De klimaatverandering noopt ons tot het ontwerp van hittebestendige woningen. Zo’n huizen zijn in tegenstelling tot traditioneel ontworpen woningen zo geconcipieerd dat ze hitte buitenhouden. Met de opkomst van strakkere woningen met veel glas, is het technisch integreren van zonwering om overmatige opwarming te voorkomen dan ook cruciaal.
Digitalisering, denk aan platforms en apps, intelligente machines en sensortechnologie, kan de zaken op dat vlak behoorlijk vergemakkelijken. In navolging van andere segmenten in de bouwsector wint die digitalisatie ook in de zonweringssector meer en meer aan belang, met enkele inspirerende voorbeelden tot gevolg.
Zoals de BIM-tool van VEROZO. Die zorgt ervoor dat de architect zonwering al in het vroege ontwerpstadium kan meenemen, met een overzicht van de beschikbare zonweringdata voor een specifiek project en videohandleidingen over welk type zonwering in de gevel te integreren, waar fabrikanten met hun eigen BIM-objecten bij aansluiten.
Zonweringfabrikanten maken dan weer gebruik van een manufacturing execution system (MES), een digitaal platform om hun productieprocessen te beheren en te optimaliseren. Daardoor wordt alle informatie in de verzamelde data van industriële systemen voor iedereen zichtbaar, zowel voor zij die binnen het bedrijf bezig zijn met operationele processen als voor zij die zich bezighouden met de administratie. MES omvat taken zoals planning, uitvoering, monitoring en analyse van alle productieactiviteiten.
Ook op de werf maakten digitale tools op het vlak van zonwering al hun intrede. Montagetechniekers beschikken steeds vaker over een iPad waarmee ze hun werkuren registreren, aangeven welke onderdelen ze bij een herstelling vervingen en aanvinken welke componenten de aankoper moet bijbestellen. Alle gegevens worden op een veilige manier bewaard in de cloud en zijn voor iedereen in het bedrijf in realtime raadpleegbaar.
Wat de operationele fase betreft, us zonwering tegenwoordig niet zelden automatisch gestuurd. Daarmee wordt niet alleen oververhitting vermeden, maar ook bespaard op koeling en verwarming. Sensoren worden gebruikt om de zonwering te activeren op basis van omgevingsfactoren zoals zonlicht, temperatuur of wind. Dat kan worden gekoppeld aan een Internet of Things-platform voor gegevensverzameling en analyse. De koppeling met online weersvoorspellingen opent zo de weg naar voorspellend of zelflerend beheer via kunstmatige intelligentie. Bedrijven die instaan voor het motoriseren en connecteren van zonweringen kunnen meteen ook de geïnstalleerde oplossingen bij klanten vanop afstand beheren en hen zo proactief adviseren en depanneren. En de klanten zelf kunnen met handige apps hun zonwering binnenshuis of op afstand bedienen.
Toch is digitalisering zoals we die nu kennen nog maar het begin. Aankomende innovaties waarbij data-informatie rechtstreeks in het product wordt ingewerkt, opent bijvoorbeeld nieuwe horizonten voor de omslag naar de
circulaire economie.