NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Efficiëntie en duurzaamheid

Efficiëntie en duurzaamheid

Twee kernbegrippen voor Van Marcke

Efficiëntie en duurzaamheid zijn twee kernbegrippen voor Van Marcke. Stilstaan is achteruit gaan. Stilstaan is geen optie, dat weet Van Marcke als geen ander. Dit jaar bestaat het bedrijf 90 jaar. De kroon op het werk van het familiebedrijf is zonder twijfel het volledig nieuwe Europees Distributiecentrum EDC (Excellent Distribution to Customers). Met dit distributiecentrum – haar meest recente en grootste investering ooit – bewijst Van Marcke eens te meer haar voortrekkersrol in zorgzaamheid voor mens en milieu.

Efficiëntie
Door alle diensten en afdelingen onder één en hetzelfde dak te plaatsen is de efficiëntie verhoogd. Het EDC is verder uitgerust met een geautomatiseerd opslagsysteem waardoor 80% van alle orders automatisch gebeurt. Bovendien nam Van Marcke recent haar eerste stapelrobot ‘Gloria’ onder de vleugels. Sinds 1 april kan Van Marcke ook met trots zeggen dat ze een picking performance haalt van 99,9% voor producten op stock. Dit betekent dat wanneer het product beschikbaar is in het EDC, het automatisch gepickt wordt. Blijven evolueren en niet stilstaan bepalen immers de toekomst van een bedrijf.

Duurzaamheid
Het EDC is een huzarenstuk op het vlak van ecologische technieken. Het is een volledig CO2- neutraal en wateronafhankelijk gebouw. De logistieke diensten zorgen voor minder verpakkingsafval en een beperking van de vrachtwagenkilometers (minder CO2-uitstoot). Verschillende technieken worden toegepast zoals :

  • Geothermische verwarming.
  • Zonnepanelen: het dak, waarvan een deel ook als groendak is aangelegd, zal voorzien worden van 16.000 vierkante meter zonnepanelen voor de eigen energieproductie (project nog ter studie).
  • Eigen drinkwater: het regenwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkbaar water. De opslagcapaciteit is maar liefst 500.000 liter, goed voor 90 dagen functioneren zonder toevoer van water via het openbare net.
  • Zonneboilers: staan in voor de productie van sanitair warm water.

Ecologische voetafdruk
Van Marcke kiest er bewust voor haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, in de eerste plaats door haar eigen gebouwenpark zo duurzaam mogelijk te beheren. Bij de bouw of verbouwing van haar eigen gebouwen kiest Van Marcke steeds voor de meest water- en energievriendelijke oplossing.

Enkele voorbeelden:

  • 100% groene elektriciteit sinds 2013
  • Ledverlichting: 80% van de winkels zijn vernieuwd met lichtafhankelijke ledverlichting. Besparing = 70% minder energie.

Verder wil de onderneming duurzame waarden creëren voor haar klanten en voor de maatschappij. In al haar activiteiten houdt Van Marcke rekening met de grenzen van de planeet.

Enkele voorbeelden:

  • E-magazines: elke maand verstuurt Van Marcke 10.000 exemplaren via e-mail in plaats van een gedrukte versie. Besparing = 288 bomen per jaar.
  • E-invoicing: overschakeling in 2016 waardoor jaarlijks heel wat papier wordt bespaard. Besparing = ongeveer 47 grote, dikke bomen per jaar.

“Als grootste verdeler van water- en warmteoplossingen in dit land voel ik mij 200% verantwoordelijk, net als mijn team van 1600 collega’s. Wij kunnen dagelijks het verschil maken door producten, diensten en oplossingen aan te bieden die het comfort van de gebruiker garanderen, maar die vooral minder schadelijk zijn voor het milieu. We volgen de markt op de voet en hebben een goed zicht op innoverende technieken en producten. Onze kennis willen we delen via de Van Marcke College. Bovendien is zorgzaamheid één van onze waarden, niet alleen voor elkaar en voor onze klanten, maar ook op lange termijn voor de komende generaties. Daarom vormt duurzaamheid al tien jaar een belangrijk onderdeel van onze missie: ‘We care for quality of life’”, Caroline Van Marcke, CEO.

De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn de doelen die de wereld zich stelt tegen 2030 om aan duurzame ontwikkeling te werken. Uit de 17 SDG’s koos Van Marcke er 4 uit die het meest aansluiten bij haar inspanningen voor een duurzamere samenleving:

  1. Klimaatactie
  2. Schoon water en sanitair
  3. Betaalbare en duurzame energie
  4. Kwaliteitsonderwijs

Sign for my future
‘Sign for my future’ is een positief initiatief gedragen door jongeren, milieubewegingen, vakbonden, bedrijven en burgers. Van Marcke wil als klimaatambassadrice een sterke boodschap uitsturen naar de politici zodat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen en werk maken van een krachtig klimaatbeleid. De oplossingen zijn er en moeten haalbaar en betaalbaar gemaakt worden voor bedrijven en burgers. “We moeten stoppen met de ‘yes-but’-mentaliteit en bewust kiezen voor de ‘why-not’-ingesteldheid! It’s time for action NOW!”

Wat kan de overheid doen?
Van Marcke is een familiaal bedrijf dat over de generaties heen kijkt. Ook politici moeten zorgen voor een langetermijnvisie en een standvastig beleid dat het nodige investeringskader waarborgt. We hebben nood aan een globaal beleid en aan een duidelijk, langdurig en stabiel kader waarop bedrijven zich kunnen enten.

De verwarming van gebouwen is naast transport de belangrijkste bron van uitstoot in steden. Zo moet de focus liggen op de vervanging van oude, vervuilende ketels. Nieuwe ketels verbruiken 35% minder. Momenteel worden er in België 8000 warmtepompen per jaar verkocht. Om tegen 2030 het bestaande park van 4 miljoen ketels te vervangen, moeten we jaarlijks 360.000 warmtepompen installeren. Er is dringend werk aan de winkel, zou je denken.

Van Marcke gelooft ook in de CO2-taks. Als dingen geld kosten, ga je er zuinig mee om. Het moet echter haalbaar zijn voor iedereen. Een daling van het btw-percentage op groene energie en het energieneutraal maken van sociale woningen zijn eveneens investeringen die op termijn renderen.

Wat kunnen particulieren doen?
Particulieren kunnen het verschil maken door hun huizen te isoleren, door een nieuwe slimme thermostaat en elektronische circulatiepomp te installeren, door hun oude elektrische boiler te vervangen door een warmtepompboiler, door te investeren in een warmtepomp of door hemelwater te gebruiken, want water is kostbaar en alsmaar schaarser.

Impact in de wereld
Sociaal ondernemen is meer dan jobs creëren en de economie doen draaien. Bedrijven, politici, burgers – samen kunnen we het verschil maken. We moeten rendabel investeren in duurzame oplossingen en de problemen anders aanpakken. Meer produceren, meer consumeren, meer groei – zo kan het niet verder. Samen hebben we een impact op de wereld, op onze planeet. Ze is ons enige thuis.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?