Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het belang van hygiënecertificering bij adiabatische luchtbevochtiging
Luchtbevochtiging speelt een steeds belangrijkere rol voor het welzijn op de werkvloer.

Het belang van hygiënecertificering bij adiabatische luchtbevochtiging

Adiabatische luchtbevochtiging, waarbij water uiterst fijn direct in de luchtstroom wordt verneveld, wint aan belang als duurzame en CO₂-vrije optie om lucht bacterievrij te houden. Hoe langer hoe meer blijkt dat het mag ingezet worden voor gebouwen en infrastructuur waar een gezonde en bacterievrije luchtverspreiding onontbeerlijk is. DriSteem Belgium, ook gekend als DSH, zet zich in om de hygiëneveiligheid van adiabatische luchtbevochtiging te waarborgen volgens de VDI 6022-certificering, een label van goudwaarde.  

“De VDI 6022-certificering is dé standaard voor hygiëne in HVAC-systemen volgens REHVA, de Europese HVAC-federatie en tegenhanger van het Amerikaaanse ASHRAE”, legt salesmanager van DriSteem Belgium Marc Briers uit. “Ze garandeert dat alle componenten voldoen aan strikte hygiënenormen, zodat irritaties, allergieën of zelfs infecties worden vermeden.” 

Dat is vooral van belang in publieke ruimtes, kantoorgebouwen en productieomgevingen met hoge eisen voor luchtkwaliteit. Vanzelfsprekend is de certificering, ontwikkeld door Duitse ingenieurs, voor ziekenhuizen en de farmaceutische sector dus van kapitaal belang.

Adiabatische luchtbevochtiging, waarbij water uiterst fijn direct in de luchtstroom wordt verneveld, wint aan belang als duurzame en CO2-vrije optie om lucht bacterievrij te houden

Als dag en nacht: certificering en conformiteit

Adiabatische luchtbevochtiging, waarbij duur­zame warmte uit bijvoorbeeld een warmtepomp water doet verdampen, wordt steeds vaker gezien als het antwoord op de vraag naar ecologisch verantwoorde en energiezuinige luchtbevochtiging. Anders dan bij de stoompiste, een expertisedomein waarin DriSteem al sinds 1965 naam heeft gemaakt, komt er geen klassieke verwarmingsbron, zoals bijvoorbeeld gas, aan te pas. Adiabatische luchtbevochtiging staat dus voor een sleutelrol in de transitie naar volledige koolstofvrije bedrijfsactiviteiten, maar er bestaat een zekere twijfel over de gezondheidsimplicaties. “Stoom is altijd steriel en omdat veel ziekenhuizen nog een gasketel voor verwarming gebruiken is dat voorlopig een vaak voor de hand liggende keuze”, vervolgt Marc Briers. “Voorlopig, want op termijn moeten ook deze instellingen overschakelen op hernieuwbare bronnen.”

Zeker gezien het rendement op grotere schaal en de onderhoudsvriendelijke werking biedt adiabatische luchtbevochtiging een interessante uitweg. Des te meer omdat recente studies uitwijzen uit dat het lang niet zo onhygiënisch is als werd aangenomen. Marc Briers: “Maar als verdeler dragen we, zeker voor onze klanten in de zorgsector, de verantwoordelijkheid om garanties te bieden. Het VDI 6022-certificaat kijkt naar een tiental aspecten, van montage tot het onderhoud van het systeem. Cruciaal is dat er geen stilstaand water of corrosie mag zijn, om microbiologische groei te voorkomen. Alleen bij volledige naleving van deze normen wordt het certificaat toegekend, wat wijst op een veilig en gezond binnenklimaat. Het verschil tussen deze erkenning en de vaak aangehaalde hygiëneconformiteit is dag en nacht. In het laatste geval gaat het veelal om een extern bureau dat maar een van de vele richtlijnen bekrachtigt.” 

DriSteem Belgium is de enige in de markt die voor zijn bevochtigingssysteem de VDI 6022-certificering kan voorleggen zonder chemische toevoegingen of biocides voor lagedrukverneveling. Door de lage luchtweerstand en de zeer nauwkeurige regeling van de hoeveelheid verneveld water in de luchtstroom, verbruiken de eenheden van DriSteem ook maar een minimum aan elektriciteit. 

De VDI 6022-certificering die DriSteem Belgium als enige in de markt kan voorleggen voor zijn bevochtigingssysteem, is dé standaard voor hygiëne in HVAC-systemen.

Oplossingen op maat en naar budget

De keuze tussen adiabatische luchtbevochtiging of stoom – die je desnoods ook duurzaam kan opwekken – heeft natuurlijk ook te maken met het kosten­plaatje, want duurzaamheid strookt niet altijd met economische haalbaarheid. Een oplossing op maat van de klant is, naast een volledige ontzorging inclusief water­behandeling en onderhouds­contract, dan ook de meerwaarde waar­mee DriSteem zich onderscheidt. “De instap­kosten voor adiabatische systemen, inclu­sief investeringen in water­behandeling en hygiëne­certificering, zijn relatief hoog”, aldus Marc Briers. “Maar door de gunstige zogenaamde total cost of ownership (het totaalbedrag aan kosten voor de aanschaf en het bezit van een product of dienst gedurende de hele levenscyclus/gebruikscyclus, red.) is het een evidente keuze voor grotere installaties. Voor kleinere ruimtes valt stoombevochtiging economisch gezien gunstiger uit.”

Omdat luchtbevochtiging een steeds belang­rijkere rol gaat spelen voor het welzijn op de werkvloer, is de multitechaanpak van DriSteem zeker een voordeel. Marc Briers verwijst ten slotte naar de aangepaste regelgeving zoals de codex over het welzijn op het werk. Dat wetboek legt werkgevers grens­waarden voor CO2-concentratie en luchtvochtigheid op, maar bij de laatste herziening werd de luchtvochtigheidseis aan­gescherpt van 30 tot 70% naar 40 tot 60%. Een gezond binnen­klimaat verkleint het risico op verspreiding van bacteriën, virussen en mogelijke irritaties, wat leidt tot minder ziekteverzuim. Werkgevers hebben er dus alle belang bij om de juiste installatie te kiezen.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Dristeem Belgium.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 11 666 880 E-mailadres info@dristeembelgium.be Website dristeembelgium.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten