Het nut van luchtgordijnen wordt nog al te vaak onderschat. Thermo Comfort, één van de drie afdelingen van Engels Group, verdeelt de luchtgordijnen van het Zweedse merk, Frico in België, en is rotsvast overtuigd van de voordelen. “In nagenoeg elke commerciële of publieke ingang, in koelcellen en in industriële toepassingen, waar men bewust wil omspringen met energieverbruik, hebben luchtgordijnen een duidelijke meerwaarde”, aldus Patrick Leenaerts, Thermo Comfort.
De Zweedse fabrikant Frico is sinds 1932 gespecialiseerd in elektrische verwarming. Sedert de jaren tachtig heeft Frico zich steeds meer toegelegd op het ontwikkelen en produceren van luchtgordijnen, met een focus op efficiëntie, design, energiezuinigheid en geluid.
Bart Wampers, Accountmanager bij Thermo Comfort, licht toe: “De werking van een luchtgordijn bestaat erin om een onzichtbare deur te voorzien tussen twee ruimten met al dan niet verschillende temperaturen. Het luchtgordijn kan ook hinderlijke geuren of insecten buiten houden. Dit wordt verwezenlijkt door over de volledige breedte van de deuropening een bepaald volume lucht aan hoge snelheid over het volledige deuroppervlak heen te blazen. Omdat snel uitgeblazen lucht koud aanvoelt wanneer je er onder door wandelt, wordt vaak gekozen om deze te verwarmen. Dit kan zowel elektrisch als op cv-water of zelfs op directe expansie.”
“Luchtgordijnen zijn vaak een voor de eindklant onbegrijpelijke extra kost. Een juist geselecteerd en geplaatst luchtgordijn kan echter tot zestig procent energie besparen, door de instroom van koude lucht en uitstroom van warme lucht aan inkomdeuren te beperken”, vervolgt Wampers. “Men vergeet vaak dat gebouwen een volume lucht bevatten dat volledig dient te worden opgewarmd. Telkens de deur opent gaat een deel van deze opgewarmde lucht verloren.”
De luchtgordijnen van Frico zijn allemaal Eurovent gecertificeerd. Met een bijzonder uitgebreid gamma speelt Frico in op zowel grote als kleine commerciële en industriële toepassingen. Alle luchtgordijnen zijn voorzien van de unieke ‘Thermozone Technology’, zegt Wampers: “Die zorgt voor een optimale scheiding van twee ruimten, met een zo laag mogelijke toegevoegde energie. De luchtgordijnen zijn zo ontworpen dat aan de luchtsnelheid aan de grond nagenoeg steeds optimaal is, om zo een goede scheiding te vormen tussen ruimte A en B. De grond wordt volledig bereikt voor een goede afsluiting, en turbulentie aan de grond (met menging van lucht uit ruimte A en ruimte B tot gevolg) wordt vermeden.”
Een verticaal luchtgordijn werkt in principe beter dan een horizontaal luchtgordijn. “Toch is dit vaak niet mogelijk, vanwege de kostprijs of argumenten op vlak van toegankelijkheid en wijze van opening van de deur.” De luchtgordijnen van Frico zijn beschikbaar in opbouw- en inbouwversie. Ze kunnen ook op maat gemaakt worden, bijvoorbeeld voor montage boven of naast draaideuren.
Een andere troef is de SIRe-regelaar, die de energie-efficiëntie verhoogt. “In de meest geavanceerde uitvoering ‘Advanced’ is het mogelijk om het verwarmingsvermogen en ventilatiesnelheid van het luchtgordijn aan te passen aan het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur, en aan de frequentie van deuropeningen. SIRe kan, via Modbus, ook door het gebouwbeheersysteem aangestuurd worden”, aldus Wampers. Dankzij het ingenieuze akoestische ontwerp, waardoor het geluid naar het plafond wordt afgeleid, garandeert Frico bovendien een bijzonder laag geluidsniveau.
De fabrikant heeft ook aan het gebruiksgemak van de installateur gedacht. Wampers: “De bedrade bediening wordt aangesloten met een bijgeleverde kabel RJ12 stekker. Enkel de voeding is nog effectief bedraad aan te sluiten. Verder is de installatie volledig plug-and-play.”