Stookplaatsrenovaties zijn een stiel apart. Die heeft installatiebedrijf Verwarmingstechnieken Verelst (VTV) ondertussen evenwel goed in de vingers. De onderneming uit Loenhout mocht ook bij het Provinciaal Instituut voor Technische Onderwijs (PITO) in Stabroek aan de slag. Met de gasgestookte absorptiewarmtepompen van Remeha gaven ze de school een duurzamer karakter.
In de huidige tijden staat een gebouwrenovatie vaak in functie van een energiezuinige en duurzame werking. Soms zijn een elektrische warmtepomp of zonnepanelen een logische en goede keuze. In andere gevallen is het niet zo eenvoudig om die technieken te installeren. Dan blijkt een gasabsorptiewarmtepomp (gas HP) steeds vaker het ideale alternatief om het fossiele energieverbruik drastisch terug te dringen. Zo ook bij het schoolgebouw van PITO.
Dat de gasabsorptiewarmtepomp vooral bij renovatie of ketelvervanging wordt ingezet, heeft zo zijn redenen. “Je creëert een hybride systeem en moet daardoor het afgiftesysteem of de gebouwschil niet noodzakelijk mee vernieuwen. Doe je dat toch, dan heeft het evenwel een meerwaarde, doordat de stooktemperatuur dan lager ligt en de cv-ketel minder moet bijspringen”, legt producent Remeha uit. “Bestaande of eventueel nieuwe cv-ketels brengen de aanvoertemperatuur op het juiste niveau. De gas HP levert een basis van maximaal 65 graden Celcius, de cv-ketel waardeert die verder op volgens de noden van het verwarmingssysteem.”
De impact van een gasabsorptiewarmtepomp is duidelijk voelbaar: deze hoofdverwarming heeft een efficiëntie van 165 procent. De cv-ketel, die als back-up dient, moet dus veel minder hard werken en dat haalt het gasverbruik meteen serieus naar beneden. Het systeemrendement neemt dus drastisch toe door deze slimme combinatie.
Het vernieuwen van de stookplaats in de Stabroekse school werd door de provincie in een openbare aanbesteding gegoten. Verwarmingstechnieken Verelst wist te overtuigen met hun expertise in stookplaatsrenovaties van grote gebouwen, zoals scholen, maar ook sporthallen, gemeentehuizen enzovoort. Zaakvoerder Luc Verelst: “We installeerden twee gasgestookte water-lucht-absorptiewarmtepompen, in cascade opgesteld. Ze werken met vloeibare ammoniak, die wordt uitgedampt en later weer door het water geabsorbeerd. Het is precies die ammoniak die, opgelost in het water, de warmte aan de buitenlucht onttrekt.”
Op het dak hebben de warmtepompen voldoende buitenlucht waaraan ze energie kunnen onttrekken. Beide verbruiken slechts 76 kW en voeden daarmee, sinds de plaatsing zo’n twee jaar geleden, vlot een 300 kW aan verwarmingselementen. “In de praktijk bespaart dit systeem ongeveer een derde op het gasverbruik, een aanzienlijke stap vooruit”, weet Luc Verelst. “Bovendien valt het geluid erg goed mee, doordat dit systeem niet met een compressor werkt. Op tien meter afstand heb je amper 46 tot 49 dB.”
Waarom je in een renovatieproject dan precies voor een gas HP zou kiezen en niet voor een gewone warmtepomp? Fabrikant Remeha ziet twee hoofdredenen. “Om op een elektrische warmtepomp over te stappen, is soms een substantiële verzwaring van de elektrische aansluiting nodig. De kosten om van één fase naar drie fasen over te schakelen, kunnen flink oplopen. En dan biedt een gasabsorptiewarmtepomp uitkomst. Een andere reden zijn de mooie subsidies. Die drukken de aanschafkosten aanzienlijk en maken een gasabsorptiewartepomp een slimme keuze.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Remeha België.
Contact opnemen