In Vlaanderen mogen stookolieketels bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties niet meer geplaatst of vervangen worden. Voor zo’n 575.000 huishoudens die nog verwarmen op stookolie wordt een overstap naar een andere energiebron op termijn dus onvermijdelijk. Vanaf 1 januari 2025 is er zelfs geen aardgasaansluiting meer mogelijk in nieuwbouwwoningen. Propaan biedt een toekomstbestendig én betaalbaar alternatief en is bovendien geschikt voor hybride HVAC-installaties. In dit artikel lees je waarom overschakelen van stookolie of aardgas naar propaan past in de energietransitie en hoe jij daar als (toekomstige) Primagaz-partner een rol in kunt spelen.
Propaan is meer dan een alternatief voor aardgas of stookolie. Naast fungeren als stand-alone energiebron voor centrale verwarming, warm water en koken, is het gas ook geschikt voor hybride HVAC-installaties – die een combinatie van (hernieuwbare) energiebronnen gebruiken. Voor installateurs betekent dat een grote flexibiliteit en eenvoud, zowel in nieuwbouwprojecten als ingrijpende renovaties.
Een condensatieketel op propaangas installeren? Dat is niet moeilijker dan het plaatsen van een aardgasketel. Er zijn kant-en-klare modellen beschikbaar en de nieuwe energiebron vergt dan ook geen nieuwe vaardigheden van de installateur.
Heeft jouw favoriete merk geen specifieke propaanketel? Geen probleem: vrijwel elke condensatieketel op aardgas kan met minimale aanpassingen geschikt worden gemaakt voor propaan. De fabrikant kan die kleine ombouw ter plaatse uitvoeren.
Een propaantank of propaangasflessen – want een van de twee is uiteraard wel nodig wanneer propaan als energiebron wordt gebruikt – gaan dus ook moeiteloos samen met hybride warmtepompen en zonneboilers of een microwarmtekrachtkoppeling (micro-WKK).
Hybride warmtepompen omvatten de combinatie van een elektrische lucht-waterwarmtepomp en een propaangascondensatieketel. Ze schakelen afhankelijk van de buitentemperatuur en energieprijzen automatisch tussen elektriciteit en gas om energiekosten te verlagen. Zeker in woningen met een EPC C-label of lager is een hybride warmtepomp interessant.
Vandaag bestaan er ook overigens ook warmtepompen die uitsluitend op (propaan)gas werken: gaswarmtepompen. De technologie is dezelfde als die in een traditionele warmtepomp, alleen de energiebron verschilt. Gaswarmtepompen werden vroeger vooral op industriële schaal toegepast, maar zijn sinds enige tijd ook beschikbaar voor particuliere woningen. Ze kunnen vanzelfsprekend niet verbonden worden met zonnepanelen, maar staan toch garant voor efficiëntie en lage energiekosten.
Zonneboilers, die warm water maken van zonnestroom opgewekt met zonnepanelen en die warmte ook kunnen opslaan, kunnen ook werken met propaangas. Dat is een groot voordeel, aangezien ze heel populair zijn in ons land, maar helaas niet altijd even betrouwbaar vanwege het beperkte zonlicht. Het propaan zorgt ervoor dat ze toch altijd warm water kunnen leveren, zelfs op minder zonnige dagen.
Een minder bekend maar veelbelovend hybride systeem is de micro-WKK. Dat innovatieve systeem wekt tegelijkertijd warmte en elektriciteit op uit één energiebron, die ook propaan kan zijn. De warmte of elektriciteit kan meteen worden gebruikt, maar de micro-WKK kan ze ook opslaan. Ideaal dus voor woningen en kleine bedrijven die zowel warmte als elektriciteit willen opwekken met minimale verliezen.
Installateurs die propaaninstallaties willen plaatsen of architecten, studiebureaus en projectontwikkelaars die ze willen voorzien in hun projecten, kunnen een partnerschap aangaan met Primagaz, dat propaan verkoopt in gasflessen of als vulling voor tanks. Primagaz staat hen dan bij met advies en ondersteuning en geeft hen een beloning wanneer zij nieuwe klanten aanbrengen. Bovendien verbindt Primagaz zijn klanten die op zoek zijn naar een betrouwbare installateur met zijn partner-installateurs. Interesse? Op de website van Primagaz ontdek je wat een partnerschap precies inhoudt en hoe je partner kan worden.