De Associatie voor Thermische Technieken in België, kortweg ATTB, heet voortaan Climafed – Belgische federatie voor klimaattechnologieën. De nieuwe naam, die gepaard gaat met een nieuwe huisstijl en website en een volledig nieuwe organisatiestructuur, moet de missie van de federatie, waar voortaan nog meer op zal worden gefocust, meer benadrukken: bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst, belangrijk in het licht van de dreigende klimaatverandering.
De ATTB werd in 1973 opgericht als een vereniging van fabrikanten van verwarmingsketels. Gaandeweg sloten ook producenten en invoerders van hernieuwbare verwarmingssystemen zich aan, evenals bedrijven die aanverwante producten en diensten aanbieden. Wat ooit begon als een initiatief gericht op het verzamelen van marktgegevens, groeide zo uit tot hét informatie- en vertegenwoordigingsplatform voor de hele sector.
De lancering van de nieuwe naam Climafed – Belgische federatie voor klimaattechnologieën, die met een nieuwe huisstijl, logo incluis, een nieuwe website en een volledige herziene organisatiestructuur komt, is dus veel meer dan slechts een cosmetische update. De nieuwe naam moet de cruciale positie van de organisatie en haar missie binnen de Belgische verwarmingsmarkt nog meer benadrukken: een leidende rol spelen in het bevorderen van energie-efficiënte oplossingen en de overgang naar hernieuwbare bronnen om zo de opwarming van de aarde te stoppen of op z’n minst af te remmen.
Klimaattechnologieën spelen een cruciale rol bij dat laatste omdat 50% van de Europese energieconsumptie naar verwarming en koeling gaat. Het CO2-neutraal maken van die energie is essentieel om de opwarming van de aarde onder de 2 °C te houden, waar het internationale Klimaatakkoord van Parijs op mikt – met de hoop zelfs nog een halve graad beter te doen.
Europese beleidsdocumenten zoals de Europese Green Deal streven naar een CO2-neutrale EU tegen 2050. Dat werd wettelijk bindend met de goedkeuring van de Klimaatwet door het Europees Parlement en de Europese Raad in 2021. Een concreet gevolg van die wet is dat Europese lidstaten hun gebouwen vanaf 2050 volledig fossielvrij zullen moeten kunnen verwarmen en koelen.
Hoewel er op dat vlak vooruitgang wordt geboekt, ligt er nog veel werk op de plank. Vanaf 1990 – het referentiejaar dat Europa gebruikt – mag er dan wel een afname van bijna 29% waargenomen zijn in de gecombineerde uitstoot van residentiële en niet-residentiële gebouwen – van 25.068 kiloton CO2-equivalent in 1990 naar 17.992 in 2022, er is een significant verschil tussen de twee sectoren. Terwijl de uitstoot van de residentiële sector met 37,1% is afgenomen, is er een stijging van 14,5% in de uitstoot van de tertiaire sector door verwarming van gebouwen. Bovendien neemt het brandstofverbruik, en met name het gebruik van gas, in het Belgische gebouwenbestand voortdurend toe. Tussen 1990 en 2022 is het brandstofverbruik in de residentiële sector met 17,4% gestegen, in de tertiaire sector met bijna 30%.
Christophe Leroy, voorzitter van Climafed, licht toe hoe de nieuwe organisatiestructuur van de federatie België op weg moet helpen naar een fossielvrij gebouwenpatrimonium in 2050: “Om onze leden en stakeholders nog beter te ondersteunen, biedt onze federatie niet langer alleen vertegenwoordiging voor producenten en invoerders van energie-efficiënte oplossingen voor verwarming en warm water, maar ook van energie-efficiënte oplossingen voor koeling en ventilatie. Dat stelt ons in staat om multifunctionele oplossingen voor te stellen voor specifieke uitdagingen, met als doel CO2-reductie tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten.”
Climafed haar nieuwe website www.climafed.be ook zodanig ontworpen dat de structuur nog meer toegepast is op de specifieke toepassingsgebieden: residentiële nieuwbouw & IER (ingrijpende energetische renovatie), residentiële vervanging & renovaties, en collectieve en niet-residentiële projecten. De voorgestelde oplossingen – warmtepompen, verwarmingsketels, systemen voor warmte- en koudenetten, WKK-systemen, meetapparatuur en oplossingen voor zonne-energie, ventilatie, hydraulica en service & support – zijn grotendeels opgesplitst naar die drie specifieke toepassingsgebieden om een gerichtere benadering mogelijk te maken. “Die verandering is meer dan louter een aanpassing op de website; ze vormt de kern van hoe Climafed zich operationeel organiseert en presenteert aan de buitenwereld”, benadrukt Christophe Leroy.
“In de zogenaamde position papers die de vernieuwde website van Climafed nu biedt, brengen de verschillende sectoren waarbinnen de leden van Climafed actief zijn hun gezamenlijke standpunten naar voren”, geeft collega Patrick O, verantwoordelijke public affairs van Climafed, nog een belangrijk nieuwtje mee. “De website zal structureel worden aangevuld met nieuwe position papers, maar ook met productspecifiek nieuws en sectorspecifieke use cases.”