Het vakplatform over installatietechniek, HVAC, sanitair en elektro
Allereerste witboek over smart buildings in België gepubliceerd
De kosten om een gebouw slim te maken worden geschat op 3 tot 4% van de totale investeringskosten, leert het witboek.

Allereerste witboek over smart buildings in België gepubliceerd

Embuild, Buildwise en de cluster Smart Buildings in Use, waarbinnen vooruitstrevende bedrijven samenwerken aan innovatieve oplossingen om onderhoud en beheer van gebouwen te digitaliseren, hebben samen het allereerste witboek over smart buildings in België gepubliceerd. De digitale publicatie is gericht op alle spelers in de vastgoedsector, maar doet ook aanbevelingen voor de politiek.

Wat is de definitie van een smart building? Waarom speelt gebouwtechnologie een cruciale rol in het energiezuiniger maken van de gebouwde omgeving en het naar beneden halen van de CO2-uitstoot gerelateerd aan gebouwen? Wat kost het om een gebouw ‘smart’ te maken en wat levert de investering op termijn op? Het is op dat soort vragen dat ‘Het Witboek over Smart Building – definitie en aanbevelingen voor slimme gebouwen in België’ een antwoord probeert te geven. 

Nieuwe gebouwen zullen in de toekomst niet ontsnappen aan slimme gebouwtechnologie.

Het referentiedocument bevat ook enkele casussen in België die tonen op welke verschillende manieren een gebouw precies ‘smart’ kan zijn en wat daarvan de invloed is op het energieverbruik, de werkingskosten en de uitstoot van broeikasgassen en suggereert ook een aantal acties waarmee de politiek de bouw van smart buildings kan faciliteren, zoals het uitwerken van een regelgevend en normatief kader, in het bijzonder het harmoniseren van normen en stimuleringsmaatregelen op regionaal en Europees niveau, en het aanpakken van gegevensbescherming. Ook publieke pilootprojecten ontwikkelen, subsidieregelingen opzetten voor projecten die hoog inzetten op innovatieve gebouwtechnologie en de vaardigheden rond smart buildings en gebouwdigitalisering opnemen in het technisch onderwijs zijn aanbevelingen voor beleidsmakers en overheden die het witboek suggereert. 

Het witboek beschrijft daarnaast ook een twintigtal goede praktijken in elke fase van een (ver)bouwproject om finaal te komen tot een doorgedreven smart building.

De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen vertegenwoordigers van de hele waardeketen betrokken bij de realisatie en het onderhoud van smart buildings: architecten, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, publieke opdrachtgevers, studiebureaus, fabrikanten, aanbieders van slimme gebouwtechnologie, facilitair managers enzovoort.  

Wat is de definitie van een smart building? Waarom speelt gebouwtechnologie een cruciale rol in het energiezuiniger maken van de gebouwde omgeving en het naar beneden halen van de CO2-uitstoot gerelateerd aan gebouwen? Op dat soort vragen geeft het witboek een antwoord. (afbeelding gegenereerd met AI)

Interessante cijfers

Uiteraard bevat het witboek ook enkele interessante cijfers.

Een kleine bloemlezing:

  • In Brussel is de verwarming van gebouwen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot.
  • De exploitatie- en onderhoudskosten van een gebouw bedragen gemiddeld 75% (!) van de totale eigendomskosten.
  • Een smart building-certificering zoals WiredScore kan de waarde van een pand tot 14% verhogen.
  • In een kantoorgebouw kan een onaantrekkelijke werkomgeving de productiviteit tot 14% verlagen.
  • De kosten om een gebouw slim te maken worden geschat op 3 tot 4% van de totale investeringskosten en leveren een financiële winst op van bijna 30% in de exploitatiefase – een nauwkeurige berekening moet wel project per project gemaakt worden.

     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten