Bij de overstap van een CV-ketel naar een warmtepomp is het van belang om de gehele installatie onder de loep te nemen. Alleen zo biedt je de warmtepompinstallatie een langere levensduur en goede bescherming.
De thema’s vorstbeveiliging en expansievatconsoles zijn al geweest, deze keer spreken we over het belang van lucht- en vuilafscheiding.
Lucht en vuil veroorzaken, zoals gekend, veel problemen in installaties. Met name in warmtepompsystemen kan dit uiterst destructief zijn.
Door het plaatsen van een lucht- en vuilafscheider, los of in een gecombineerd toestel, voorkom je slijtage en optimaliseer je de werking en het rendement van je installatie.
De vuilafscheider verwijdert onzuiverheden, voornamelijk zandkorrels en slib, die in de gesloten kringen van installaties circuleren en verzamelt deze in een ruime kamer. De magneetring vangt alle magnetiet op. Hierna verlaat al het vuil de afscheider via de spuikraan aan de onderzijde.
De luchtafscheider wordt toegepast om op continue wijze lucht uit de hydraulische circuits van verwarming- en koelinstallaties af te voeren. De microbellen worden verzameld en stijgen op, waarna ze via de ontluchter het toestel verlaten.
Testing en onderzoek door Caleffi S.p.A. heeft uitgewezen dat de lucht- en vuilafscheiders van Caleffi tot 15% energie besparen in de totale installatie.