Onder druk van de gewijzigde arbeidswetgeving en de strenge CO2-doelstellingen moeten bedrijven en instellingen zorgen dat de luchtvochtigheid in hun gebouwen voldoet aan de normen. Maar geniet een stoombevochtiger of een systeem voor adiabatische verneveling de voorkeur? En hoelang duurt het terugverdienen van de investering? Om hen op weg te helpen, zet bevochtigingsspecialist DriSteem Belgium een krachtige softwaretool in die berekent wat de beste oplossing is.
Of het nu gaat om openbare instellingen, zorginfrastructuur of kantoorgebouwen: een gezond binnenklimaat wordt steeds belangrijker. “Vooral de Codex over het welzijn op het werk, die de luchtvochtigheid vastlegt binnen een bereik van 40 tot 60%, speelt daar een belangrijke rol in”, verklaart salesverantwoordelijke bij DriSteem Belgium Christel Naenen. “Maar elektrische stoombevochtigers of systemen voor adiabatische verneveling worden ook vaak ingezet als retrofitoplossing voor bedrijven die van de gasketel willen afstappen omwille van de CO2-uitstoot.”
De vraag naar bevochtigingssystemen is dus prangend en groeit alleen maar. Om de onzekerheid over de juiste oplossing – een stoombevochtiger of een systeem voor adiabatische verneveling, de omvang van het systeem en de terugverdienkost in kaart te brengen, beschikt DriSteem Belgium over de zelfontwikkelde software Humidity Calc Tool. “Want er is geen standaard waarbij je vooraf kunt bepalen of elektrische stoombevochtiging dan wel adiabatische verneveling de beste keuze is”, legt salesmanager Marc Briers uit. “Dat hangt van een veelheid van factoren af en is altijd maatwerk. Op de tool vullen we de karakteristieken van de bestaande HVAC-installatie in en op basis daarvan kunnen we het verbruik van adiabatisch versus elektrisch berekenen.”
Aan de hand van de Humidity Calc Tool krijgt de klant ook een glashelder beeld van de zogenaamde total cost of ownership (het totaalbedrag aan kosten voor de aanschaf en het bezit van een product gedurende de hele levenscyclus ervan, red.) van zijn bevochtigingsinstallatie. “Want naast de energiekost moet de klant ook nog de onderhoudskost kennen. Met onze zogenaamde omniumkostberekening zorgen we ervoor dat dit het geval is, zodat hij de geplande investering makkelijk kan vergelijken met de facturen van zijn bestaande installatie.”
Maar de softwaretool is slechts één stukje in de hele puzzel. Met een inhouse studiedepartement, installatiedienst en servicedienst na verkoop ontzorgt DriSteem Belgium de klant helemaal als het aankomt op de installatie en prestaties van een bevochtigingssysteem. “Zeker voor retrofitcases is dat een meerwaarde, omdat die switch veel minder vanzelfsprekend is”, besluit Christel Naenen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Dristeem Belgium.