Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Innovatief luchtbehandelingssysteem voor onderzoeksgebouw KU Leuven
Het project betrof een complexe installatie van drie op maat gemaakte luchtbehandelingskasten met een nominale capaciteit van 32.500 m³/h.

Innovatief luchtbehandelingssysteem voor onderzoeksgebouw KU Leuven

WOLF Energiesystemen heeft recent een geavanceerd luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd in een nieuw onderzoeksgebouw van de KU Leuven. Het project demonstreert de innovatieve en duurzame oplossingen van de specialist in energie-efficiëntie en klimaatbeheer. “We hebben hiermee bewezen dat we in staat zijn om hoogwaardige klimaatoplossingen te leveren voor complexe onderzoeks- en onderwijsomgevingen. De vlotte samenwerking maakte dit project tot een groot succes”, klinkt het bij de aanbieder van energiebesparende klimaatoplossingen.

WOLF Energiesystemen staat bekend om zijn geavanceerde energiebesparende klimaatoplossingen. Het uitgebreide productassortiment omvat warmtepompen, ketels, ventilatiesystemen, zonnecollectoren en luchtbehandelingsystemen, die allemaal bijdragen aan een gezond en efficiënt binnenklimaat. Daarnaast levert WOLF Energiesystemen slimme woningoplossingen voor optimaal energiebeheer.

Duurzaamheid en kwaliteit zijn de kernwaarden van WOLF Energiesystemen, wat duidelijk te zien is in het hoofdkantoor in Kampen (Nederland). Dit energieneutrale gebouw is ontworpen voor een gezond binnenklimaat en is uitgerust met faciliteiten zoals laadpalen voor elektrische voertuigen, vloerverwarming en -koeling, en ledverlichting. Het bedrijf biedt uitgebreide ondersteuning en service aan installateurs en klanten via eigen technisch personeel en voert een maatschappelijk verantwoord ondernemingsbeleid.

WOLF Energiesystemen voorzag het nieuwe onderzoeksgebouw ON6 van de KU Leuven van geavanceerde luchtbehandelingsinstallaties.

Veelzijdigheid en expertise

WOLF Energiesystemen is actief in diverse gebouwmarkten: de residentiële, de commerciële de industriële en de markt van utiliteitsgebouwen. Het bedrijf heeft al talloze projecten uitgevoerd, waaronder projecten voor universiteiten en laboratoria waarin het zijn expertise in klimaat- en verwarmingstechnologie inzet om optimale binnenklimaten te creëren in onderwijs- en onderzoeksgebouwen.

“Een recente installatie was voor de KU Leuven”, vertelt accountmanager Jimmy Dequeecker. “We hebben het nieuwe onderzoeksgebouw ON6, waarin ON staat voor onderzoek en navorsing, voorzien van geavanceerde luchtbehandelingsinstallaties. In onderzoeksruimtes en laboratoria is het juiste binnenklimaat cruciaal. Het systeem moet warmte efficiënt afvoeren en terugwinnen, terwijl temperatuur en hygiëne te allen tijde gewaarborgd blijven.”

Het twincoil-systeem kan warmte terugwinnen aan een rendement van meer dan 70% in lijn met de EU-norm voor luchtbehandelingssystemen.

Twincoil-systeem voor warmteterugwinning

In het ON6-gebouw van de KU Leuven is het twincoil-systeem van WOLF Energiesystemen geïnstalleerd. Dat kan warmte terugwinnen aan een rendement van meer dan 70%, waarmee het voldoet aan de EU-richtlijn 1253/2014 voor luchtbehandelingssystemen. Jimmy Dequeecker licht toe: “Het twincoil-systeem heeft volledig gescheiden luchtstromen, wat het geschikt maakt voor kritische processen zoals een laboratorium. Het is ontworpen om verwarmings- of koelenergie van de afvoer over te dragen naar de toevoer en zo de lucht zo goed mogelijk voor te behandelen.”

In het recuperatiesysteem is een bijkomende warmtewisselaar geïntegreerd om extra warmte- en koelvermogen te kunnen toevoegen. Hierdoor kan de luchtbehandelingskast efficiënt verwarmen of koelen tot bijvoorbeeld een isotherme temperatuur. Dit bespaart veel ruimte in de technische ruimte biedt de nodige flexibiliteit. 

Daarnaast heeft het twincoil-systeem een robuust ontwerp dat voldoet aan de eisen van intensief gebruik in laboratoria en onderzoeksfaciliteiten. “We hebben het systeem aangepast aan de specifieke projectvereisten van de KU Leuven. Het gaat hier echt om maatwerk”, aldus Jimmy Dequeecker. “De hoge aanpasbaarheid en efficiënte warmteterugwinning maken van de luchtbehandelingkast de ideale keuze voor instellingen die energie willen besparen en de luchtkwaliteit willen waarborgen.”

Complexe installatie

Het project bij KU Leuven betrof een complexe installatie van drie luchtbehandelingskasten met een nominale capaciteit van 32.500 m³/h, die elk geschikt zijn voor een boostdebiet van 48.750 m³/h om redundantie te garanderen. De kasten zijn op maat gemaakt – bijna 6,5 meter lang, 2,5 meter breed en 3 meter hoog – en wegen 7 ton per stuk. Jimmy Dequeecker: “Onze serviceploeg stond de installateurs bij met advies en expertise, want deze luchtgroepen moesten op de bovenste verdieping gemonteerd worden. Tijdens de voorbereiding werd continu gecommuniceerd met zowel de installateur, het studiebureau als de eindklant om samen een zo goed mogelijk project neer te zetten.”

Dit project toont volgens de accountmanager de veelzijdigheid en technische expertise van WOLF Energiesystemen in het creëren van energie-efficiënte en duurzame oplossingen voor complexe en veeleisende omgevingen. “We zijn dan ook erg trots op dit grootschalige, succesvolle project”, besluit hij.    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met WOLF Energiesystemen.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Blauwe Engel 1
8265 NL Kampen
Nederland
Telefoonnummer +31 3 83 33 50 86 E-mailadres info-nl@wolf.eu Website nl.wolf.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?