Klimatisatie is bij Belimo een belangrijk onderwerp. Om installaties voor verwarming, ventilatie en airconditioning goed te kunnen regelen en besturen, heeft de Zwitserse fabrikant fabrikant de afgelopen jaren zijn lucht- en waterzijdig corrigerende organen steeds verder ontwikkeld. Begin dit jaar produceerde Belimo zelfs zijn 100 miljoenste servomotor en bereikte daarmee een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.
“De afgelopen 10 jaar zijn onze luchtkleppen en regelkogelkranen steeds meer gecombineerd met sensoren”, vertelt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Zoals de hedendaagse VAV Compact regelaar, die is uitgevoerd met een D3 (chip) flow sensor. Maar ook de veel besproken Belimo Energy Valve™, die met maar liefst drie sensoren is uitgevoerd: een aanvoer en retour watertemperatuursensor (pt1000) en de ultrasone debietsensor. Met deze sensoren kan de Belimo Energy Valve™ niet alleen zelfstandig constateren dat er verzadiging in de installatie optreedt, maar grijpt ook de regelafsluiter zelf in. Bovendien wordt via de BACnet IP communicatiebus automatisch een melding doorgestuurd naar het gebouwbeheersysteem.”
In 2017 introduceerde Belimo zijn eerste sensoren. “Dit waren ‘standaardversies’ voor kanaal- en pijpleidingtoepassingen, die onder andere temperatuur-, CO2-, luchtdruk-, luchtvochtigheids- en luchtkwaliteitsmetingen uitvoerden”, vertelt De Laater. “Standaard is ook onze 22DT-sensorserie, die zich uitstekend leent voor projecten waarin men tijdens de werkvoorbereiding nog niet de exacte meetbereiken van de luchtkanaaltemperatuur inzichtelijk heeft. Dankzij diverse dipswitches heeft de temperatuursensor acht selecteerbare meetbereiken (S0 t/m S7), waarmee het werkelijk gevraagde meetdebiet eenvoudig gefinetuned kan worden.
In het afgelopen jaar zijn diverse sensorcombinaties aan het Belimo-assortiment toegevoegd, waaronder diverse temperatuur-, CO2– en VOC-sensoren. “Alle CO2-sensoren zijn onderhevig aan drift”, vertelt De Laater. “Onder andere door veroudering van de componenten, wat resulteert in een regelmatige herkalibratie of vervanging van de sensor. De Belimo CO2-sensoren brengen hier verandering in. Al onze CO2-sensoren zijn uitgevoerd met een tweekanaals zelfkalibratietechnologie (ABC-logica/Automatic Background Calibration), waarbij de sensor zijn eigen rekenkracht gebruikt om iedere 24 uur de laagste CO2-concentratie te onthouden en hierop te sturen. Bovendien is de sensor slim genoeg om eventuele periodiek verhoogde meetwaarden te verdisconteren. Zodra de sensor 14 dagen lang lage concentratiepunten heeft verzameld, voert hij automatisch een statistische analyse uit. Als hieruit blijkt dat er sprake is van drift, dan wordt een kleine correctiefactor op de sensorkalibratie aangebracht om deze verandering te corrigeren. Handkalibratie is hierdoor niet meer aan de orde.”
De tweekanaals zelfkalibratietechnologie is bij uitstek geschikt voor installaties die 24/7 in werking zijn, zoals in datacenters of ziekenhuizen.
Ook levert Belimo inmiddels passieve ruimtesensoren, die tijdens VSK 2020 in Utrecht werkend aan het grote publiek zijn getoond. “In de tussentijd hebben wij ons assortiment ruimtesensoren alweer uitgebreid met actieve versies en zijn de eerste projecten met dit bijzondere product uitgevoerd”, aldus De Laater. “Zeer uniek is dat de ruimte-eenheid leverbaar is met Belimo Near Field Communication (NFC) technologie.”
Het paradepaardje van Belimo is de 22RTM-19-1; een uitvoering met drie actieve meetwaardes (CO2, relatieve vochtigheid en temperatuur). De behuizing van deze ruimte-eenheid is zeer strak en compact uitgevoerd. De displayfunctie wordt via NFC overgenomen door de smartphone, waarop servicemonteurs eenvoudig alle relevante informatie over voeding, apparaat- en sensorstatus kunnen ophalen en inlezen, zonder dat hiervoor de ruimte-eenheid geopend hoeft te worden. Alle meetwaardes zijn in real time te lezen (status) of te monitoren (trending). Met de trendingfunctie kan de servicemonteur dus ook de stabiliteit van de betreffende waardes volgen.