Na verloop van tijd kunnen gas- en watersystemen lekken vertonen. Daarom moeten alle leidingen en ventielen regelmatig op lekken en op een goede werking gecontroleerd worden. De dichtheid is vooral belangrijk bij nieuwe installaties of bij noodzakelijke aanpassingen. Met de testo 324 kunnen alle belangrijke metingen aan gas- en waterleidingen uitgevoerd worden met slechts 1 toestel.
Testo 324 is een multifunctionele drukmeter voor het controleren van de dichtheid van gasleidingen, waterleidingen en stookolietanks. Het toestel is ontwikkeld op maat van de vakman, waarbij gebruiksgemak en gedetailleerde analysemogelijkheden bovenaan het prioriteitenlijstje stonden.
Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo, licht toe. “Welke keuze je ook maakt, je krijgt altijd een gelijkaardig scherm te zien. Dankzij een helder overzicht van de parameters en de instellingen krijgt de vakman in één oogopslag te zien wat er te gebeuren staat. Afhankelijk van de toepassing kan hij zelf de parameters instellen. Eenmaal dat gebeurd is, hoeft hij niets meer te doen: het toestel werkt volautomatisch. Alle stappen worden automatisch doorlopen en aan het einde van de rit krijgt de installateur een uitgebreid rapport voorgeschoteld.”
Een dichtheidstest moet altijd uitgevoerd worden bij het aanleggen van een nieuwe gasleiding. De test moet duidelijk maken of de leiding gedurende een vooraf bepaalde tijd bestand is aan een hogere druk, die eveneens vooraf wordt ingesteld. Tijdens deze test wordt vooreerst de druk in de leiding opgevoerd. Testo 324 kan dit zelf, voor een druk tot 300 millibar. In dat geval is er dus geen externe pomp nodig. Na een stabilisatieperiode kan de werkelijke meting van start gaan. Is er na de test sprake van drukverlies, bestaat de kans dat de leiding een lek vertoont.
Om zoveel mogelijk twijfel weg te nemen, zijn de analysemogelijkheden van de testo 324 bijzonder uitgebreid, zegt Van Nieuwenhove: “Het toestel registreert automatisch alle meetwaarden per seconde. Die resultaten worden achteraf softwarematig uitgelezen. Zo krijgt de installateur meteen een blik op het verloop: is de druk in één keer afgenomen met een plotse knik, of gebeurde dit geleidelijk aan? Zo kunnen heel wat discussies vermeden worden, wat niet het geval is bij een toestel dat je enkel het eindresultaat laat zien.”
Is er toch nog twijfel, dan kan een lektest met debietsensor uitsluitsel brengen: dan wordt er een buffer gecreëerd, die gas in de leiding pompt als er verlies wordt vastgesteld. Aan het einde van de test krijgt de vakman een inschatting van het lekverlies, uitgedrukt in liter per uur. “Deze test is uitstekend geschikt om temperatuuronafhankelijk te werken, want ze is niet gevoelig voor temperatuurschommelingen”, aldus Van Nieuwenhove.
De procedure bij controles in stookolietanks of waterleidingen is gelijkaardig, al moet er bij een tankcontrole wel rekening gehouden worden met een langere meettijd: deze neemt één uur in beslag.
Een hele resem aan extra functionaliteiten vervolledigen het plaatje. “Zo beschikt het toestel ook over de mogelijkheid om aan volumeberekeningen te doen”, aldus Van Nieuwenhove. Het toestel heeft een maximaal intern bereik van 1100 hPa. Voor hogere drukvolumes kan er ook een externe sonde op het toestel worden aangesloten.