Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het belang van het meten van de cv-waterkwaliteit anno 2020
UNIVERSAL TEST KIT 01: Universele testkit voor cv-water.

Het belang van het meten van de cv-waterkwaliteit anno 2020

Immers, meten is weten, en dat is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te kunnen nemen. Dit heeft de coronacrisis ons ondertussen heel duidelijk gemaakt.

Tekst en beeld Fernox

Binnenkort verschijnt bij het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) een nieuwe Technische Voorlichting: ‘Aanbevelingen ter beperking van afzettingen en corrosie in gesloten installaties’. Belangrijk beginpunt hiervan is de waterkwaliteit van het vulwater met als belangrijkste parameters de pH (zuurtegraad), de hardheid (hoeveelheid kalk in oplossing), de helderheid en zuiverheid (turbiditeit). Voor het cv-water dient ook de geleidbaarheid (conductiviteit) te worden gemeten en de concentratie aan additieven, zoals pH-buffers en corrosie-inhibitoren.

Vulwaterkwaliteit meten

Concreet betekent dit voor de installateur dat de kwaliteit van het vulwater dient te worden ­gemeten. En ook dat de kwaliteit van het cv-­water een tiental weken na de opstart terug dient te worden gemeten. Dit kan door ter plaatse te meten met testkits of met meetapparatuur. Testkits hebben het voordeel dat ze eenvoudig in gebruik zijn, zoals pH-teststrips. Als nadeel geldt echter dat ze indicatief zijn en soms onvoldoende detail weergeven.

Een grotere accuraatheid kan worden bekomen met digitale meetsondes. Nadeel hierbij is dat deze duurder zijn en ook periodiek moeten worden gekalibreerd, wat niet altijd eenvoudig is. Voor grotere installaties wordt er vaker over gegaan tot het nemen van een wateranalyse. Voor een kost van ongeveer 50 euro wordt een analyse gemaakt van 14 parameters die belangrijk zijn voor de kwaliteit van vul en cv-water. Dit heeft als voordeel dat het analyserapport aan het logboek van de CV-installatie kan worden toegevoegd.

Aquasolve1960: Het geautomatiseerde Fernox laboratorium analyseert tot 4000 waterstalen per maand.

 

Steeds meer komen er in bestekken verwijzingen naar het meten van de waterkwaliteit zoals vermeld in EN 12828 of de pH buffering volgens NBN 14868. Deze trend wordt ook ondersteund door de meeste ketelfabrikanten die service aanbieden bij de opstart van warmtegeneratoren, inclusief het meten van de waterkwaliteit. Dit geldt zeker bij de opstart van middelgroot en grote ­utiliteitsinstallaties. Op basis hiervan kan een juiste inschatting gemaakt worden van de situatie betreffende de waterkwaliteit, en kan men eventuele stappen voor waterbehandeling voorstellen.

Regels van goede praktijk

Het meten van de waterkwaliteit maakt natuurlijk niet dat de regels van goede praktijk voor het installeren, het opstarten en het beheer en het onderhoud van een goede cv-installatie mogen worden genegeerd. Maar het verwaarlozen van een goede cv-waterkwaliteit, vanaf het ontwerp en de opstart, heeft al tot veel schade en problemen geleid. Met het aanreiken van de juiste tools zoals testkits, digitale meetsondes en volledige wateranalyses, kan dit voorkomen worden.

Samen met de verschillende actoren wordt er gestreefd naar het installeren, het opstarten en laten functioneren van cv-installaties van hoge kwaliteit. Het meten van de cv-waterkwaliteit van het vulwater en het cv-water is hierbij een essentieel onderdeel, dat zeker niet meer mag ontbreken bij de huidige grote en kleine cv-installaties.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?