Atelier Tiny Living, dat mensen helpt hun tiny home of kleine woning te realiseren, zag anderhalf jaar geleden het levenslicht en is bezig aan een heus succesverhaal. Ook DUCO, specialist in ventilatie en zonweringsystemen, draagt daaraan bij, met de DucoBox Focus-ventilatiesystemen die de kleine wooneenheden voorzien van de nodige frisse lucht.
Atelier Tiny Living is het geesteskind van de jonge ondernemer Danny Schoemans. Na zijn studie interieurarchitectuur aan de hogeschool bouwde hij mee aan decors en werkte hij als schrijnwerker in de houtskeletbouw, wat hem veel ervaring opleverde in het luchtdicht maken en isoleren van woningen. De coronapandemie bood voor Danny Schoemans vervolgens de ideale springplank om als zelfstandig schrijnwerker te starten bij een Brussels bedrijf en niet veel later Atelier Tiny Living op te richten.
Wie met Atelier Tiny Living in zee gaat voor de bouw van zijn kleinschalige woning, kan ofwel de realisatie volledig uitbesteden aan Atelier Tiny Living, ofwel onder begeleiding van de aannemer zelf aan de slag gaan in de werkplaats van Atelier Tiny Living. “Die zelfbouwers ondersteunen we met bijvoorbeeld het opmaken van constructieplannen en de mogelijkheid om via ons de nodige bouwmaterialen aan te kopen”, legt Danny Schoemans uit. “Zo combineren we onze vakkennis en materialen met de passie en creativiteit van de zelfbouwer.”
Het type mensen dat een tiny house koopt, is volgens de zaakvoerder heel divers. “Zo heb je mensen, meestal starters, die bewust kiezen voor een ecologisch en minimalistisch concept met kleine voetafdruk. Daarnaast heb je zij die om financiële redenen kleiner gaan wonen en ten slotte is er ook de iets oudere generatie die op zoek is naar een comfortabel vakantiehuisje.”
Elk tiny house van Atelier Tiny Living bestaat uit een stevig houtskelet vervaardigd uit de beste materialen en houtsoorten. Er wordt ook bewust op maat gebouwd. Verschillende gesprekken met de klant leiden tot het uiteindelijke ontwerp.
Een van de belangrijke keuzes in de daaropvolgende constructiefase is hoe het tiny house geventileerd moet worden. Sommige klanten van Atelier Tiny Living kiezen voor een simpel rooster, andere voor een meer energiebewuste oplossing, met een ventilatiesysteem. Als partner voor die ventilatiesystemen kwam Danny Schoemans, die er een erezaak van maakt enkel met hoogwaardige materialen te werken en nooit te zullen inboeten op kwaliteit, ook al betekent dat een iets hogere prijs, al snel uit bij DUCO. Hij had de ventilatiespecialist leren kennen ten tijde van de renovatie van zijn eigen woning, die hij uitrustte met een DUCO-ventilatiesysteem.
Wanneer een klant van Atelier Tiny Living opteert voor een ventilatiesysteem in zijn tiny house, dan kiest het bouwbedrijf steeds voor de DucoBox Focus. Die ventilatie-unit laat zich immers zeer gemakkelijk installeren in kleinere ruimtes. “Door het handige plug & play-principe worden de nodige berekeningen in een handomdraai gemaakt zodat het volledige systeem in nog geen halve dag geïnstalleerd kan worden”, looft Danny Schoemans de bewuste oplossing. “Een bijkomende troef is dat de DUCO-dealers, zoals Van Marcke en Desco, de ventilatietoestellen steeds op voorraad hebben, wat voor ons zorgt voor een aanzienlijke tijdwinst.”
De interne regelkleppen van de DucoBox Focus zorgen ervoor dat er enkel vervuilde en/of vochtige lucht wordt afgevoerd waar en wanneer nodig én in de juiste hoeveelheid. Zodra het binnenklimaat in het tiny house geoptimaliseerd is, sluiten de kleppen zich automatisch, wat resulteert in een uiterst stille en meer energiezuinige werking.
Atelier Tiny Living ziet zichzelf naast bouwbedrijf ook als leerinstituut. Zo werkt het bedrijf samen met studenten die duaal leren of met andere woorden slechts een paar dagen in de week op de schoolbanken zitten en de rest van de tijd de praktijk aangeleerd krijgen in levensechte werkomgevingen. “De studenten die hier werken bouwen tijdens hun stage zo’n drie tot vier tiny houses op. Ze krijgen hier meteen een hoge standaard aangeleerd, want onze tiny houses zijn woningen voor het leven. Wanneer de studenten dan later voor ons komen werken of met ons willen samenwerken, kunnen wij erop vertrouwen dat ze onze normen en standaarden aanhouden en enkel de beste kwaliteit afleveren”, besluit Danny Schoemans.
Belangrijk om nog mee te geven is dat de wetgeving die het plaatsen van tiny houses regelt, in Wallonië iets flexibeler is dan in Vlaanderen, waar het vaak afhangt van de goodwill van de gemeente. De ministeries in Vlaanderen maken op dit moment wel zwerk van een duidelijk(er) kader en van adviespunten om de duurzame en energiezuinige manier van wonen te faciliteren.
Neem dan rechtstreeks contact op met DUCO.
Contact opnemen