Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De invloed van kalkaanslag op sanitair: praktische gids voor installateurs

De invloed van kalkaanslag op sanitair: praktische gids voor installateurs

Kalkaanslag kan behoorlijke problemen veroorzaken in sanitaire installaties, en als professionele installateur moet je weten hoe je hiermee om moet gaan. Hardnekkige kalk verwijderen is namelijk noodzakelijk om toekomstige problemen te voorkomen. In dit artikel bespreken we de impact van kalkaanslag en geven we handige tips om dit probleem aan te pakken.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag is een hardnekkige substantie die ontstaat door de opeenhoping van mineralen in leidingwater. Wanneer het water verdampt, blijven deze mineralen achter op oppervlakken, waardoor er een ruwe, witte laag ontstaat. Dit probleem komt vooral voor in gebieden met hard water, waar het calcium- en magnesiumgehalte hoger is. Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel vervelende gevolgen hebben voor je sanitair. Het kan leiden tot verstoppingen in leidingen, vermindering van waterdruk en kan warmwatersystemen minder efficiënt maken. Neem daarom de juiste maatregelen om kalkaanslag te voorkomen en te verwijderen.

Wat zijn de gevolgen van kalkaanslag?

Kalkaanslag kan problemen veroorzaken in het sanitair. Hierdoor kunnen leidingen vernauwen en douchekoppen en kranen verstopt raken. De waterstroom wordt dus belemmerd. Als gevolg hiervan zal er minder waterdruk zijn, waardoor mensen geïrriteerd raken als ze het sanitair gebruiken. Daarnaast kan kalkaanslag ook de efficiëntie van warmwatersystemen verminderen, zoals boilers. De kalkaanslag vormt namelijk een isolerende laag, waardoor het verwarmingselement harder moet werken om het water op te warmen. Dit zorgt niet alleen voor verslechterde prestaties, maar ook voor een hoger energieverbruik.

Hoe kun je kalkaanslag verwijderen?

Er zijn verschillende effectieve methode om kalkaanslag te verwijderen. Denk aan het gebruik van speciale chemische ontkalkingsmiddelen die de kalkaanslag oplossen. Voor hardnekkige kalkaanslag kan mechanische reiniging nodig zijn, zoals schrobben met een borstel of gebruik van hogedrukspuiten.

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen?

Adviseer klanten om regelmatig hun sanitair schoon te maken met zachte reinigingsmiddelen en een zachte doek. Ze moeten hard water vermijden door bijvoorbeeld waterontharders te gebruiken of filters te installeren. Door periodieke inspecties kunnen vroege tekenen van kalkaanslag en andere problemen worden ontdekt, waardoor grotere schade en dure reparaties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Geef ook advies over de juiste producten en methoden voor dagelijks onderhoud, zoals het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn of citroenzuur, die op een milieuvriendelijke manier kalkaanslag kunnen verwijderen. Als professionele installateur is het dus essentieel om de impact van kalkaanslag te begrijpen en de juiste maatregelen te nemen om dit probleem te voorkomen en te verwijderen, zodat het sanitair van je klanten optimaal blijft functioneren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?