3D printen is één van de nieuwste trends in de bouwwereld. Er wordt met grote ogen naar uitgekeken en de verwachtingen zijn enorm. De techniek staat, zeker in Vlaanderen, nog in zij kinderschoenen. Omwille van de grote uitdagingen in de bouwsector (CO2-reductie, circulariteit van materialen, energiezuinigheid…) wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe technieken.
Dit project had als doel om de bouwschil als één geheel op de werf zelf te printen. Volgens Emiel Ascione, projectverantwoordelijke van Kamp C gaat het hier om een uitzonderlijk project. Het is niet de eerste 3D geprinte woning ooit, maar het is wel “uniek (…) dat het huis in één geheel geprint is met een vaststaande 3D-betonprinter.” Bovendien gaat het hier om een woning uit twee verdiepingen. De meeste gebouwen die tot nog toe geprint werden, bestonden slechts uit één verdieping, werden in de fabriek geprint en werden op de werf samengevoegd. Door alles in één stuk te kunnen printen, wordt er heel veel tijd en transport uitgespaard. In totaal duurde het drie weken om het gebouw op te trekken, maar verwacht wordt dat in de toekomst een woning in slechts twee dagen geprint zou kunnen worden. Zo kan naar schatting 60% aan materiaal, tijd en geld uitgespaard worden.
Koudebruggen in een woning zorgen voor een hoger energieverbruik (en de energiefactuur van de eindgebruiker), waardoor we onze huizen gaan isoleren. In deze geprinte woning was hier vooraf rekening mee gehouden, zodat er zo weinig mogelijk koudebruggen zijn. De lucht binnen in een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning is sterk vervuild met CO2, vocht en giftige VOS (vluchtige organische stoffen) gewoon al door erin te leven. Voor het comfort en de gezondheid is ventilatie dan ook uitermate belangrijk. In dit project werd gekozen voor het C+ systeem van Renson. De Invisivent Air, het raamrooster dat dé standaard is op vlak akoestisch, energetisch en thermisch comfort, voert de lucht op natuurlijke wijze aan, terwijl de vervuilde lucht mechanisch afgevoerd wordt.
De Renson Healthbox 3.0 wordt een slim ventilatiesysteem genoemd, omdat het enkel daar gaat ventileren waar en wanneer er mensen aanwezig zijn. Het ventilatieysteem monitort de woning continu op CO2. Dit is de stof die aanwezig is in de lucht die we uitademen. Is er veel CO2 in de lucht, dan wil dit zeggen dat de luchtkwaliteit niet langer gezond is en dringend ververst moet worden.
AIs iedereen uit werken is, dan functioneert het ventilatiesysteem op basisniveau. Zijn er mensen aanwezig in bijvoorbeeld de keuken, dan zal het slimme ventilatiesysteem daar extra ventileren. De Healthbox 3.0 past zich m.a.w. volautomatisch aan het leven van de eindgebruiker aan.
Als vaste waarde in de bouwsector beseffen wij de enorme waarde en potentieel van dit project. Dat wij hier met onze innovatieve ‘Healthy Living’-oplossingen deel van mogen en kunnen uitmaken, daar zijn wij heel trots op. Steeds meer wordt rekening gehouden met de gezondheid en het comfort van de eindgebruiker en dit is uiteraard een heel belangrijke en positieve evolutie. Een project zoals dit geeft deze ontwikkeling nog een extra duwtje in de rug.
Bekijk hier hoe de woning opgebouwd werd: