Dat legionella in 2019 nog altijd actueel is, heeft de rampzalige legionellabacterie-infectie in Evergem aangetoond. Daarbij lieten twee mensen het leven. “Legionella komt nog even vaak voor dan vroeger”, zegt Xavier De Wintere van waterspecialist Aquadomo. “Wij pleiten voor een soort ‘code van goede praktijk’, zodat iedere professional ze kent en toepast.”
Aquadomo bekommert zich over de kwaliteit van het drinkwater op de binneninstallatie, de hemelwater- en afkoppelingsstudies, en de behandeling van afvalwater en/of proceswater, in het kader van duurzaam waterbeheer van bedrijven. “Een groot voordeel is dat Aquadomo niet gebonden is aan leveranciers: we kiezen voor elk project het beste aanbod uit de markt”, zegt Xavier De Wintere, projectingenieur bij Aquadomo.
Legionella haalde in 1999 een eerste keer de Belgische voorpagina’s. Toen brak de bacterie uit op een beurs in Kapellen. Legionella komt nog even vaak voor als vroeger, maar er zijn wel meer meldingen. De symptomen worden tegenwoordig wel sneller herkend en er is een meldingsplicht. Toch wordt de besmetting nog regelmatig verward met een gewone long- ontsteking. De Wintere: “De meeste burgers zijn nog altijd niet voldoende op de hoogte van de risico’s. Velen verwarren de ziekte ook met salmonella.”
De meeste installateurs zijn wél voldoende bekend met het fenomeen, al zijn er uitzonderingen. “Toen we vorig jaar de nieuwe Best Beschikbare Technieken van 2017 voorstelden, was dit voor sommigen nieuw. Nochtans dateert de vorige versie al van 2007. Alle gebouwen die onder de legionella-wetgeving vallen (de ‘hoog en matig risico inrichtingen’) zijn verplicht om aan deze BBT te voldoen. Het is jammer dat niet alle installateurs op de hoogte zijn, want zij kunnen bouwheren of opdrachtgevers adviseren bij nieuwbouw en renovatie voor het te laat is”, zegt De Wintere. Hij pleit voor een soort code van goede praktijk, zodat iedere professional ze kent en toepast, ongeacht het type gebouw.
Bestrijding van legionella staat of valt volgens De Wintere met een goed ontwerp van de sanitaire installatie. Bovendien moet die installatie ook voldoende gebruikt en onderhouden worden. Daarnaast blijft temperatuurbeheersing de standaardmaatregel voor de bestrijding van legionella. “Koud water mag maximaal 25°C zijn en warm water moet minstens 55°C zijn aan de tappunten. Stilstand (stagnatie) van water moet bovendien maximaal vermeden worden.”
Welke gebouwen lopen wel of geen risico? Particulieren hoeven zich weinig zorgen te maken, aldus De Wintere: “Legionella komt weinig voor in een woning, omdat de huishoudelijke installatie eerder klein is en de tap- punten regelmatig gebruikt worden.” Maar in sommige eenmanszaken (zoals tandartspraktijken, B&B, wellnesszaken,…) is het soms wel nodig om een beheersplan op te stellen en preventiemaatregelen uit te voeren. “Klanten én uitbaters zijn hier niet altijd van op de hoogte. Op onze website hebben we een scan ter beschikking die per type gebouw aangeeft of je aan de legionellawetgeving moet voldoen.”
De bron van de besmetting in Evergem was afkomstig van een koeltoren. Nochtans zijn er strenge eisen verbonden aan het onderhoud van een koeltoren, aldus De Wintere. “Alle nieuwe koeltorens moeten gebouwd en geëxploiteerd worden volgens de BBT voor Koeltorens. De exploitanten van koeltorens moeten een beheersplan laten opstellen en de beheersmaatregelen uitvoeren en bijhouden in het logboek, dat ter inzage moet liggen voor het Agentschap Zorg & Gezondheid. Eén van de maatregelen is het nemen van waterstalen ter controle op legionella. Indien blijkt dat er besmettingen zijn moet de koeltoren gedesinfecteerd worden.”