Wanneer je voorkomt dat lucht en vuil zich ophopen in het systeemwater, dan bespaar je meteen op het gasverbruik. Uit onafhankelijk onderzoek door Kiwa GASTEC, TNO en BSRIA blijkt dat je maar liefst 13 % op je gasverbruik bespaart met een luchtafscheider en vuilafscheider van Spirotech.
In water zit altijd lucht, dus ook in onze koel- en verwarmingsinstallaties. Door verwarming en druk kan de hoeveelheid lucht toenemen. Ook kleine lekkages en verkeerde of defecte expansiesystemen kunnen lucht toelaten. Dit veroorzaakt de grootste problemen binnen een verwarmingsinstallati. Van geluiden uit de radiatoren tot een minder goede opwarming, een slechtere doorstroming, roest, corrosie, bacteriegroei, pH-verhoging en andere vervuilingen. Het gevolg zijn storingen en een minder efficiënte werking, maar ook verstoppingen of lekkages kunnen voorkomen.
Eenvoudig de installatie een keer ontluchten, is niet de oplossing. Lucht is vaak opgelost in de installatievloeistof of bestaat uit microbellen, waardoor snelontluchters niet goed genoeg werken. Met luchtafscheiders krijg je deze kleine hoeveelheden lucht wel uit het water en bij lagetemperatuurinstallaties kan een actieve ontgasser uitkomst bieden.
De luchtafscheiders van Spirotech halen de microbellen na de ketel uit het water. Verderop in de installatie kan het water dan weer lucht opnemen, dat daarna opnieuw opgelost en uit de installatie verwijderd wordt. Dit zorgt voor een zuinigere en betere werking van de ketel met een hoger comfort als resultaat.
Hoe groot of klein een koel- of verwarmingssysteem ook is, er ontstaat altijd vuil dat voor grote problemen kan zorgen. De meest voorkomende vervuiling is corrosie, wat magnetiet veroorzaakt. Dit bestaat uit magnetische ijzerdeeltjes en is vaak zichtbaar aan de donkere kleur van het installatiewater. “Ieder systeem bevat ijzer”, zegt Ruud Brunst, key accountmanager bij Spirotech. “Ook bij vloerverwarming heb je bijvoorbeeld een expansievat en zijn er altijd een paar leidingen van ijzer. In een installatie met weinig ijzer wordt het stuk waar het ijzer zich bevindt, als eerste aangetast. Juist hier gaan de leidingen zeer snel kapot.”
Moderne circulatiepompen zijn meestal magnetisch, waardoor ze magnetiet aantrekken. In combinatie met kalk hecht magnetiet zich op vervelende plaatsen, zoals ventielen en kranen. Een minder goed werkend systeem, storingen en minder warmteoverdracht zijn het gevolg. Een pomp verbruikt meer energie door vervuild installatiewater.
Deze vervelende gevolgen van vervuiling kunnen eenvoudig worden voorkomen door de plaatsing van een vuilafscheider met magneet. Deze verwijdert zelfs microscopisch klein vuil en magnetiet, terwijl de installatie gewoon zijn werk doet. Vuilafscheiders worden bij voorkeur geplaatst waar het systeemwater de unit in gaat. Op deze manier wordt het vuil afgevangen voordat het in de gevoelige systeemcomponenten terechtkomt. Zelfs de kleinste deeltjes worden gevangen, waarna het gemakkelijk gespuid kan worden. Het onderhoud duurt slechts enkele seconden en daarbij ontstaat geen viezigheid, wat bij een filteroplossing wel anders is.
Spirotech is expert op het gebied van systeemwater in gesloten HVAC-systemen. Het was het eerste bedrijf dat lucht- en vuilafscheiders ontwikkelde voor toepassingen in verwarmings- en koelinstallaties. Ook systeemwateranalyses behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast produceert en levert het bedrijf producten voor vacuümontgassing, drukbehoud, hydraulische verdelers en additieven. Deze worden grotendeels in Nederland geproduceerd met hoogwaardige materialen, zoals messing en staal. Niet voor niets worden de producten van Spirotech aangeraden door internationale ketel- en warmtepompfabrikanten.
Neem dan rechtstreeks contact op met Spirotech België BVBA.
Contact opnemen