Bij Remeha wordt al meer dan veertig jaar geïnvesteerd in onderzoek naar de integratie van nieuwe technologieën en duurzame energiebronnen. Dat heeft geleid tot oplossingen die perfect inspelen op de energietransitie én de toegenomen vraag naar comfort, zoals warmtepompen. In een gesprek met Evander De Vries, Benelux sales manager b2b, en Scott Demuynck, accountmanager, blijkt hoe die innovatieve Remeha-warmtepompen, die geschikt zijn voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten, een belangrijke bijdrage leveren aan een groenere toekomst.
De nieuwe warmtepompen van Remeha zijn geschikt voor zowel all-electric- als hybride installaties. Ze kunnen op maat worden ingezet in verschillende soorten gebouwen, van kantoren en sportvoorzieningen tot appartementencomplexen. Die flexibiliteit maakt het mogelijk om bestaande cv-installaties met de warmtepompen te verduurzamen zonder ingrijpende verbouwingen.
De Effenca HT-warmtepomp van Remeha levert hoge aanvoertemperaturen tot 80°C, ideaal voor toepassing in bestaande panden. Het toestel gebruikt het natuurlijke koudemiddel R290, dat voldoet aan toekomstige regelgeving met een laag GWP van 3 (GWP staat voor global warming potential en is een maatstaf die het aardopwarmingsvermogen van een broeikasgas aangeeft vergeleken met dat van koolstofdioxide (CO2). De GWP-waarde geeft dus weer hoe groot het negatief effect van een stof is op de opwarming van de Aarde. Hoe lager het GWP, hoe beter, red.) en dat geen PFAS bevat, wat een lange levensduur biedt.
De Effenca MT, geschikt voor nieuwbouwprojecten, biedt hoge prestaties, met een SCOP van 4.6 (SCOP staat voor seasonal coefficient of performance en is een coëfficiënt die de prestaties van een warmtepomp uitdrukt. Het is de verhouding tussen de door de warmtepomp geproduceerde energie en het elektriciteitsverbruik van de compressor van de warmtepomp. Een warmtepomp die een SCOP 4.6 heeft, produceert dus 4.6 kWh warmte bij een verbruik van 1 kWh elektriciteit, red.) en is compact. In hybridesystemen kan de cv-ketel bijspringen tijdens koude momenten, waardoor ook bestaande gebouwen eenvoudig kunnen worden verduurzaamd met de Effenca MT.
De nieuwe warmtepompen van Remeha zijn dus niet alleen geschikt voor all-electricsystemen, maar ook voor hybride systemen, waarbij de warmtepomp samenwerkt met een bestaande cv-ketel. In zo’n systeem kan de ketel volledig ingezet worden voor tapwaterverwarming of kan hij als back-up dienen tijdens piekmomenten in de warmtevraag. Want terwijl de overgang naar duurzame energiebronnen zich verderzet, blijft de cv-ketel een cruciale component om de warmtevoorziening stabiel en betaalbaar te houden.
Meerdere Remeha-warmtepompen kunnen in cascade worden geplaatst om het vermogen te verhogen en het energieverbruik verder te optimaliseren. Daarbij zijn enkel de benodigde warmtepompen actief, wat resulteert in een nog efficiënter systeem.
De miTera Plus-regelaar van Remeha biedt geavanceerde aansturing voor maximaal acht ketels en/of warmtepompen en staat zo garant voor een nauwkeurige en efficiënte werking van de verwarming en koeling in het pand. De slimme regelaar optimaliseert het rendement en garandeert een naadloze integratie van verschillende warmtebronnen.
Remeha buigt zich ook graag over oplossingen voor klassieke gebouwen met traditionele verwarmingssystemen en matige isolatie. Zo pakt het in het Museum voor Schone Kunsten in Gent de energie-efficiëntie aan zonder de historische integriteit van het gebouw aan te tasten. “Klassieke gebouwen brengen uitdagingen met zich en er zijn beperkingen op structurele aanpassingen. Stad Gent neemt een voortrekkersrol op in verduurzaming van het stedelijk patrimonium. Ze klopt bij ons aan voor complexe projecten waarbij we bestuderen of we optimalisaties kunnen integreren in de bestaande systemen”, vertelt Scott.
Technologische innovatie betekent doorgedreven specialisatie en snel evoluerende kennis. De specialisten van Remeha ondersteunen installateurs dan ook met uitgebreide trainingsprogramma’s zodat ze hun kennis van complexe en veelzijdige technologie up-to-date kunnen houden.
Remeha gaat graag in gesprek met opdrachtgevers, studiebureaus, architecten, installatiebedrijven en aannemers om samen voor elk project de meest efficiënte en toekomstbestendige oplossingen uit te werken. De interactie tussen de verschillende expertises staat borg voor een integrale benadering van het verduurzamingsproject. Remeha fungeert hierbij als klankbord en brengt de verschillende invalshoeken samen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Remeha België.
Contact opnemen