Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Van smart homes naar smart cities
Belangrijk is om inzicht te krijgen in je energieverbruik en de energieproductie van je woning en al je individuele toestellen. (Beeld: iStock).

Van smart homes naar smart cities

Een smart home of slimme woning is een huis waarin elektronische apparaten en systemen met elkaar communiceren en automatisch taken uitvoeren. Het concept ontwikkelt zich aan een razend tempo. Wat zijn de laatste trends en innovaties om woningen te voorzien van slim wooncomfort? Een waarom zullen we evolueren van van smart homes naar smart cities?

In een smart home worden licht, warmte en luchtvochtigheid met duurzame en energiezuinige oplossingen op een intelligente en een eenvoudige manier geregeld om zo een gezond binnenklimaat te creëren 

Efficiënte verwarmingssystemen

Ee slimme woning is voorzien van intelligente radiator­thermostaten. Met flexibele regel­mogelijkheden en vraagafhankelijk verbruik kan je heel wat besparen op de verwarmingskosten. Via een app wordt de intern opgewekte zonne-energie intelligent en automatisch verdeeld. Op die manier kan je ook besparen op de elektriciteitskosten. In een slimme woning Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn en zo min mogelijk broeikasgassen uitstoten. Investeren in warmtepompen is een slimme investering in groen en ‘future proof’ wonen. Warmtepompen zijn niet enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen. Ook voor bestaande woningen bestaat er een geschikte warmtepomp voor elke toepassing. Met een warmtepomp ben je – door gebruik van warmte uit de omgeving – onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, hoef je niet alle stroom van het net te halen. Zo kan je de stroom die je zelf opwekt optimaal benutten. Met een thuisbatterij kan je bovendien de zelf opgewekte stroom maximaal gebruiken. Smart homes implementeren ook systemen voor energiebeheer om het energieverbruik te optimaliseren. 

Van thermostaten tot verlichting en beveiligingscamera’s: slimme apparaten voegen comfort en efficiëntie toe. (Beeld: iStock).

Slimme ventilatie voor elke ruimte

Gezonde binnenlucht is essentieel voor comfortabel wonen. Er zijn dan ook al heel wat ventilatiesystemen op de markt. Maar wat als je woning volledig afgewerkt is en een centraal ventilatiesysteem om praktische redenen niet mogelijk is? Dan kan een lokale ventilatie-unit met vocht-, VOC- en optionele CO2-meting een oplossing zijn. Het zorgt – zonder ingrijpende verbouwingen – voor een volwaardige ventilatie. Én frisse geurtjes in het toilet. 

Voor wie op zoek is naar een centraal ventilatiesysteem bij een grondige renovatie, bestaan er systemen die automatisch in werking treden wanneer de sensoren te veel vocht, geurtjes of CO2 in de binnenlucht detecteren. Het ventileert alleen waar en wanneer het nodig is én in de juiste hoeveelheid, wat onnodig energieverbruik voorkomt. Dergelijke systemen zorgen ervoor dat verse lucht op natuurlijke wijze wordt toegevoerd via raamverluchting, terwijl vervuilde lucht – gecontroleerd mechanisch – wordt afgevoerd. 

Zo kun je in elke situatie zorgen voor gezonde en frisse binnenlucht, of je nu kiest voor een lokale of een centrale ventilatieoplossing.

Geavanceerde beveiliging

Een smart home is ook een veilig huis voor haar bewoners. De uitdagingen inzake beveiliging zijn dan ook stevig toegenomen, de laatste jaren. Een slim alarmsysteem met sensoren en camera’s die alles registreren vormen een optimale bescherming tegen inbrekers, brandgevaar en dreigende waterschade. Het alarmsysteem werkt heel effectief doordat alle apparaten geconnecteerd zijn en met elkaar en met de buitenwereld communiceren. In een smart home communiceren alle apparaten met elkaar, met één doel voor ogen: het comfort en de veiligheid verhogen en alles zo eenvoudig mogelijk maken. Dat wordt mogelijk door – onder meer – installatiegemak (draadloos of op het bestaande netwerk), gebruiksgemak (alles in één app) en intelligente uitbreidingsmogelijkheden.

Intelligente huisautomatisering

Sensoren vormen de ogen en oren van het intelligente huis­auto­matiserings­systeem. Deze sensoren verzamelen continu data en sturen deze door naar de centrale controller, waardoor het huis proactief kan reageren op verschillende situaties.

Wanneer bijvoorbeeld de temperatuur daalt wordt de verwarming ingeschakeld of bij beweging wordt de verlichting ingeschakeld. Van thermostaten tot verlichting en beveiligingscamera’s, slimme apparaten voegen comfort en efficiëntie toe. Zo kan de temperatuur in de kamer automatisch aangepast worden voor optimaal comfort. Naargelang het tijdstip van de dag dimmen de lichten. Realtime camerabeelden worden naar je smartphone gestreamd. Het zijn toegankelijke systemen waarmee je elke woning slim maakt. Slimme automatiseringssystemen laten toe om efficiënter met je energie om te gaan. Belangrijk is om inzicht te krijgen in je energieverbruik en de energieproductie van je woning en al je individuele toestellen. Door je energiestromen op een slimme manier te sturen en je verbruik automatisch te spreiden, ga je pieken in energieverbruik vermijden.

Geconnecteerde stopcontacten of slimme stekkers schakelen automatisch in wanneer je zonne-energie op overschot hebt. Zo maak je altijd optimaal gebruik van je eigen opgewekte energie. Het doen branden en doven van verlichting kan je automatiseren met een bewegingsmelder, waarmee je tot 30 procent energie bespaart. Handig is de gepersonaliseerde alles-uitfunctie. 

Steden groeien en zijn heel hard aan het innoveren. (Beeld: Pixabay).

Slimme steden

Tegen 2030 gaan mensen wereldwijd in steden wonen. Steden groeien en zijn heel hard aan het innoveren. Zo worden steden lage emissiezones en zien we groene architectuur verrijzen. Smart homes worden smart cities. Lokale overheden willen hun wijken herinrichten om ze veerkrachtiger en milieuvriendelijker te maken. Dat doen ze door hun energiebeleid te verduurzamen, door energiegemeenschappen te ontwikkelen voor hernieuwbare energie en door met z’n allen gedeelde energie op te slaan. In de toekomst zullen deze technologieën naadloos geïntegreerd worden in ons dagelijkse leven. Technologieën die verkeersstromen optimaliseren en energieverbruik verminderen. In gebouwen zal systematisch meer en meer hernieuwbare energie geïntegreerd worden. De elektrificatie van het vervoer gaat snel en neemt alsmaar toe. Het Internet of Things is een ingenieus netwerk dat alles verbindt, dat gegevens verzamelt en uitwisselt. Door analyse en uitwisseling van data kunnen bedrijven hun productieprocessen verbeteren, onderhoudskosten verlagen en klantenservice personaliseren. Dit alles draagt bij aan een betere kwaliteit van leven door het verbeteren van gezondheid, veiligheid en comfort in het dagelijkse leven.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?