Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, wil installateurs meer vertrouwd maken met de algemene principes en voordelen van waterbehandeling. “Sommige installateurs lijken te denken dat waterbehandeling iets is dat je mensen moet aansmeren, terwijl het net een uitstekende investering is”, klinkt het.
Aqua Belgica is de beroepsvereniging van waterbehandelingsbedrijven. Deze federatie poogt de sector te representeren naar de overheden, de industrie samen te brengen en de sector te promoten. Aqua Belgica bevat onder meer fabrikanten, distributeurs en dealers. Nick Govaert, ondervoorzitter van Aqua Belgica: “Enkel de sanitaire installateurs en installatiebedrijven ontbreken voorlopig nog een beetje in onze ledenkring. Vele installateurs plaatsen wel waterbehandelingstoestellen, maar het is doorgaans niet meteen hun core business.”
Nochtans vergt waterbehandeling wel een deskundige aanpak, aldus Govaert: “Het is niet zomaar ‘fit and forget’, waarbij de installateur er zich na de plaatsing niet meer over moet bekommeren. Er is een professionele dienst na verkoop nodig. Daarom raden we installateurs, die water-behandelingsproducten wensen te verkopen en te installeren, aan om daarvoor een beroep te doen op een professionele partner om hen te ondersteunen in de dienstverlening achteraf. We moeten onthouden dat een waterbehandelingstoestel geen wasmachine is: het is een toestel dat het water dat mensen drinken behandelt, en dat gaat gepaard met een verhoogde verantwoordelijkheid voor wie het plaatst.”
Aqua Belgica wil de kennis van waterbehandeling bij de gewone installateur verhogen. “In tegenstelling tot een specialist in waterbehandeling komt de installateur gemakkelijk en vaak over de vloer bij de particulier. Voor de eindklant is hij in heel wat gevallen het eerste aanspreekpunt voor advies. Daarom is het jammer dat niet altijd het juiste advies gegeven wordt. Een installateur die een nieuwe boiler plaatst, doet er goed aan om zijn klant ook te informeren over de waterhardheid en de mogelijke negatieve gevolgen hiervan op zijn sanitaire installatie. In geval van een verhoogde waterhardheid doet hij er goed aan een waterontharder aan te bevelen. Anders bestaat de kans dat de boiler enkele jaren later alweer is dicht geslibt ten gevolge van kalkaanslag.” Verder loopt het volgens Govaert soms ook mis bij de plaatsing: “Een toestel dat verkeerd geïnstalleerd of slecht afgesteld is, zal niet naar behoren werken.”
Waterbehandeling is een boeiende sector, vindt Govaert. De aandachtspunten verschuiven immers: “België hoort al decennialang bij de koplopers inzake kwaliteit van het leidingwater. Maar er is wel steeds meer vraag naar betere kwaliteit van het water voor specifieke toepassingen. Zo zijn de sanitaire installaties in badkamers steeds gesofisti-ceerder geworden: denk maar aan stoomcabines en regendouches. Daardoor gaat er meer aandacht naar de aanwezigheid van kalk in het water. Daarnaast zien we, op huishoudelijk vlak, dat er nog heel wat mensen een probleem hebben met de smaak van het leidingwater. Daarom zien we steeds meer drinkwatersystemen opduiken, die de smaak van het leidingwater verbeteren.”
Het imago van waterbehandeling is soms nog voor verbetering vatbaar, aldus Govaert: “Sommige installateurs lijken te denken dat waterbehandeling iets is dat je mensen moet proberen aan te smeren. Maar wie een badkamer van 15.000 euro plaatst en daar hard water doorjaagt, zal al na enkele maanden de negatieve gevolgen van kalkaanslag vaststellen. Met een goede waterontharder bij is die badkamer 10 jaar later wél nog in uitstekende staat. Een waterontharder is allesbehalve een luxeding, maar wel een broodnodige investering in elk huishouden. Het is daarom een interessante business opportunity voor installateurs, omdat zo’n toestel in de meeste gevallen snel en gemakkelijk geplaatst kan worden.“