biedt voor zowel medewerkers van die organisaties als voor de organisaties zelf en de hele samenleving.

Als belangrijke partner binnen de publieke sector speelt VEB een cruciale rol in deze transitie. Het biedt niet alleen oplossingen, maar begeleidt organisaties in een proces dat hen in staat stelt om op lange termijn kosten te besparen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De resul­taten van dit proces zijn betere en energiezuinigere gebouwen met meer comfort en een beter binnenklimaat. Dit resulteert in gemotiveerdere medewerkers die minder vaak ziek zijn. Daarnaast leidt dit tot vastgoed met een hogere waarde. De energierekening daalt, waardoor de financiële planning niet meer overhoopgehaald wordt als de energieprijzen stijgen. Bovendien verplicht dit transitieproces een organisatie tot nadenken over haar rol in de samenleving en de manier waarop medewerkers in de organisatie werken en wonen. 

De energietransitie binnen het vastgoed biedt de publieke sector een unieke kans om openbare gebouwen aan te passen aan eisen van de toekomst.

De vijf stappen naar duurzaamheid

De vijf stappen die VEB aanbiedt – van bewustwording tot implementatie – bieden een gestructureerde aanpak om gebouwen energie­zuiniger en klimaatvriendelijker te maken. Een van de belangrijkste opportuniteiten binnen de energietransitie is het integreren van energieopwekking en -besparing in vastgoed. Het grootschalig benutten van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en warmte­pompen, in combinatie met het uitfaseren van fossiele brandstoffen zoals aardgas, kan bijdragen aan lagere energiekosten en een positieve impact op het milieu. Samen met het besparen van energie door bijvoorbeeld isolatie en beter schrijnwerk vormt dit VEB’s 360°-benadering. Daarbij baseert VEB zich op gedetailleerde gegevens uit Terra, de Patrimonium- en energiedatabank. Die maakt het mogelijk om gebouwen op een holistische manier te analyseren en maatwerkoplossingen te bieden.

Daarnaast biedt het samenwerken met VEB belangrijke voordelen op het vlak van efficiëntie en expertise. Door gebruik te maken van de raam­overeenkomsten bespaart een organisatie veel tijd en middelen omdat VEB het aanbestedings­proces op zich neemt. Bovendien biedt VEB toegang tot meer dan honderd experts die gespecialiseerd zijn in energie en vast­goed. Dit betekent dat organisaties, ongeacht hun grootte of complexiteit, kunnen rekenen op des­kundige begeleiding en onder­steuning, wat de kans op succesvolle implementatie aanzienlijk vergroot.

De levering van 100% lokaal geproduceerde groene stroom en het gebruik van energiebesparende technologieën kunnen niet alleen bijdragen aan de milieudoelstellingen, maar ook aan het financieel welzijn van een publieke organisatie.

De economische voordelen van energiebesparings-technologieën

Een ander belangrijk aspect zijn de schaalvoordelen die VEB aanbiedt. Door samen te werken met een grote speler als VEB krijgen publieke organisaties toegang tot scherpe prijzen voor groene energie en duurzame bouwoplossingen. De levering van 100% lokaal geproduceerde groene stroom en het gebruik van energie­besparende technologieën kunnen niet alleen bijdragen aan de milieudoelstellingen, maar ook aan het financieel welzijn van de organisatie.

Als extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid combineert VEB de slagkracht van een marktspeler met de betrouwbaarheid van een overheidsinstantie. Hierdoor kunnen publieke organisaties rekenen op een solide partner om de energietransitie te realiseren en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het is deze samenwerking die de publieke sector in staat stelt om een voortrekkersrol te vervullen in de strijd tegen de klimaatverandering.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten