Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Slim vraaggestuurd ventilatiesysteem voor duurzaam appartementencomplex

Slim vraaggestuurd ventilatiesysteem voor duurzaam appartementencomplex

Het ontwerp vormt een mix tussen architectonisch beton en houten constructies naar de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Bouwheer Bernard Joye maakt er een erezaak van louter met kwalitatief hoogstaande partners in zee te gaan. Om een gezond binnenklimaat te creëren schakelt hij ventilatiespecialist Duco in.

Tekst en beeld Duco

Gezond binnenklimaat centraal

Residentie de Maalderij bevindt zich op een prachtige locatie: langs de vaart met open zicht. Het project telt 7 ruime woonappartementen waarbij aan lichtinval aandacht werd besteed. De uit­daging bij het tekenen van de nieuwbouw­plannen bestond erin om maximaal comfort te bieden aan alle bewoners van de meergezins­woning. De woon­eenheden zijn uitgerust met zuidgerichte ­terrassen. Verhoogde plafonds zorgen voor een extra ruimtelijk gevoel. Elk appartement krijgt standaard een condenserende gaswandketel in combinatie met lage temperatuurverwarming. Installateur Johan Goens nam de technieken voor zijn rekening. Het installatiebedrijf voorzag het volledige appartements­gebouw van een natuurlijk ventilatiesysteem met zonesturing (DucoTronic System).

Slimme zonesturing per ruimte

“Een thermisch comfortabel binnenklimaat garanderen met een gezoneerd C-systeem in combinatie met lagetemperatuurverwarming lukt prima”, vertelt Jurgen Baudens, installateur bij Johan Goens. “Een C-systeem met zonesturing onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling van de luchtafvoer per ruimte. Een klassieke afvoerventilator voert in alle ruimtes op hetzelfde moment een vast debiet lucht af. Als lucht wordt afgevoerd, wordt via toevoerroosters dezelfde hoeveelheid buitenlucht de kamer ingetrokken. Aangezien een klassiek systeem – zelfs als dit is uitgerust met ruimtesensoren – steeds de hele woning ventileert, is er sprake van vrij hoge debieten. Zonaal ventileren leidt tot kleinere ventilatiehoeveelheden en dus minder ‘ventilatieverliezen’. Het verwarmingsgebruik wordt tot een minimum herleid. Het resultaat? Een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes.”

‘In de Maalderij zijn de toe- en afvoer van lucht in alle ruimtes op elkaar afgestemd.’

Toe- en afvoer in evenwicht

“In de Maalderij zijn de toe- en afvoer van lucht in alle ruimtes op elkaar afgestemd”, gaat ­Baudens verder. “Verse lucht komt gecontroleerd ­binnen via het elektronisch gestuurde raamrooster ­TronicVent. Op basis van CO2‑ en temperatuurmetingen door sensoren in het ventilatiesysteem wordt het ventilatierooster automatisch geopend en gesloten. Dit gebeurt enkel waar en wanneer nodig en volledig onzichtbaar. De DucoBox Focus zorgt voor zonale afvoer van vervuilde lucht. In de keuken, het gastentoilet en badkamer is de luchtvochtigheid maatgevend voor de luchtafvoer. In de slaap- en leefruimtes daarentegen is de CO2-concentratie de indicator voor luchtkwaliteit.”

Voorgeprogrammeerde kleppen

“In de keuken, het gastentoilet en de bad­kamer is de luchtvochtigheid maatgevend voor de luchtafvoer” verklaart Baudens. “In de slaap- en leefruimtes daarentegen is de CO2-concentratie de indicator voor luchtkwaliteit. De kleppen van de DucoBox Focus zijn voorgeprogrammeerd. Een klep voor de slaapkamer staat bijvoorbeeld standaard op 30 kubieke meter, maar kan eenvoudig aangepast worden naar 90 kubieke meter als er drie slaapkamers op één klep aangesloten worden. Een doorslaggevende factor! Dat zorgt er namelijk voor dat we bij plaatsing toch een half uur winnen ten opzichte van andere systemen. Dat scheelt al snel een slok op de borrel als je enkele grote ­projecten moet uitvoeren”, besluit Baudens.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?