Met ExoActive brengt Festool het allereerste actieve en accu-aangedreven exoskelet op de markt. Het ziet er wat futuristisch uit, maar past zoals een ergonomische rugzak en is volledig inzetbaar volgens de noden van de installateur. Na een intensief proeftraject in verschillende Europese landen is deze nieuwigheid sinds 2 oktober 2023 ook te testen in ons land bij de Festool-dealers.
Waar de originele doelgroep van Festool de schilder en interieurbouwer is, biedt het exoskelet ExoActive ook heel wat mogelijkheden voor de installateur. Technieken en leidingen moeten namelijk vaak aan het plafond gemonteerd worden. ExoActive biedt ondersteuning en een extra portie kracht. “Minder fysieke belasting betekent meer effectiviteit, een betere concentratie en dus ook meer werkplezier”, zegt Dominic Ender, innovatie- en productmanager van ExoActive bij Festool. “Dit exoskelet is een revolutie voor de bouw- en installatiesector, want het is het allereerste op de markt dat vakmensen ondersteunt bij alle types werkzaamheden aan muren of plafonds.”
ExoActive is een actief exoskelet, wat betekent dat de ondersteuningskracht exact op de activiteit ingesteld kan worden. De krachtige Festool 18-volt-accu – die compatibel is met andere accusystemen van de Duitse fabrikant – voert externe energie toe, doet aan energierecuperatie en levert energie voor een halve werkdag. Het maakt van een vermoeiend werk op heuphoogte, borsthoogte of bovenhands een fluitje van een cent. Deze drie werkniveaus zijn gekoppeld aan een vermogensregelaar met vijf krachtstanden die in enkele seconden beschikbaar zijn via een makkelijk bedienbare afstandsbediening.
“Er zit ook een pauzeknop op. Uit de testen kwam die naar voor als zeer handig, vooral wanneer je als installateur even het werk moet neerleggen of wanneer je een tasje koffie wil drinken”, zegt Dominic Ender. “Moet je iets oprapen van de grond, dan ga je onder het activatieniveau en wordt de ondersteuning uitgeschakeld. Wie eenmaal met ExoActive werkte, wil niet meer zonder. Het ondersteunt tot vijf kilogram per arm. Vooral bij bovenhands werk wordt overbelasting van de spieren vermeden tot wel dertig procent. Let op, het exoskelet helpt je niet met heffen, maar laat bewegingen wel tot een derde lichter aanvoelen.”
Tijdens de ontwikkeling van ExoActive is bijzonder veel aandacht besteed aan ergonomie. Het exoskelet zelf weegt 7,5 kilogram en je trekt het aan zoals een gewone rugzak. Vervolgens pas je het volledig aan op basis van je noden, maar ook aan je lichaamsgrootte. Zo ondersteunt het toestel op exact de juiste plaatsen om overbelasting te allen tijde te voorkomen. “Je vrijwaart voornamelijk je schouders en je nek. Zeker bij bovenhands werken is die extra nekondersteuning van ExoActive in de testperiode zeer waardevol gebleken”, licht Dominic Ender toe. “Het exoskelet ondersteunt gericht waar het moet en vormt als het ware een eenheid met het lichaam. Zo geniet je van maximale bewegingsvrijheid en een hoog draagcomfort. Bovendien zijn ook alle textiel- en gordelonderdelen van het toestel afneembaar en wasbaar. Je kan het exoskelet zo delen met meerdere gebruikers, of andere gebruikers van een eigen gordelsysteem voorzien.”