Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Smart home servers: onontbeerlijk voor de toekomst van intelligent wonen
De X1 is een budgetvriendelijker server gericht op eengezinswoningen.

Smart home servers: onontbeerlijk voor de toekomst van intelligent wonen

Als het gaat om slimme huistechnologie, staat GIRA al jaren bekend als een toonaangevende speler in de markt. De fabrikant biedt de keuze tussen een compacte of een grote server in een KNX-gebaseerde smart home set-up. Maar de duizelingwekkende mogelijkheden van zo’n opstelling mogen niet doen vergeten dat ook hackingbeveiliging een belangrijk onderdeel vormt. En dat weten ze bij GIRA maar al te goed. 

Servers zijn allerminst nieuwe technologie voor GIRA, dat 25 jaar geleden de grote HomeServer introduceerde en tien jaar later de budgetvriendelijkere en compactere X1. Waar de laatste zich richt op kleinere installaties met maximaal 500 toepassingen en 2.000 datapunten, biedt de HomeServer uitgebreide functionaliteit voor complexere projecten, zoals grotere huizen of bedrijven. 

De S1 doet meer dan communicatie versleutelen en kan sinds de recente update ook met grafieken inzicht geven in energieverbruik.

Zonnestroom monitoren

“De GIRA-servers hebben geen draaiende onder­delen,” zegt Steven Moreau, verkoopleider bij GIRA. “Daardoor zijn ze uiterst betrouwbaar en kennen ze praktisch geen uitval. Door de jaren heen zijn deze servers continu geüpdatet om aan de eisen van moderne domotica te voldoen. Ze vormen de centrale hub voor automatisering en visualisatie voor elk denkbaar aspect van woningen en zijn specifiek ontworpen voor de veelgebruikte KNX-standaard.”

De veelzijdigheid en de afregelingsprecisie van deze servers zijn bepaald indrukwekkend. “Denk aan het instellen van verlichtingsscenario’s, automatische zonwering, klimaat­regeling, deur­ontgrendeling en het koppelen van entertainment­systemen,” vervolgt Steven Moreau. “Maar naast de bekende toepassingen kan het systeem ook verbonden worden met bijvoorbeeld de laadpaal in de garage, waarbij je zelf het ampèresterkte kunt aanpassen of voor de meest energiezuinige modus kunt kiezen. Voor het optimaliseren van zonne-energie is de server ideaal: hij kan netstroomverbruik minimaliseren of zelfs volledig overslaan als de laadtechnologie dit ondersteunt. Alle parameters en meldingen zijn door de eigenaar zelf in te stellen.” 

De servers kunnen bediend worden via de app, computer of deze G1-tablet van GIRA.

“Nog een andere minder bekende toepassing is het monitoren van het waterpeil van de regenput, incluis herinneringen om tijdig de filter te vervangen. De server kan zelfs reageren op noodweer en uit veiligheid de stroom onderbreken en het huis blinderen. De mogelijkheden zijn eindeloos, de sturing altijd eenvoudig doordat de interface via de computer, de smartphone, tablet of GIRA’s eigen aanraakscherm, de G1, verloopt.”

De X1 komt standaard met 250 functies, maar wat echt indruk maakt, is de mogelijkheid om uit te breiden naar maar liefst 500 functies via de GIRA-app store. “Dat maakt de server geschikt voor zowel kleine appartementen als grote villa’s. Bovendien is de X1 compatibel met populaire spraakassistenten zoals Amazon Alexa en Google Assistant, waardoor handsfreebediening mogelijk wordt”, aldus de verkoopleider.

De HomeServer biedt geavanceerde mogelijkheden voor gedetailleerde installatie- en procesbewaking zoals bijvoorbeeld het opvolgen van verbruik of aansturen van muziekversterkers via IP-commando’s.

Versleutelde gegevensoverdracht

“Bij smart homes is veiligheid cruciaal”, gaat Steven Moreau verder. “Daarvoor ontwikkelden we de toegangspoort S1 voor beide servers. Die maakt het mogelijk om versleuteld verbinding te maken vanaf elke locatie.” 

De gegevensoverdracht gebeurt via SSL/TLS-encryptie, wat een hoog niveau van beveiliging garandeert. De S1 werkt onafhankelijk van internet­providers en routers, en is zelfs compatibel met IPv6-, LTE- of UMTS-verbindingen. “De portaal­server staat in Duitsland en voldoet aan de GDPR-privacywetgeving”, verduidelijkt Steven Moreau. 

Hacking is overigens niet iets wat zich alleen in saillante mediaverhalen afspeelt. Wereldwijd heeft GIRA al meer dan driehonderd piraterijmeldingen binnengekregen, maar het kapotschrijven van de software bij die hackpogingen kan de S1 met zijn VPN-verbinding makkelijk voorkomen.

De S1 doet meer dan alleen versleutelen. “Dankzij een recente firmware update biedt hij ook uitgebreide energiemonitoring en rapportages, waardoor gebruikers gedetailleerd inzicht krijgen in hun energieverbruik en worden gestimuleerd om energiezuiniger te handelen. Ook aan de professional is gedacht. De servers maken gebruik van ETS-software, een industriestandaard voor de initiële installatie, waarna de configuratie eenvoudig kan worden aangepast met de intuïtieve GIRA Project Assistant (GPA), die werkt met een drag-and-drop interface. Bij GIRA begrijpen we dat niet elke installateur een IT-expert is. Daarom kan de VPN-opbouw met de S1 in slechts een minuut worden ingesteld”, besluit Steven Moreau. Of hoe GIRA complexe technologie niet in de weg laat staan van gebruiksvriendelijkheid.     

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Gira.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +49 21 95 602 0 E-mailadres info@gira.be Website gira.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten