Vocht is een uitstekende geleider. Daarom is het belangrijk om in je badkamer extra voorzichtig te zijn met elektrische apparaten. Een afvoerventilator is echter onmisbaar om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen. Maar waar moet je op letten bij het installeren van een badkamerventilator? En vooral, waar mag je welke ventilator plaatsen?
Het belangrijkste bij het installeren van een badkamerventilator is de locatie. De delen rond je bad of douche worden onderverdeeld in zones. In elke zone is er een specifieke reglementering voor het plaatsen van elektrisch materiaal. Het is belangrijk om een badkamerventilator te kiezen met de juiste beschermingsgraad voor de juiste zone. Die beschermingsgraden worden uitgedrukt met een IP-rating, waarvan het tweede cijfer de bescherming tegen vocht weergeeft.
Zone 0 is de directe omgeving van het bad en de douche, binnen de kuip of douche. Daar mag helemaal geen elektrisch materiaal aanwezig zijn. Ventilatie plaats je dan ook niet onder water.
Als je meet vanaf de bodem van je douche of bad tot 2m25 hoog, dan omvat je zone 1. Hier mag je enkel elektrisch materiaal plaatsen met maximaal 12V wisselspanning (AC) (of tot 30V gelijkspanning (DC)) en beschermingsgraad IPX4. Daarbij is er ook de verplichting om tot klasse II / class II te behoren. Apparaten die in deze groep vallen zijn dubbel-geïsoleerd of hebben een extra sterke isolerende behuizing. Je herkent toestellen die binnen deze klasse vallen aan het dubbel isolatie-teken, of dubbel vierkantje. Bij zone 1 moet je de ventilator aansluiten op een 30 mA differentieelschakelaar. Deze schakelaar mag niet in de badkamer geïnstalleerd worden. Svara is een van de enige badkamerventilatoren op de markt die in zone 1 geplaatst mag worden. Zo voer je efficiënt de vochtige lucht af bij de bron.
60cm buiten zones 0 en 1, daar ligt zone 2. Dat is ongeveer net de afstand waar je aan kan met je arm wanneer je in je douche of bad zit. Hier kan je veilig een badkamerventilator met beschermingsgraad IPX4 installeren. Alle badkamerventilatoren in ons gamma mogen in deze zone geplaatst worden, dus dat vergroot de keuze.
Zone 3 is alles daarbuiten. In die zone volstaat het voor de veiligheid om een toestel met beschermingsgraad IPX1 te installeren.
In Zone 2 en 3 is de keuze dus groot. Maar welke badkamerventilator is voor jouw project nu de meest geschikte? Download hier de brochure. De badkamerventilatoren van Ventilair Group zijn stuk voor stuk eenvoudig te installeren en onderhouden. Ze zijn stil, verbruiken weinig, en zien er goed uit.
De nieuwe badkamerventilator Supra beschikt over een krachtige waaier, waardoor hij voldoet aan de minimumventilatie voor elk badkamerproject. Supra werkt daarbij erg stil en vervangt perfect elke oude badkamerventilator. Prijs-kwaliteit is hij de ideale keuze met daarbovenop een garantie van 5 jaar. De handige ingebouwde waterpas maakt installatie eenvoudig.
Met het Smart Ventilation gamma gaan we nog een stapje verder en tillen we ventilatie naar een hoger niveau. Svara en Svensa zijn gestroomlijnde design ventilatoren, uitgerust met timer, vocht- en licht-sensor en, in het geval van Svensa, een geursensor die vieze geuren detecteert. Ze passen in elk uniek interieur, dankzij hun moderne ontwerp. Beiden zijn ze uitgerust met Bluetooth technologie, waardoor je via de app de ventilator naar wens kan instellen. Dankzij het verwijderbare ventilatordeel zijn ze supereenvoudig te reinigen. Verticale montage, een buitengevelrooster of een langere muurdoorvoer zijn geen probleem voor deze ventilatoren, ze kunnen het perfect aan. De Smart Ventilation ventilatoren zijn conform EPB, en bieden eveneens 5 jaar garantie.