Niet alleen fabrikanten spelen een belangrijke rol in het realiseren van een energietransitie, ook de installatiebedrijven moeten hun steentje bijdragen. Ancia Verwarming uit Oostende zet al enkele jaren sterk in op warmtepompen, en doet dat bijna exclusief met warmtepompen van Itho Daalderop.
Installatiebedrijf Ancia gaat er prat op een voorloper inzake duurzaamheid te zijn. 24 jaar geleden al schonk het bedrijf veel aandacht aan doorgedreven isolatie. Niet vanzelfsprekend, zegt Jeroen Anseeuw van Ancia Verwarming: “Dat werd toen nog vooral aanzien als een dure investering waar weinig tegenover stond. Wat nu de standaard en een essentiële bouwvereiste is geworden, was dat bij ons 20 jaar geleden al.
Intussen focust Ancia vooral op verwarming, en ook daarin proberen Anseeuw en zijn collega’s zo ecologisch en duurzaam mogelijk te werk te gaan. “We waren één van de eersten om de condensatieketel te introduceren, en de jongste vijf à zes jaar plaatsen we voornamelijk warmtepompen.” Daarom is Ancia drie jaar geleden reeds gestopt met het plaatsen van stookolieketels. Gasketels komen er wel nog, al denkt Anseeuw dat ook het aandeel van gas stilaan zal afnemen. “In nieuwe verkavelingen is er steeds minder aansluiting op het gasnetwerk voorzien, en het laatste anderhalf jaar hebben we gezien dat de verkoop van gascondensatieketels sterk is teruggevallen. Dat werd hoofdzakelijk gecompenseerd door warmtepompen, in combinatie met zonnepanelen.”
De keuze voor een duurzame aanpak is niet de eenvoudigste weg, meent Anseeuw. “Het is niet eenvoudig om mensen ervan te overtuigen dat ze duurzame keuzes moeten maken. De gemiddelde Belg houdt er nog steeds een traditionele mentaliteit op na als het om bouwen gaat. Dit proces vergt dus veel energie, maar het is een doordachte keuze. We gaan niet zomaar het eerste het beste product aanbevelen in projecten. Natuurlijke is hier een belangrijke rol weggelegd voor de architect. Hij moet van bij het begin mee de keuze maken om een warmtepomp te implementeren, en dat hangt natuurlijk samen met de voorziene isolatie. Alles begint bij het ontwerp.”
Bij een installatiebedrijf speelt de keuze van producten natuurlijk een belangrijke rol. “Ik ga op zoek naar fabrikanten die kwalitatieve producten leveren, waar weinig nazorg aan te pas komt. Als ik te vaak in de weer ben met herstellingen, blijft er immers nauwelijks tijd over voor nieuwe installaties”, zegt Anseeuw. Het is de belangrijkste reden waarom Ancia bijna altijd met warmtepompen van Itho Daalderop werkt. “De ondersteuning die Itho Daalderop biedt, is ongeëvenaard. Wisselstukken zijn altijd voorradig, en in de zeldzame gevallen dat ik een defect zelf niet kan oplossen, staat er altijd iemand paraat die ik meteen kan bereiken. Bij andere fabrikanten ben je als installateur een nummer, maar bij Itho Daalderop is er een hecht, persoonlijk contact.”
De warmtepompen van Itho Daalderop zijn bovendien kwalitatief hoogwaardige warmtepompen, aldus Anseeuw: “Het is een no-nonsense product: goed werkend, zuinig, en geen tierlantijntjes die je eigenlijk niet nodig hebt. Dat maakt het product betrouwbaarder. Ik zie bij andere fabrikanten vaak dat evoluties te snel gaan, waardoor er kinderziektes opduiken. Nazorg wordt bemoeilijkt omdat er niet altijd meer onderdelen van de vorige versie beschikbaar zijn. Itho Daalderop zet in op het zorgvuldig uitbouwen van eenzelfde lijn.” Ook de afwerking van de Itho Daalderop-warmtepompen mag er zijn: “Het design is bijzonder hedendaags, en er worden duurzame materialen gebruikt. Aan de kust, waar we vaak projecten hebben, is dat geen onbelangrijke factor”, besluit Anseeuw.