Gesloten verwarmings- en koelsystemen onder druk hebben altijd een expansiesysteem nodig om de uitzetting of expansie van het medium, bijvoorbeeld water, bij verwarming of afkoeling op te vangen. “Een niet optimale drukopbouw in de installatie kan negatieve gevolgen hebben voor de prestaties en levensduur van het complete systeem”, weet Martijn Worst, area sales manager Utiliteit & Industrie bij Spirotech. “Daarom is het belangrijk te investeren in een expansiesysteem van hoge kwaliteit, dat exact is afgestemd op de behoeften van de gebruikers van het verwarmings- of koelsysteem.”
Onder de naam SpiroExpand biedt Spirotech een uitgebreid assortiment (expansie)vaten, expansieautomaten, ook wel drukbehoudsystemen genoemd, en toebehoren zoals vuilafscheiders voor gesloten verwarmings- en koelsystemen, gaande van eenvoudige oplossingen tot de meest complexe systemen, met een maximale werkdruk van 1 tot 25 bar en in volumes van 4 tot maar liefst 10.000 liter (groter is op aanvraag mogelijk).
“Het belangrijkste verschil tussen een expansievat en expansieautomaat is dat een expansievat via de balg de water- en gastruimte passief scheidt, terwijl een expansieautomaat een actief gestuurd systeem is dat via pompen en kleppen water toevoegt of afvoert om de druk te regelen”, vertelt Martijn Worst. “Waar expansievaten uitstekend geschikt zijn voor toepassing in woningen, kantoren, scholen en andere gebouwen van geringe schaal, adviseren we om bij grotere verwarmings- of koelsystemen vanaf circa 1.000 liter en bij complexere systemen met grote drukverschillen een expansiesysteem toe te passen om de druk te reguleren. Onze expansieautomaten zijn zo ontworpen dat de druk in het systeem constant wordt gehouden, ongeacht eventuele temperatuurschommelingen. Bovendien is standaard een basisontgassingsfunctie voorzien, waardoor het risico op corrosie wordt verkleind en een veilige en efficiënte werking van het complete verwarmings- of koelsysteem wordt geborgd.”
“Grote gebouwen hebben vaak grote verwarmings- en koelsystemen met een grote vloeistofinhoud”, verduidelijkt Martijn Worst. “Om de expansie kwijt te kunnen, zouden enorme expansievaten nodig zijn. Immers moet naast de vloeistofinhoud ook voldoende ruimte beschikbaar zijn voor de lucht, of een inert gas zoals stikstof, die de benodigde voordruk verzorgt.”
In een vat van 500 liter zit om die reden bijvoorbeeld ‘slechts’ 300 liter water. “De overige 200 liter wordt gebruikt voor de luchtdruk. Bij grote installaties kan dit voor uitdagingen zorgen. Waar in een gemiddeld woonhuis een expansievatinhoud van 18 liter vaak voldoende is en in combinatie met een warmtepomp zelfs verkleind kan worden naar 8 of 12 liter, hebben grote kantoren en universiteitsgebouwen vaak expansievaten van 2.000, 5.000 of zelfs 10.000 liter nodig. Dan krijg je te maken met enorme afmetingen én gewichten, die niet overal in het gebouw passen. Met oog op de belasting en vierkantemeterprijzen van het vloeroppervlak, is een expansieautomaat dan aan te bevelen.”
Kiest men in dit geval voor een pompgestuurde in plaats van een compressorgestuurde expansieautomaat, dan is geen luchtinhoud nodig, vertelt Martijn Worst. “Daardoor kan de gehele tankinhoud als expansievolume worden benut. Als gevolg daarvan kan de expansieautomaat compacter uitgevoerd en beter ingepast worden in de technische ruimte. Een goeie uitkomst dus in projecten waarin de vierkante meters zo efficiënt mogelijk gebruikt moeten worden.”
Spirotech produceert en levert uitsluitend pompgestuurde expansieautomaten, die aanzienlijk stiller functioneren dan hun compressorgestuurde equivalenten. “Bovendien zijn onze pompgestuurde expansieautomaten veel nauwkeuriger” benadrukt Martijn Worst. “Doordat wij onze systemen volledig modulair opbouwen, kunnen zij plug-and-play geïnstalleerd worden, zowel waterzijdig als elektrisch, waardoor de montagetijd relatief kort is. en mechanisch ventiel reguleert de druk in het systeem. Een noviteit daarbij is dat we gebruik maken van veerbelaste in plaats van elektrisch aangestuurde kleppen, waardoor de installatie ook bij spanningsuitval in bedrijf blijft. Zo wordt de veiligheid van het systeem geborgd.”
“Groot voordeel van een expansieautomaat is dat het verwarmings- of koelsysteem automatisch en gecontroleerd wordt bijgevuld”, vertelt Worst. “De expansieautomaat wordt in dat geval aangesloten op de drinkwatervoorziening. Wanneer de druk zakt omdat er te weinig water in het systeem zit, dan kan de automaat het systeem automatisch en tot de juiste druk bijvullen. Een bezoek van een onderhoudsmonteur is in dit geval niet nodig.”
Op de SpiroExpand-expansieautomaten bevindt zich een digitaal bedieningspaneel dat in alle talen beschikbaar en intuïtief te bedienen is. Naar wens kunnen de expansieautomaten ook aangesloten worden op het gebouwbeheersysteem, waardoor monitoring op afstand mogelijk wordt. Martijn Worst: “Eventuele afwijkingen of storingen worden automatisch gemeld, waardoor direct de juiste acties opgestart kunnen worden. Dat komt niet alleen het comfort, maar ook de levensduur van het systeem ten goede.”
“Waar een expansievat een gemiddelde levensduur heeft van zeven jaar, kan een expansieautomaat wel vijftien tot twintig jaar mee”, besluit Worst. “In combinatie met de overige voordelen, verdient een investering in een expansieautomaat zich dubbel en dik terug.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Spirotech België BVBA.