Dat we op lange termijn er allemaal aan een warmtepomp moet geloven, is een ding wat zeker is. Nieuwbouwwoningen worden al volledig gasloos gebouwd, maar ook bestaande huiseigenaren kiezen steeds vaker voor een extra verduurzamingsslag door er één te laten plaatsen. Een trend die zich de komende jaren dus alleen maar verder zal doorzetten. Niet voor niets zijn er in 2023 maar liefst twee keer meer warmtepompen geplaatst dan het jaar ervoor. Dat is enerzijds door de groeiende vraag, maar ook door de nieuwe technieken die het mogelijk maakt om de installatie veel sneller tot uitvoering te kunnen brengen.
Het zal een kwestie van tijd zijn voordat het laten plaatsen van een (hybride) warmtepomp een verplichting zal worden. Toch blijkt dat steeds meer huiseigenaren de keuze maken dit voortijdig te doen. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat ze hun huis verder kunnen verduurzamen, maar ook dat het momenteel is mee te financieren in een hypotheek. Zo kan de consument een duurzaamheids hypotheek afsluiten, waardoor ze tot 106% van de aankoopwaarde van de woning kunnen opnemen. Door gebruik te maken van een hypothecaire lening simulatie weten huiseigenaren dus precies wat de mogelijkheden zijn.
Net als iedere branche, zien we ook dat niet alleen de ontwikkelingen van de warmtepompen zelf, maar ook de installatie ervan elkaar in razend tempo opvolgen. De voordelen die deze technieken met zich meebrengen zijn:
Dankzij geavanceerde technologieën in warmtepompen kunnen installateurs nu veel efficiënter werken. Monteurs zijn in staat om de installatie in minder tijd te voltooien, wat leidt tot aanzienlijke tijdsbesparingen voor zowel de installateur als de klant. Dit zorgt ervoor dat er meer warmtepompen geplaatst kunnen worden in dezelfde tijd, wat de kostprijs uiteindelijk ook ten goede komt.
Met behulp van slimme systemen en verbeterde ontwerpen kunnen warmtepompen nu naadloos worden geïntegreerd in bestaande woningen. Dit betekent dat er geen ingrijpende aanpassingen nodig zijn, wat weer tijd bespaart tijdens de installatie.
Moderne warmtepompen maken gebruik van geautomatiseerde processen die het installatieproces versnellen. Met behulp van sensoren en slimme technologie kunnen configuratie- en testprocedures automatisch worden uitgevoerd, waardoor installateurs hun werk efficiënter kunnen doen.
Het plaatsen van een warmtepomp is een flinke klus. Des te belangrijker dus dat dit op de juiste wijze gebeurt. Met de ontwikkelingen zien we dat dit op een steeds nauwkeurige manier gedaan kan worden, wat ook de energie efficiëntie ten goede komt. Het voordeel hiervan is dat dit niet alleen voor de installatiebedrijven zorgt voor een verbeterde kwaliteit van het werk, maar het ook zorgt dat de hoogte van de maximale hypothecaire lening voor een toekomstige huiseigenaar die deze woning wil kopen hoger wordt. Dit heeft te maken met hoe duurzaam en dus energiezuinig een woning is.
Nieuwe technieken stellen installateurs in staat om de warmtepomp nauwkeurig af te stellen voor maximale prestaties. Door rekening te houden met factoren zoals luchtvochtigheid, temperatuur en isolatie, kan de installateur ervoor zorgen dat de warmtepomp optimaal functioneert.
Met de opkomst van nieuwe technologieën zijn warmtepompen nu beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Installateurs kunnen systemen installeren die compatibel zijn met bijvoorbeeld slimme thermostaten of andere slimme apparaten.
Dat we in de toekomst volledig van het gas afgaan, is een ding wat zeker is. Wat we ook weten, is dat er een tekort is aan enkele honderdduizenden woningen. Zo zullen er in de komende jaren nog ontzettend veel warmtepompen worden geplaatst en zullen ook de technologische ontwikkelingen op dit gebied zich verder ontwikkelen.