Vlaamse bedrijven met een elektriciteitsafname van meer dan 1000 MWh per jaar moeten vanaf 30 juni 2025 een deel van hun elektriciteit verplicht opwekken met zonnepanelen – voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 MWh per jaar. Een ingrijpende maatregel, maar wel een die zowel economisch als ecologisch volstrekt logisch is. Toch reageren sommige ondernemers terughoudend. Als CCO van Futech, dat duurzame-energieoplossingen ontwikkelt en installeert, wil ik hen er graag van overtuigen dat de verplichting geen last is, maar net een unieke kans betekent.
Laten we eerlijk zijn: energieprijzen swingen de pan uit en dat voelen bedrijven die afhankelijk blijven van klassieke energiebronnen aan hun marges. Zonnepanelen bieden een concrete kans om die afhankelijkheid drastisch te verkleinen; door vandaag te investeren in eigen energieproductie, wapenen bedrijven met een groot verbruik zich tegen toekomstige schommelingen in de energieprijzen.
Toch blijft er weerstand. Het meest gehoorde tegenargument? “De installatiekosten zijn te hoog.” Klopt, zonnepanelen vragen een initiële investering. Maar die verdient zich – zeker wanneer de zonnepanelen gecombineerd worden met slimme sturing en batterijopslag – vandaag sneller terug dan ooit tevoren. Met Futech zetten we daar volop op in. We helpen bedrijven en particulieren met de installatie van zonnepanelen en met de optimalisatie van hun volledige energiebeheer.
De verplichte installatie van zonnepanelen leidt op termijn dus tot een lagere energiefactuur, maar dat is iet het enige voordeel. Er speelt ook een commercieel belang. Draai of keer het hoe je wilt, de ecologische inspanningen van fabrikanten weegt voor steeds meer mensen door in hun aankoopgedrag. Duurzame bedrijfsvoering wordt hoe langer hoe minder gezien als een nice-to-have. Het is stilaan een basisverwachting.
En wat is het alternatief? Blijven treuzelen en afhankelijk blijven van grillige en vaak hoge energieprijzen? Met een structureel concurrentienadeel als gevolg? De regelgeving rond energie en duurzaamheid zal de komende jaren bovendien zeker niet soepeler worden. Wie toch verzaakt aan de verplichting, riskeert later nog hogere kosten.
Ik maak een en ander nog graag concreet met een praktijkvoorbeeld. Onlangs hebben we met Futech 1.890 zonnepanelen voor de Hubo-vestiging in Zonhoven, gecombineerd met batterijen voor opslag en laadpalen voor elektrische wagens. Zonder die slimme combinatie zou Hubo Zonhoven moeten betalen voor netverzwaring om overtollige stroom terug op het net te zetten. Dankzij de batterijen kan de winkel bovendien stroom van het net halen wanneer de elektriciteitsprijs het laagst is. Naast de aanzienlijk lagere energiekosten levert de overstap naar hernieuwbare energie Hubo Zonhoven ook een jaarlijkse CO2-besparing van 4.532 ton op, het equivalent van de CO2-opnamecapaciteit van 14.500 bomen.
Conclusie: de verplichting voor bedrijven met een groot verbruik de om zonnepanelen te installeren is geen last, maar een kans. Ze biedt bedrijven de kans hun marges te beschermen, hun concurrentiepositie te versterken en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De toekomst is duurzaam en het is ook bedrijven met een groot verbruik om daaraan bij te dragen.
Tot slot zou ik me ook nog graag even richten tot de Vlaamse overheid, met de boodschap dat positieve stimulatie mijns inziens beter had gewerkt dan een verplichting. Het woord verplichten heeft een negatieve connotatie, met als gevolg dat bedrijven het plaatsen van de zonnepanelen louter als een kost zouden kunnen gaan zien en niet als iets dat zich terugverdient. Positieve stimulatie had elk bedrijf met gezond boerenverstand ook wel bewogen tot de investering. Want dat is het, een investering.
De Pen – Frans-Joseph Joosten – CCO van de U2P Group (Futech en iLumen) en covoorzitter van PV-Vlaanderen